Διακοπές με πυξίδα μας την επιθυμία


«Η οικονομική κατάσταση των περισσοτέρων ανθρώπων έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια, τα ποσοστά της ανεργίας ανεβαίνουν με φρενήρεις ρυθμούς, είμαι τυχερός που έχω δουλειά και εσύ με ρωτάς για διακοπές; ούτε συζήτηση!» Είναι η απάντηση που παίρνω από τους γύρω μου, όταν τους ρωτάω αν θα πάνε διακοπές. Και όμως, είναι ακριβώς αυτή η τόσο δύσκολη περίοδος που διανύουμε που επιτάσσει την αναγκαιότητα των διακοπών. Οι διακοπές, ενώ σήμερα θεωρούνται από τους περισσότερους ανθρώπους ένα είδος πολυτελείας, στην πραγματικότητα δεν είναι. Σωρεία επιστημονικών ερευνών τα τελευταία χρόνια αποδεικνύουν ότι οι διακοπές είναι απαραίτητες τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική μας υγεία και ισορροπία.

Έρευνες έχουν δείξει ότι άτομα που κάνουν συστηματικά διακοπές αντιμετωπίζουν με μεγαλύτερη ευκολία τις δυσκολίες και έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής. Το γεγονός ότι κάποιος κάνει διακοπές δίνει μια ποιότητα στη ζωή του. Το είδος των διακοπών δεν έχει καμία σημασία. Είτε προτιμήσει κανείς να επισκεφτεί το εξοχικό του, ή το σπίτι των γονιών του στο χωριό, είτε να κάνει camping είτε να επιλέξει ένα πολυτελέστατο ξενοδοχείο, η αξία των διακοπών παραμένει η ίδια. Το όφελος που μπορούμε να έχουμε κάνοντας διακοπές, είναι ανεξάρτητο από το ποσό των χρημάτων που μπορούμε να δαπανήσουμε. Αυτό που διαφοροποιεί τις πιο πάνω επιλογές είναι το πώς θα αξιοποιήσει ο καθένας από εμάς τον ελεύθερο χρόνο που θα έχει στη διάθεσή του για να περάσει καλά.  Διακοπές με πολλά ή λίγα χρήματα δεν έχει καμία σημασία. Είναι διακοπές και οφείλουμε πρώτα απέναντι στον εαυτό μας να περάσουμε καλά.

Ετυμολογικά η λέξη διακοπές σημαίνει δια-κόπτω, δηλαδή σταματώ ότι έκανα πριν και κάνω κάτι καινούργιο και διαφορετικό. Εύκολο μέχρι εδώ. Σταματάω την καθημερινή εργασία και φεύγω μακριά από την ρουτίνα μου. Αφήνω πίσω τις εκκρεμότητές μου, τις έννοιες και ότι άλλο με πιέζει.Πολλοί από σας ίσως σκεφτείτε ότι σας λείπουν πολύ βασικότερα πράγματα από τις διακοπές. Λίγο η οικονομική κρίση και η μιζέρια στην οποία μας έχει βυθίσει, λίγο η μείωση της αγοραστικής μας δύναμης, μας έχουν κάνει να πιστεύουμε ότι οι διακοπές είναι προνόμιο για λίγους. Τα πράγματα όμως δεν είναι έτσι. Με λίγο ψάξιμο και με έξυπνες επιλογές όλοι μπορούμε να απολαύσουμε έστω λίγες μέρες διακοπών. Και μάλιστα επιβάλλεται να το κάνουμε! Οι διακοπές όχι απλά χρειάζονται, αλλά είναι απαραίτητες για όλους μας καθώς μας βοηθούν να αποβάλλουμε το άγχος της καθημερινότητας και να επιστρέψουμε ανανεωμένοι. Είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία να αδειάσουμε το μυαλό μας αφήνοντας πίσω τα όποια προβλήματα μας απασχολούν και να αφιερώσουμε λίγο χρόνο σε εμάς.Μας αξίζει και πρέπει να το κάνουμε!

ΜΠΕΛΑΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ

ΚΙΝΗΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

ΤΡΙΚΑΛΩΝ 183

ΤΗΛ& FAX:24410-22310

 

 

Προηγούμενο άρθρο Ανανέωση επαγγελματικών αδειών πωλητών λαϊκών αγορών
Επόμενο άρθρο ΛΙΓΟ ΓΕΛΙΟ