Ειδήσεις

Διάσωση τραυματία στην Τέμπλα Αγράφων


Άμεση ήταν η κινητοποίηση της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Καρδίτσας την Κυριακή 11 Νοεμβρίου, μετά από κλήση που δέχτηκε για τραυματισμένο ορειβάτη που κινούνταν στην κορυφή «Τέμπλα» της ευρύτερης περιοχής «Καραμανώλη».

Υπήρξε κινητοποίηση δώδεκα εθελοντών διασωστών του συλλόγου, αφού συγκεντρώθηκαν στα γραφεία του συλλόγου που βρίσκονται στην Κεντρική Λαχαναγορά Καρδίτσας, προμηθεύτηκαν τον ανάλογο διασωστικό εξοπλισμό και αναχώρησαν άμεσα για το σημείο του ατυχήματος.

Η ομάδα έφτασε οδικώς στην βάση της κορυφής «Τέμπλα» με υψόμετρο 1456 μέτρα, από εκεί ξεκίνησε με πλήρη εξοπλισμό την ανάβαση και αναζήτηση του τραυματία. Μετά από 45 λεπτά η ομάδα προσέγγισε τον τραυματία στην κορυφή της «Τέμπλα» (1809 μέτρα),του προσέφερε τις Α’ Βοήθειες και αφού τον ακινητοποίησε, τον τοποθέτησε στο φορείο. Κατόπιν άρχισε η κατάβαση του φορείου από τη βόρεια ορθοπλαγιά του βουνού, η οποία διήρκησε μια ώρα μέχρι το παρκινγκ του ορειβατικού καταφυγίου, για να τον παραλάβει ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Το παραπάνω περιστατικό δεν είναι πραγματικό γεγονός, αλλά σενάριο άσκησης που πραγματοποιήθηκε

από μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Καρδίτσας, με σκοπό τόσο την εκπαίδευση των μελών της όσο και την εφαρμογή νέων τεχνικών και συγκεκριμένα την μεταφορά του τραυματία σε ιδιαιτέρως δύσβατη περιοχή, με την χρήση ειδικού ανακατασκευασμένου από τα μέλη της ομάδος φορείου, με την προσαρμογή σε αυτό ειδικής ρόδας υποβοήθησης.

Η ΕΟΔ Καρδίτσας μετά από εκτεταμένη έρευνα στο συγκεκριμένο θέμα, κατάφερε να προσαρμόσει μια ρόδα με δισκόφρενο και ειδική βάση, που προσαρμόζεται στα περισσότερα φορεία τύπου basket και μειώνει το χρόνο μεταφοράς κάτω του μισού, ενώ παράλληλα ελαχιστοποιεί το βάρος που αντιστοιχεί σε κάθε διασώστη κατά την μεταφορά του φορείου.

Για να καλυφθεί μια απόσταση 2 χιλιομέτρων με υψομετρική διαφορά 350 μέτρων, χρειάστηκε μόνο μια ώρα, το δε φορείο κατέβηκε με ελάχιστους κραδασμούς και απόλυτη ασφάλεια για τον τραυματία. Σε αυτό βοήθησε τόσο το δισκόφρενο που τοποθετήθηκε, όσο και η χρήση σχοινιού ασφάλισης.Για τη μεταφορά του φορείου χρειάστηκαν μόνο πέντε διασώστες.

Η ΕΟΔ Καρδίτσας θα ήθελε τη συνεργασία τόσο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, όσο και των άλλων εθελοντικών οργανώσεων της πόλης μας σε μια κοινή άσκηση στο άμεσο μέλλον, ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε ένα πραγματικό περιστατικό.

 Η ΕΟΔ Καρδίτσας ευχαριστεί ιδιαιτέρως τον κ. Αθανάσιο Τσακνή για τη δωρεά του ποδηλατικού υλικού, τον κ. Δημήτριο Πλιάτσικα για την δωρεά της ρόδας και την βιοτεχνία «ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ Ο.Ε.» για την κατασκευή του πλαισίου και της βάσης στήριξης.”

 

Προηγούμενο άρθρο Ο ΙΣΚ για το περιστατικό βίας στο Κέντρο Υγείας Σοφάδων
Επόμενο άρθρο 1,25 εκατ. ευρώ για αποκαταστάσεις ζημιών στο οδικό δίκτυο του Δήμου Σοφάδων