Διαδικτυακή Πύλη δημιουργεί ο Δήμος Καρδίτσας


Ο Δήμαρχος Καρδίτσας υπέγραψε τη σύμβαση ανάθεσης του σχετικού έργου που χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας» και αναμένεται να συμβάλλει στην καλύτερη πληροφόρηση, ενημέρωση και εξυπηρέτηση των πολιτών.

Τη σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου «Δημιουργία Ολοκληρωμένης Διαδικτυακής Πύλης Πληροφόρησης, Ενημέρωσης και Εξυπηρέτησης των Πολιτών του Δήμου Καρδίτσας» υπέγραψε ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Δομήνικος Βερίλλης. Το έργο έχει ενταχθεί στο Μέτρο 2.2 του Ε.Π. Κοινωνία της Πληροφορίας έχει διάρκεια 6 μήνες και  ανάδοχος αναδείχθηκε η CyberStream LTD έναντι 114.400 Ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Η χρηματοδότηση προέρχεται  από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Η Κοινωνία της Πληροφορίας», σε ποσοστό 80% από τo ΕΤΠΑ και 20% από Εθνικούς Πόρους.

Αντικείμενο του έργου

Αναλυτικότερα, το έργο περιλαμβάνει:

 • Την ανάπτυξη και θέση σε παραγωγική λειτουργία Διαδικτυακής Πύλης για το Δήμο Καρδίτσας, μέσω της οποίας θα παρέχεται πληροφοριακό υλικό και on line υπηρεσίες του Δήμου.

  • Την εκπαίδευση των χρηστών (εσωτερικών και εξωτερικών).
  • Δράσεις προβολής και προώθησης της Διαδικτυακής Πύλης στην τοπική κοινωνία του Δήμου. Ενδεικτικά αναφέρεται η διοργάνωση ημερίδων και η δημιουργία φυλλαδίων. Οι υπηρεσίες που θα παρέχονται μέσω της Διαδικτυακής Πύλης θα ακολουθούν το μοντέλο που πανευρωπαϊκά προτείνεται για την εξειδίκευση των υπηρεσιών «Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (e-government)» και περιλαμβάνει τα εξής:

          -Δημοσίευση κειμένων και πακέτων πληροφοριών για τη πληροφόρηση των πολιτών και των επιχειρήσεων της περιοχής της Καρδίτσας σχετικά με τις παρεχόμενες υπηρεσίες του Δήμου.

          -Επικοινωνία του Δήμου με τον πολίτη προκειμένου να λαμβάνει τα απαραίτητα έγγραφα (μη ηλεκτρονικά) για μια υπηρεσία που δεν παρέχεται ηλεκτρονικά.

          -Δυνατότητα του πολίτη και των επιχειρήσεων να υποβάλλει την αίτηση του για μια υπηρεσία ηλεκτρονικά αφού βέβαια προηγηθεί η ταυτοποίηση του.

          -Πλήρως ηλεκτρονική υπηρεσία, όπου ο πολίτης μετά την ταυτοποίηση του/της στο σύστημα θα υποβάλλει την αίτηση του και θα εξυπηρετείται άμεσα χωρίς την διαμεσολάβηση κάποιας μη ηλεκτρονικής διαδικασίας.

Σκοπός και στόχοι του έργου

Σκοπός του έργου είναι η επίτευξη μια σειράς από αποτελέσματα που συμβάλλουν σημαντικά στην βελτίωση του αναπτυξιακού ρόλου του δήμου και στην στήριξη και ανάπτυξη των «προωθητικών δραστηριοτήτων» της περιοχής:

1. Την υποστήριξη και ενημέρωση των πολιτών με χρήσιμες υπηρεσιακές πληροφορίες κατά την περιήγησή τους στη Διαδικτυακή πύλη του Δήμου Καρδίτσας.

2. Την παροχή υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στους πολίτες του δήμου, με στόχο τη μείωση του χρόνου και του κόστους εξυπηρέτησης των πολιτών που απευθύνονται στο δήμο.

Στόχος του έργου είναι μέσα από την υλοποίηση του προτεινόμενου συστήματος να υπάρξει εισαγωγή σύγχρονων μεθόδων εξυπηρέτησης του πολίτη, οι οποίες:

  • θα μειώσουν το κόστος εξυπηρέτησης (χωρίς τη μεσολάβηση υπαλλήλου, ή την μετάβαση του δημότη στα ΚΕΠ ή το Δημοτικό Κατάστημα)
  • θα μειώσουν το χρόνο εξυπηρέτησης (ηλεκτρονική οργάνωση της πληροφορίας και των εγγράφων)
  • θα συμβάλλουν στη βελτίωση της αξιοπιστίας (Γνώση των απαραίτητων εγγράφων που θα συνοδεύουν μία αίτηση)
  • θα συμβάλλουν στην αμεσότητα και στην ταχύτητα εξυπηρέτησης του πολίτη
  • θα βελτιώσουν την διαφάνεια (όλες οι καθυστερήσεις των εκκρεμών αιτήσεων των πολιτών θα είναι εμφανής)
  • θα συμβάλουν στην διάδοση της ευρυζωνικότητας και την καλύτερη αξιοποίηση του σχεδιαζόμενου Μητροπολιτικού Δικτύου Οπτικών Ινών στο Δήμο.

Δήλωση Δημάρχου

Σχετικά με το έργο «Δημιουργία Ολοκληρωμένης Διαδικτυακής Πύλης Πληροφόρησης, Ενημέρωσης και Εξυπηρέτησης των Πολιτών του Δήμου Καρδίτσας» ο Δήμαρχος Καρδίτσας δήλωσε τα εξής:

«Με την υλοποίηση του έργου αυτού ο Δήμος Καρδίτσας κάνει ένα ακόμη βήμα στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών. Οι άμεσες ωφέλειες από την υλοποίησή του αφορούν την βελτίωση του επιπέδου εξυπηρέτησης των δημοτών, το οποίο είναι και το ζητούμενο για τη Δημοτική Αρχή. Το σημαντικότερο όμως απ’ όλα είναι ότι δεν πρόκειται για ένα αποσπασματικό έργο, αλλά εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο έργων που αφορούν την εφαρμογή των νέων τεχνολογιών στο Δήμο Καρδίτσας. Το Μητροπολιτικό Δίκτυο Οπτικών Ινών ,  η πιλοτική ανάπτυξη ενός πρωτοποριακού πιλοτικού δικτύου οπτικών ινών σε σπίτια (FΤΤΗ) σε μια συγκεκριμένη τοπικά περιοχή της πόλης, οι εφαρμογές Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφορικής, καθώς επίσης και το πρωτοποριακό πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής με αξιοποίηση της τηλεματικής που διεκδικούμε να υλοποιήσουμε, είναι έργα που  οδηγούν το Δήμο Καρδίτσας στη σύγχρονη εποχή της ανάπτυξης των επικοινωνιών και της Κοινωνίας της Πληροφορίας.»

Προηγούμενο άρθρο Δεν αντέχουμε άλλες αντεργατικές πολιτικές
Επόμενο άρθρο Με παρέμβαση εισαγγελέα η λήξη της κατάληψης