Διήμερες εκδηλώσεις αφιερωμένες στο έργο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας


Ένα χρόνο μετά την επιτυχημένη πρωτοβουλία του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων να καθιερώσει την 21η Οκτωβρίου ως ημέρα πανελλήνιας δράσης για την προβολή του έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίαςμε στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τη φροντίδα και ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, οι δραματικές εξελίξεις στον δημόσιο τομέα και το ΥΠΠΟΑ κάνουν την ανάγκη για δράση και ενημέρωση του κοινού για το έργο που επιτελείται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία πιο επίκαιρη από ποτέ.

Σε σχετική ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: «Λόγω των μέτρων που εφαρμόστηκαν και στο Υπουργείο Πολιτισμού εντάσσοντας αρκετούς εργαζομένους σε διαθεσιμότητα φέτος αποφασίστηκε να ανακηρυχτούν οι μέρες 20 και 21 Οκτωβρίου ως ημέρες δράσης και προβολής του έργου που επιτελεί ο κλάδος.

Η Υπουργική Απόφαση να καταργηθούν οργανικές θέσεις και να τεθούν σε διαθεσιμότητα 187 συνάδελφοι εργαζόμενοι στο Υπουργείο Πολιτισμού ωθεί στην αβεβαιότητα και την ανεργία εργαζόμενους που έχουν επί δεκαετίες προσφέρει στα έργα πολιτισμού και πλήττει καίρια την λειτουργία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Παράλληλα οι συζητήσεις για την δημιουργία νέου Οργανισμού στο ΥΠ.ΠΟ.Α. κινούνται σε κατεύθυνση συρρίκνωσης δομών, περικοπής θέσεων και αρμοδιοτήτων προαναγγέλλοντας ενδεχόμενες νέες μετακινήσεις και διαθεσιμότητες προσωπικού.

Η ραγδαία περιστολή των δαπανών για τον πολιτισμό, η υποστελέχωση και η πληθώρα διαδικαστικών και γραφειοκρατικών προβλημάτων έχουν οδηγήσει στον οικονομικό στραγγαλισμό των Υπηρεσιών και την μετ΄ εμποδίων εκτέλεση των έργων.»

Η ΛΔ΄ ΕΠΚΑ συμμετέχοντας για 2η χρονιά στη δράση «Ημέρα αφιερωμένη στην προβολή του πολυσχιδούς έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας» διοργανώνει Κυριακή & Δευτέρα, 20 & 21 Οκτωβρίου 2013 αντίστοιχα, εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους στο Αρχαιολογικό ΜουσείοΚαρδίτσας με μοναδικό σκοπό την παρουσίαση του έργου της και της συμβολής του στην τοπική ανάπτυξη και την ιστορική μνήμη, καθώς και της προσφοράς πολλών κλάδων εργαζομένων σε αυτό, αρκετοί εκ των οποίων απειλούνται σήμερα με διαθεσιμότητα. Στην κρίση και το αβέβαιο μέλλον της αρχαιολογικής Υπηρεσίας απαντάμε με τρόπο δημιουργικό προβάλλοντας το ίδιο μας το έργο. Σε πείσμα της δύσκολης καθημερινότητας που βιώνουμε εργασιακά, καθώς όλο και περισσότεροι αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία στη χώρα μας υπολειτουργούν ή κλείνουν εντελώς, οι Υπηρεσίες μας είναι υποστελεχωμένες και παράλληλα προσπαθούν με πενιχρά οικονομικά μέσα να συνεχίσουν το έργο τους, αντιστεκόμαστε απευθύνοντας πρόσκληση στο ευρύ κοινό και σας περιμένουμε στις εκδηλώσεις που διοργανώνουμε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας, ώστε να γνωρίσετε από κοντά τον τρόπο που δουλεύουμε, τα διαφορετικά επίπεδα του έργου μας: ανασκαφικό, αναστηλωτικό, μουσειακό, εκπαιδευτικό, τη συμβολή των διαφόρων ειδικοτήτωνσε αυτό ,αλλά κυρίως τη σημασία αυτού του έργου για την οικονομία, την ανάπτυξη και την εκπαίδευση της τοπικής κοινωνίας και το πολιτιστικό μέλλον της χώρας.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ:

Κυριακή 20 Οκτωβρίου:

Α) Παρουσίαση του έργου της Υπηρεσίας (ανασκαφές σε Μεγάλα Δημόσια και Ιδιωτικά Έργα, Εκπαιδευτικά Προγράμματα, Εκδηλώσεις, Επιστημονικό έργο κ.λπ. με έμφαση στα πρόσωπα και τις ειδικότητες των εργαζομένων σε αυτά) με προβολές, ολιγόλεπτες ομιλίες, ανοικτές συζητήσεις και ξεναγήσεις στην έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Καρδίτσας από το προσωπικό όλων των ειδικοτήτων.

Β) Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα:«Τα αγάλματα τη νύχτα δε λένε καληνύχτα» με θέμα την Ελληνική Μυθολογία και τους τοπικούς μύθους για παιδιά Νηπιαγωγείου και από Α΄ έως Γ΄ τάξεων Δημοτικού.

Μέγιστος αριθμός παιδιών ανά ομάδα: 20 (απαραίτητη η προσυνεννόηση) – Ώρες διεξαγωγής: 9:30-13:30

 

Γ) Προβολή ταινιών:

«Οι ειδικοί της Αρχαιολογίας» ταινίακινουμένων σχεδίων μικρού μήκους(για μικρούς και μεγάλους) διάρκειας 17΄ – ελληνική μεταγλώττιση με την ευγενική υποστήριξη του Φεστιβάλ «Αγών».

Μέσα από ολιγόλεπτα επεισόδια, οι «ειδικοί της αρχαιολογίας» εξηγούν πώς οι επιστήμονες καταλήγουν σε συμπεράσματα, ερμηνεύοντας στοιχεία που οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε ως ανεξιχνίαστα ή χωρίς σημασία.

«Το παράξενο πεπρωμένο της αρπαγείσας κόρης», 2009, διάρκειας 8΄12”. Βραβείο μικρού μήκους στο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολ.ταινιών της Αμιένης το 2010. Αρχαιολογικό ντοκυμαντέρ. Σκηνοθεσία Ελένη Στούμπου-Κατσαμούρη.

Η Κιστοφόρος Κόρη, η μία από τις δύο Καρυάτιδες των Μικρών Προπυλαίων της Ελευσίνας, συνομιλεί με τη δίδυμη αδελφή της, που μετά τη βίαιη αρπαγή της από τον τόπο της ζει μόνη, ξένη ανάμεσα σε ξένους, στο Μουσείο του Πανεπιστημίου του Cambridge.

«Σωστική ανασκαφή στην Ιερά Οδό», 2010, διάρκειας 5΄30”. Συμμετοχή στο 5ο Φεστιβάλ Ντοκυμαντέρ Χαλκίδας. Αρχαιολογικό ντοκυμαντέρ. Σκηνοθεσία Ελένη Στούμπου-Κατσαμούρη.

Διάρκεια εκδηλώσεων: 10:30 – 13.30 – Είσοδος ελεύθερη

 

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου

Α) Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Αγγείο, αγγείο είσαι εδώ; Ήρθε η ώρα να σε βρω» διάρκειας 60 λεπτών με θέμα τη συντήρηση αρχαίων αντικειμένων για παιδιά από Δ΄ έως ΣΤ΄ Δημοτικού και Α΄ Γυμνασίου.

Μέγιστος αριθμός παιδιών ανά ομάδα:25 (απαραίτητη η προσυνεννόηση)-

Ώρα έναρξης: 9:00

 

Β) Επίσκεψη και ξενάγηση μαθητών στο εργαστήριο Συντήρησης του Αρχαιολογικού Μουσείου Καρδίτσας. Οι μικροί μας φίλοι θα έχουν τη δυνατότητα για πρώτη φορά να παρακολουθήσουν από κοντά τους συντηρητές την ώρα της εργασίας τους και να γνωρίσουν τον εξοπλισμό του εργαστηρίου, τις μεθόδους συντήρησης και τα στάδια που περνά ένα αρχαίο αντικείμενο από τη στιγμή που έρχεται στο φως μέχρι την έκθεσή του στο Μουσείο. Μέσα από μία μοναδική βιωματική εμπειρία θα μυηθούν στα μυστικά της τέχνης της συντήρησης.

Η εκπαιδευτική αυτή δράση, διάρκειας 15΄, είναι δωρεάν και απευθύνεται κατόπιν συνεννόησης σε οργανωμένες σχολικές ομάδες από Δ΄ έως ΣΤ΄ τάξεων του Δημοτικού και της Α΄ Γυμνασίου. Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας κυρίως για όσους θα συμμετέχουν και στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα με θέμα τη συντήρηση.

 

 

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 24410 61564 (υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων κα. Λ. Θεογιάννη)

e-mail. : ldepka@culture.gr

facebook.com/ArchaiologikoMouseioKarditsas

Με εκτίμηση

Η Προϊσταμένη της Εφορεία

Μαρία Ι. Βαϊοπούλου

Προηγούμενο άρθρο Mέσω…Ιονίας Οδού ο Ε65
Επόμενο άρθρο Συναυλία Σπανουδάκη στο Ηρώδειο με αναφορές στον Νικ. Πλαστήρα