Διάρρηξη-Ιεροσυλία στο οστεοφυλάκιο του Γ.Καραϊσκάκη στο Ν.Φάληρο


Μετά από επιτόπια αυτοψία μέλλους του Συλλόγου μας και συγκεκριμένα από τον χωριανό μας καθηγητή φιλόλογο κ. Ν. Βλάχο διαπίστωσε ότι από το εν λόγω  οστεοφυλάκιο – Μνημείο που βρίσκεται στο Ν. Φάληρο άγνωστοι έχουν αφαιρέσει τμήμα από τα κάγκελα του μνημείου όπου εκεί φυλάσσονται τα οστά του χωριανού μας ήρωα και των 20 συντρόφων του που σκοτώθηκαν την ίδια μέρα με τον Αρχιστράτηγο στη μάχη του Φαλήρου.  Το μνημείο όπως άλλωστε φαίνεται και στις φωτογραφίες τελεί υπό πλήρη εγκατάλειψη και έχει γίνει σημείο συγκέντρωσης σκουπιδιών και «πίνακας» για να μαθαίνουν να γράφουν πάνω του οι κάθε ανιστόρητοι ,αγράμματοι και αστοιχείωτοι.  Επικοινωνώντας τηλεφωνικά με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο του Πειραιά για να μάθω μήπως δεν είναι διάρρηξη του μνημείου και μήπως γίνονται κάποια έργα διασφάλισης του χώρου μου απάντησε αρνητικά και το τραγικότερο συμπατριώτες, μου ζήτησε τη διεύθυνση που βρίσκεται το μνημείο.  Επανειλημμένως ο Σύλλογός μας και με την προσωπική παρέμβαση του αείμνηστου Γιάννη Λεωνίδα Καραϊσκάκη τρισέγγονου του Γ. Καραϊσκάκη έχουμε διαμαρτυρηθεί έντονα προς τους εκάστοτε Δημάρχους του Δήμου Πειραιά για την κατάσταση την οποία βρίσκεται ο τάφος του ήρωα. Ο Σύλλογός μας με την στήριξη και του Δήμου μας έχουμε οργανώσει ιδικές ημερίδες και διαλέξεις για να καταφέρουμε να μεταφερθούν τα οστά του ήρωα στο χωριό μας όπου και φυσιολογικά πρέπει να είναι. Στην προσπάθεια αυτή έχουμε στο πλευρό μας όλη την οικογένεια Καραϊσκάκη που διαμένουν στην Αθήνα. Στην τελευταία τοποθέτηση του αείμνηστου Γιάννη Λεωνίδα Καραϊσκάκη το 2010 γράφει σχετικά μεταξύ άλλων:  «Επί πλέον πρέπει να αναφερθεί ότι η σημερινή θέση του τάφου του Γ. Καραϊσκάκη και είκοσι συντρόφων του στο Νέο Φάληρο δεν είναι η προσήκουσα επειδή η περιοχή αντί για κανονικό νεκροταφείο πεσόντων ηρώων της Ελληνικής Παλιγγενεσίας χρησιμοποιείται και για άλλους σκοπούς οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση και προσβάλλουν τους θαμμένους ήρωες». Κάνουμε έκκληση προς όλους τους ευαισθητοποιημένους πατριώτες Καρδιτσιώτες, όλους τους Θεσσαλούς, τους πολιτικούς της Θεσσαλίας, πολιτιστικούς φορείς, Θρησκευτικούς φορείς, τον Σύλλογο Φίλων της ιστορίας του Ν. Καρδίτσας, τον τοπικό έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, να διαμαρτυρηθούν και να μας στηρίξουν σ’αυτή μας την προσπάθεια. Το ποτήρι ξεχείλισε. Είναι ντροπή όλων μας να αφήνουμε έναν ήρωα του μεγέθους του Γ. Καραϊσκάκη  βορά στον κάθε ανθέλληνα αλητήριο.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος

Δημήτριος Γιώτης

 

 

Επιστολή στον Δήμαρχο Πειραιά

 

Για το θέμα, ο Σύλλογος Απανταχού Μαυρομματιανών Καρδίτσας «Ο Καραϊσκάκης» απέστειλε ενημέρωση – καταγγελία στον Δήμαρχο Πειραιά Βασίλη Μιχαλολιάκο, αναφέροντας τα παρακάτω:

Αξιότιμε κ. Δήμαρχε,

 

 

Εν συνεχεία της προφορικής ενημέρωσης( προσωπικής εκ μέρους του κ.Νικ.Βλάχου, μέλους του Δ.Σ. του Συλλόγου μας  στις 12 τ.μ. και εκ μέρους του υπογράφοντος την επομένη όμοιας τηλεφωνικής) του κ.Ρέππα, Αντ/ρχου του Δήμου σας, αισθανόμαστε την ανάγκη να Σας ενημερώσουμε και γραπτώς για τα παρακάτω :

1ο. Ο τάφος του Ήρωα της Επανάστασης του ΄21  ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ (Ν. ΦΑΛΗΡΟ), όπου βρίσκονται τα οστά Του, φαίνεται ότι έχει παραβιαστεί. Την κατάσταση που είδαμε,  μας δημιούργησε αγωνία και εν συνεχεία φόβο, ύστερα και  απο ενημέρωση από τον προαναφερόμενο Αντ/ρχο,  ότι ο Δήμος δεν έχει προγραμματίσει η πραγματοποιήσει κάποιο έργο για το Μνημείο.

2ο. Σας είναι γνωστόν ότι τα Μνημεία αυτά τελούν υπο την προστασία και εποπτεία του οικείου Δήμου για συντήρηση ,επισκευή και διαφύλαξη.

3ο. Εάν ισχύουν τα παραπάνω και διαπιστωθεί αρμοδίως πράξη ιεροσυλίας(βαρύτατο ποινικό αδίκημα), π α ρ α κ α λ ο ύ μ ε θερμά να γίνει ενδελεχής έλεγχος υπό την εποπτεία Σας όλων των οστών και της αρτιότητάς των με την παρουσία αρμοδίων θεσμικών φορέων και ειδικών επιστημόνων.

4ο. Μας δημιουργεί δέος και τρόμο να περιφέρονται τα οστά του Ήρωα  και να βρίσκονται  σε χέρια ιερόσυλων και τυχόν διάθεσή τους έναντι ανταλλαγμάτων ή ακόμα και σκοτεινών προθέσεων και ενεργειών.

 

Είμαστε στη διάθεσή Σας για κάθε βοήθεια στο έργο Σας. Θα είμαστε ευτυχείς, εάν μας ενημερώσετε για τυχόν ενέργειές Σας.

 

 

Με  τιμή

Ο Πρόεδρος

ΘΩΜΑΣ    ΖΟΥΜΠΟΣ

 

Προηγούμενο άρθρο Ζεστό χρήμα στους Καρδιτσιώτες παραγωγούς - Από τον ΕΛΓΑ για εκκαθαρίσεις ζημιών έτους 2012
Επόμενο άρθρο Διευκρινίσεις για το το πρόβλημα έλλειψης φίλτρων αιμοκάθαρσης στο Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας