Ειδήσεις

Διαμαρτυρία των ΑμεΑ για την απένταξη του έργου επέκτασης του Κέντρου Ορίζοντες


Με έντονα συναισθήματα κατάπληξης και οργής, πληροφορηθήκαμε το γεγονός της απένταξης του έργου «Επέκταση  “Θεοδωρίδειου” Κέντρου Υποστήριξης για Ανθρώπους με Αναπηρία “ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ”» με κωδικό MIS 466100.

Πιο συγκεκριμένα, με την υπ΄ αρ. Α.Π.1201/29.03.2016 απόφαση της Περιφέρειας Θεσσαλίας, το έργο «Επέκταση  “Θεοδωρίδειου” Κέντρου Υποστήριξης για Ανθρώπους με Αναπηρία “ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ”» απεντάσσεται λόγω των καθυστερήσεων και αποκλίσεων σε σχέση με τους όρους  απόφασης ένταξης που οδήγησαν στη μη συμβασιοποίηση του έργου και στη μη απορρόφηση στη λήξη προθεσμίας επιλεξιμότητας του ΕΣΠΑ 2007 – 2013 ήτοι στις 31/12/2015.

Το εν λόγω έργο το οποίο εντάχτηκε με την υπ΄αρ. Α.Π. 1089/25.02.2014 απόφαση της Περιφέρειας Θεσσαλίας, αφορούσε την ανέγερση διώροφου κτιρίου το οποίο θα στέγαζε Μονάδα Κέντρου Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας για άτομα με νοητική αναπηρία, ανάδοχος του οποίου ήταν ο Δήμος Καρδίτσας και το ύψος του έργου ανερχόταν στο χρηματικό ποσό του 1.162,693 €.

Όπως γίνεται κατανοητό απ΄τα ανωτέρω, το εν λόγω έργο το οποίο θα έδινε ιδιαίτερες λύσεις και διεξόδους στα παιδιά με αναπηρία και στις οικογένειές τους, θα κάλυπτε ένα μεγάλο κενό στις  παρεχόμενες κοινωνικές υπηρεσίες προς τα άτομα με αναπηρία που ζουν στο Δήμο Καρδίτσας, θα κάλυπτε ένα πάγιο αίτημα των οικογενειών τους και θα αποτελούσε ένα από τα λίγα!! έργα που θα υλοποιούνταν στην Περιφέρεια Θεσσαλίας με αντικείμενο την υποστήριξη των ατόμων με αναπηρία, α κ υ ρ ώ θ η κ ε.

Δεν γνωρίζουμε ποιος ή ποιοι ευθύνονται για την κωλυσιεργία που οδήγησε στην ακύρωση του έργου.

Δεν γνωρίζουμε ποιος ή ποιοι δεν έπραξαν τα δέοντα και φάνηκαν ασυνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

Δεν γνωρίζουμε ποιος ή ποιοι  ακύρωσαν τις ελπίδες των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους για καλύτερη ποιότητα ζωής και αξιοπρεπή καθημερινότητα.

Δεν γνωρίζουμε ποιος ή ποιοι  συνετέλεσαν ώστε να χαθούν 1.162,693 € από το ΕΣΠΑ.

Εκείνο που γνωρίζουμε είναι ότι, για μία ακόμη φορά ακυρώθηκαν οι ελπίδες και οι προσδοκίες των παιδιών με αναπηρία και των οικογενειών τους για την ανάπτυξη υποστηρικτικών μονάδων και υπηρεσιών, που θα αναβάθμιζαν το επίπεδο ζωής τους και θα συνέβαλαν στην κοινωνική τους ένταξη.

Γνωρίζουμε επίσης ότι, για μια ακόμη φορά σταθήκαμε ανίκανοι να εκμεταλλευτούμε τους πόρους του ΕΣΠΑ προς όφελος των τοπικών κοινωνιών, των ευπαθών ομάδων πληθυσμού και δη των ατόμων με αναπηρία, πόρους που είναι ιδιαίτερα σημαντικοί μέσα στη διαρκή περίοδο οικονομικής κρίσης, προκειμένου να οικοδομηθούν έργα υποδομής.

Γνωρίζουμε τέλος ότι, για μία ακόμη φορά ο χώρος της κοινωνικής φροντίδας απαξιώθηκε με την έμπρακτη αδιαφορία για την υλοποίηση και δημιουργία υποστηρικτικών μονάδων και υπηρεσιών.

Εκφράζοντας την απογοήτευση και την οργή των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και δη στο Δήμο Καρδίτσας, αναμένουμε απαντήσεις  σχετικά με το τι έγινε και τι όχι, καθώς και την ανάληψη ευθυνών από τους «απόντες στην υλοποίηση του έργου».-

 

Μετα Τιμής

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

 

ΡΑΛΛΗΣ ΤΣΙΟΥΛΑΚΗΣ

 

 

Προηγούμενο άρθρο Εκδηλώσεις στο Λαογραφικό Μουσείο Ιτέας
Επόμενο άρθρο Δημοτικό Σχολείο Μητρόπολης : Πρόληψη παιδικού ατυχήματος