Δημιουργώντας σταθερές βάσεις για την ανάπτυξη, φτάνει η ώρα της αισιοδοξίας για τους Έλληνες


Ο Βουλευτής και π. Υφυπουργός Παιδείας κ. Σπύρος Ταλιαδούρος, επεσήμανε για τον προϋπολογισμού του 2015, ότι δημιουργώντας σταθερές βάσεις για την ανάπτυξη, φτάνει η ώρα της αισιοδοξίας για όλους τους Έλληνες πολίτες.

Ειδικότερα, ο κ. Ταλιαδούρου επεσήμανε τα εξής:

«Ο προϋπολογισμός του 2015 σηματοδοτεί την συνέχιση της σταθερής πορείας της χώρας μας προς την ανάπτυξη. Πρόκειται για έναν προϋπολογισμό ρεαλιστικό και ισοσκελισμένο, με τον οποίον η χώρα μας οδηγείται στην δημοσιονομική αυτάρκεια.

Οι ρυθμίσεις του προϋπολογισμού αποτυπώνουν την συνολική εικόνα της οικονομίας της χώρας μας, η οποία θα έχει πλέον τη δυνατότητα τα επόμενα έτη να εξασφαλίσει σημαντική οικονομική ανάπτυξη, βελτίωση της απασχόλησης και της ανταγωνιστικότητας, ισορροπημένα δημοσιονομικά μεγέθη καθώς και ελάφρυνση των βαρών που επωμίστηκαν οι Έλληνες πολίτες τα τελευταία έτη. Συγκεκριμένα:

-Πρώτον, ο προϋπολογισμός του 2015 εξασφαλίζει για τρίτη χρονιά την επίτευξη ενός υψηλού πρωτογενούς πλεονάσματος, το οποίο προκύπτει από την ορθολογική περικοπή δαπανών, την προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και την βελτίωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών.

-Δεύτερον, τα δημοσιονομικά και φορολογικά έσοδα θα αυξηθούν περίπου κατά 1,4 δισ. Ευρώ, χωρίς πρόσθετες, πέραν των ήδη ψηφισμένων, φορολογικές επιβαρύνσεις των πολιτών.

-Τρίτον, εξασφαλίζεται ισοσκελισμένο ισοζύγιο Γενικής Κυβέρνησης για πρώτη φορά στη μεταπολεμική περίοδο, το οποίο σημαίνει ότι το 2015 θα καλυφθούν όλες οι δαπάνες του Κράτους και των τόκων χωρίς την ανάγκη νέου δανεισμού.

-Τέταρτον, ο προϋπολογισμός συμβάλει στη μείωση του δημόσιου χρέους το 2015 σε σχέση με το 2014. Για το 2015 η πρόβλεψη είναι ότι η ποσοστιαία αύξηση του Α.Ε.Π. θα είναι της τάξεως του 2,9%. Η χώρα θα παρουσιάσει, μετά από 6 συνεχή έτη ύφεσης, θετικό ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης.

-Πέμπτον, η ανεργία, επί αρκετούς μήνες, αν και οριακά, υποχωρεί, και προβλέπεται να μειωθεί περαιτέρω, ενώ ο πληθωρισμός συνεχίζει την καθοδική του πορεία.

-Έκτον, στις ρυθμίσεις του προϋπολογισμού του 2015, ήδη ενσωματώνεται η μείωση κατά 30% της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, η διατήρηση στο 13% του ΦΠΑ στην εστίαση, η μείωση κατά 30% του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και η μείωση από φέτος των ασφαλιστικών εισφορών.

-Έβδομον, η χώρα μας μπαίνει πλέον σε πραγματική αναπτυξιακή τροχιά καθώς αναμένουμε ενίσχυση των επενδύσεων και των εξαγωγών καθώς και αύξηση της ρευστότητας στην αγορά.

Η σκληρή προσπάθεια που έγινε τα τελευταία χρόνια δεν πρέπει να πάει χαμένη. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι αποκρατικοποιήσεις και η αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου πρέπει να συνεχισθούν και να ολοκληρωθούν. Δημιουργώντας σταθερές βάσεις για την ανάπτυξη, έρχεται η ώρα της αισιοδοξίας για όλους τους πολίτες της χώρας μας που δοκιμάστηκαν και δοκιμάζονται. Με προγραμματισμό και κατάλληλες μεταρρυθμίσεις, βασική προτεραιότητά μας είναι να στηρίξουμε την μικρομεσαία τάξη της χώρας μας και τους αγρότες μας.

Στόχος της Κυβέρνησης πρέπει να είναι η προοδευτική μείωση των φορολογικών συντελεστών τόσο για τα φυσικά πρόσωπα όσο και για τις επιχειρήσεις, ούτως ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την τόνωση της αγοράς και την ανάπτυξη των επενδύσεων. Απαραίτητη επίσης είναι η καθιέρωση ενός ελάχιστου αφορολόγητου εισοδήματος, παράλληλα με την θεσμοθέτηση ενός ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, ως όριο φτώχιας, που θα εξασφαλίσει αξιοπρεπή διαβίωση για όλους τους πολίτες.

Με τον τρόπο αυτό θα καταφέρουμε να κάνουμε πράξη την κοινωνική δικαιοσύνη, να πλήξουμε την μάστιγα της ανεργίας αλλά και να δώσουμε την ώθηση στην μεσαία τάξη της χώρας μας να ορθοποδήσει και να αναπτυχθεί.

Ο προϋπολογισμός του 2015 κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση. Με την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2015, η μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλαν οι Έλληνες πολίτες ολοκληρώνεται, η ελληνική οικονομία αλλάζει σελίδα και οδηγούμαστε σε ένα νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης.

Σε αυτή την κρίσιμη καμπή για την τόπο μας, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να διακινδυνεύσουμε την αναπτυξιακή πορεία της πατρίδας μας και να επιστρέψουμε σε καθεστώς ανασφάλειας και αβεβαιότητας. Πρέπει να κλείσουμε τον δρόμο σε τυχοδιωκτικές και ανεύθυνες πολιτικές που θέλουν να οδηγήσουν την πατρίδα μας σε αποσταθεροποίηση και συνεχίσουμε την πορεία της ευθύνης και της σκληρής δουλειά, που θα οδηγήσουν την χώρα μας στον δρόμο για την οριστική έξοδο από την κρίση και στην ανάπτυξη.»

Προηγούμενο άρθρο Η Τακτική Γ.Σ. των Καραγκούνηδων στον Παλαμά
Επόμενο άρθρο Ο Καλλίχορος στο Ελατοχώρι Πιερίας