Διασκέδασαν στο πανηγύρι των Αγ. Αναργύρων Λαγκαδίου Ανθηρού


Πετυχημένο ήταν και φέτος  το παραδοσιακό πανηγύρι των Αγίων Αναργύρων στο Λαγκάδι Ανθηρού.  Η συνεργασία της  Εκκλησιαστικής επιτροπής, του τοπικού εκπολιτιστικού συλλόγου «ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ» και των απανταχού Λαγκαδιωτών  είχαν σαν αποτέλεσμα την άψογη προετοιμασία του πανηγυριού, του οποίου οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν, όπως κάθε χρόνο, την παραμονή και ανήμερα των ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ.

Με δαπάνη όλων των μαχαλιώτων και των άλλων χωριανών προσφέρθηκε σε όλους τους παρευρισκόμενους παραδοσιακό καλομαγειρεμένο φαγητό!

Παράδοση αποτελούν πλέον οι εκδηλώσεις του Τοπικού Συλλόγου μας την παραμονή του πανηγυριού. Έτσι και φέτος προβλήθηκε ένα ωριαίο συγκινητικό  ντοκιμαντέρ με εικόνες και στιγμές από τη ζωή στο Λαγκάδι του χθες και του σήμερα, τιμώντας τους ανθρώπους μας που σήμερα δεν είναι στη ζωή.  Ήταν μια ομαδική δουλειά των Λαγκαδιωτών, με πρωτεργάτη τη Χρύσα Κλάρα, Πρόεδρό μας στο Σύλλογο Ανθηριωτών Αθήνας, η οποία μας συγκίνησε με την αφήγησή της  και το οποίο προβλήθηκε στον προαύλιο χώρο της Εκκλησίας μας.

Πριν την προβολή τελέστηκε τρισάγιο από τον Πάτερ Απόστολο στην μνήμη όλων των Λαγκαδιωτών, ενώ για την όλη προσπάθεια μίλησαν εκ μέρους του Δ.Σ. ο πρόεδρος του συλλόγου Νικόλαος Σέμπρος και ο ταμίας Γραμμένος Κώστας οι οποίοι συνεχάρησαν τους συντελεστές και πρότειναν τον εμπλουτισμό της ταινίας και με άλλα αρχεία, αν υπάρχουν, έτσι ώστε του χρόνου να μοιραστεί αντίγραφό της σε όλους τους Λαγκαδιώτες.

Ο συντονιστής της προσπάθειας Λαγκαδιώτης Ιωάννης Κλάρας αναφέρθηκε επιγραμματικά στην κοινή προσπάθεια και ευχαριστώντας όλους όσους συνεργάστηκαν και ιδιαίτερα  Γιαννούλα Γιάννη, Γραμμένο Νίκο, Κλάρα Τιμολέοντα Παπαδημητρίου Μενέλαο και Πατσιαούρα Λίτσα για την παραχώρηση πολύτιμου υλικού από τα προσωπικά τους αρχεία.

Την εκδήλωση προλόγισε ο ευρύτατα γνωστός σε μας Δικηγόρος- Λαογράφος – ποιητής Μενέλαος .Νικ. Παπαδημητρίου , γέννημα θρέμμα του Λαγκαδίου ο οποίος με το λόγο του άγγιξε τις ψυχές όλων μας:

«Λαγκαδιώτισσες- Λαγκαδιώτες

Ανθηριώτισσες- Ανθηριώτες καλησπέρα σας

Το αρχαίο ρήμα μιμνήσκω σημαίνει ενθυμούμαι, είναι δε αντίθετο με το ρήμα λησμονώ που σημαίνει ξεχνώ.

Η ιστορία ενός τόπου γράφεται από τους ανθρώπους του διαχρονικά. Έτσι και η ιστορία του θρυλικού ΛΑΓΚΑΔΙΟΥ ΑΝΘΗΡΟΥ που μας γέννησε είναι γραμμένη από τους ανθρώπους του.

Οι μεγάλες οικογένειες των ΚΛΑΡΑΙΩΝ, ΤΩΝ ΚΑΝΑΒΑΙΩΝ, ΤΩΝ ΚΑΡΝΑΒΑΙΩΝ, ΤΩΝ ΜΕΡΙΝΤΙΤΑΙΩΝ, ΤΩΝ ΡΑΤΣΙΚΑΙΩΝ, ΤΩΝ ΓΩΓΑΙΩΝ- ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΑΙΩΝ, ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΕΝΑΙΩΝ, ΤΩΝ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΑΙΩΝ, ΤΩΝ ΑΖΑΚΑΙΩΝ, ΤΩΝ ΤΣΙΩΝΑΙΩΝ, ΤΩΝ ΚΩΦΑΙΩΝ, ΤΩΝ ΓΑΚΑΙΩΝ, ΤΩΝ ΚΟΥΤΑΙΩΝ, ΤΩΝ ΓΑΛΛΑΙΩΝ, ΤΩΝ ΖΑΡΟΥΛΑΙΩΝ, ΤΟΥ ΖΟΥΜΠΟΡΛΗ, ΤΟΥ ΡΑΦΤΗ, ΤΟΥ ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑ, ΤΟΥ ΚΙΣΣΑ, ΤΟΥ ΤΑΣΙΑ, ΤΟΥ ΜΑΛΑΝΔΡΙΝΟΥ, ΤΟΥ ΚΑΡΑΝΙΚΑ, ΤΟΥ ΝΤΡΙΣΠΙΩΤΗ, ΤΟΥ ΣΕΜΠΡΟΥ, ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΡΛΟΥ, ΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑΝΗ  έδωσαν ζωή και δύναμη στον τόπο, έδωσαν το αίμα για την πατρίδα αφού γόνοι των οικογενειών τους συμμετείχαν στην Επανάσταση του 1821, στην επαναστατική  εξέγερση του 1854που έγινε κατά των Τούρκων καθώς και στις Επαναστάσεις του 1864 και 1874, στους πολέμους του 1912-13, στον πόλεμο του1922 στη Μικρά Ασία στον πόλεμο του 1940, στη Εθνική Αντίσταση και στον επάρατο εμφύλιο.

Οι Λαγκαδιώτισσες- Λαγκαδιώτες αγωνίστηκαν στη βιοπάλη κάθε εποχής ως γεωργοί, κτηνοτρόφοι, μαραγκοί, κτίστες, ραφτάδες, ζευγάδες, υλοτόμοι, αγωγιάτες, έμποροι, εποχιακοί εργάτες και παρά τη φτώχεια , τις κακουχίες και τις αρνητικές γι αυτούς συγκυρίες κατάφεραν να σταθούν όρθιοι και να αποδώσουν στο κατά δύναμη και στις οικογένειές τους και στο χωριό μας, μετά δε και το 1960 έβγαλαν και σπουδαίους επιστήμονες.

Ο δεσμός μεταξύ των οικογενειών. είτε λόγω συγγένειας . είτε λόγω γειτονιάς σε κάθε γενεά και σε κάθε εποχή ήταν και είναι δεδομένος. Και ζούσαν και ζουν τη ζωή τους – και εδώ στο χωριό και στην ξενιτιά- απλά ,όμορφα ,κοινωνικά, και γλεντζέδικα, με τις παραδόσεις τα ήθη και έθιμα και τη φιλοξενία.

Πανταχού παρόντες και στη χαρά και στη λύπες και στον αγώνα για τα κοινά πράγματα του Λαγκαδίου και του Ανθηρού ολόκληρου. Βλέπετε και βλέπουμε όλοι την εκκλησία των Αγίων Αναργύρων – που αύριο γιορτάζει,- και τις αίθουσες, τα μαγειρεία την κουζίνα και τον εξοπλισμό. Είναι όλα από τις προσπάθειες του κόσμου του Λαγκαδίου και μέσα από το Σύλλογο Λαγκαδίου και την Εκκλησιαστική Επιτροπή έδωσαν και χρήματα και κόπιασαν με προσωπική εργασία.

Λαγκαδιώτισσες και Λαγκαδιώτες προσωπικά ο καθένας μας δεν ξεχνά το δικό του άνθρωπο- τον άνθρωπο της οικογένειάς του. Ο καθένας μας ζει με τις παιδικές αναμνήσεις και με τις αναμνήσεις της υπόλοιπης ζωής του. Ανάμεσα σε αυτές είναι και οι αναμνήσεις μας σε σχέση με πρόσωπα που δεν υπάρχουν σήμερα στη ζωή. Επειδή πέρα από τη στενή μας οικογένεια έχουμε και τις άλλες οικογένειες το δε Λαγκάδι είναι μια ευρεία και αγαπημένη οικογένεια.

Τους παραπάνω λόγους έλαβε υπόψη η Χρύσα Ιωάννη Κλάρα και Μαρίας Κολοκυθά, Πρόεδρός μας στο Σύλλογο Ανθηριωτών Αθήνας και θέλοντας να τιμήσει το Λαγκάδι βοηθούμενη και από τον πατέρα της ξεκίνησε μια προσπάθεια από ένα και πλέον χρόνο και ετοίμασε ένα ντοκυμαντέρ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΛΑΓΚΑΔΙ και τον ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ. Τη βοηθήσαμε όσο μπορούσαμε – ήταν δύσκολη δουλειά ,από τις δυσκολότερες, και σας το λέω εγώ που έχω κάποια εμπειρία σ αυτά.

Στο ντοκυμαντέρ αυτό – που σε λίγο – θα παρακολουθήσουμε- θα δούμε μπροστά μας και ψυχές που δεν υπάρχουν στη ζωή. Θα παρελάσουν εδώ Λαγκαδιώτισσες και Λαγκαδιώτες, γέροντες και παιδιά, μανάδες και πατεράδες αδέλφια και αδελφές, παππούδες και γιαγιάδες, θεές και θείοι, προπαππούδες και  προγιαγιάδες ξαδέρφια και ανίψια, φίλες και φίλοι, συμμαθητές και συμμαθήτριες.

Είναι για μένα σπουδαία και ιστορική εργασία που θα μείνει διασώζοντας για τις επόμενες γενιές  εικόνες και στιγμές του παρελθόντος του Λαγκαδίου.

Είναι μια εκδήλωση που γίνεται σε συνεργασία με τον τοπικό μας Σύλλογο, το Σύλλογο Λαγκαδίου. Και γίνεται εδώ στο καθιερωμένο αντάμωμα- παραμονή του πανηγυριού μας για να το παρακολουθήσει ο κόσμος μας.

Η προβολή αυτή ασφαλώς απόψε θα μας γεμίσει με συγκινησιακή φόρτιση. Τα συναισθήματά μας θα είναι ανάμεικτα και θα λειτουργήσουν ως ασανσέρ. Πάνω – κάτω. Θα θυμάστε την ίδια βραδιά του 2002 που εδώ κάναμε το μνημόσυνο για τις 274 ψυχές. Εμείς όμως θα αντέξουμε γιατί η εκδήλωση αυτή θα μας δώσει κυρίως και δύναμη στη ζωή. Θα μας δώσει  δύναμη ζωής και δημιουργίας δύναμη αγάπης και αλληλεγγύης.

Σας καλούμε να σφίξετε και να σφίξουμε τις καρδίες μας και να παρακολουθήσουμε την προβολή. Είναι το έργο αυτό δικαίωση των ανθρώπων μας. Αυτό θέλουν για μας και οι ψυχές των προσφιλών μας προσώπων που και αυτές σήμερα είναι εδώ ανάμεσά μας. Είναι εδώ και θα νοιώθουν τη μεγάλη τιμή που τους γίνεται. Απόψε η προβολή της ταινίας και αύριο όλοι μαζί να γιορτάσουμε των ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ.

Και προσωπικά συγχαίρω την πνευματική δημιουργό του ντοκυμαντέρ και όλους όσους συνέβαλλαν. Ειδικά αναφέρομαι στον Ιωάννη Θεοδωρακόπουλο – κινηματογραφιστή από το Αίγιο – που βοήθησε τα μέγιστα στο μοντάζ του ντοκυμαντέρ, μάλιστα δε οι γονείς του είναι απόψε εδώ ανάμεσά μας.».

Ακολούθησε η προβολή του ντοκυμαντέρ το οποίο καθήλωσε και  συγκίνησε όλους τους παρευρισκόμενους!

Ανήμερα του πανηγυριού όλα ήταν έτοιμα και η προσέλευση των προσκυνητών άρχισε από νωρίς, ενώ όλοι  Επίσημοι, Προσκεκλημένοι, Αργιθεάτες, Ανθηριώτες και  Λαγκαδιώτες γλέντησαν με την ψυχή τους  μέχρι τα μεσάνυχτα με τη γνωστή ορχήστρα των Βασίλη, Χριστόδουλου, Κώστα και  Δημήτρη Κωσταρέλου, του ανεπανάληπτου στο βιολί Γιώργο Βασιλακάκο και τον Βασιλακάκο Αντώνη και τους  Φαίδρα Διαμάντη, Γρηγόρη Παπαδήμα  και  Καναβό Δημήτρη(Αυγέρη) στο τραγούδι.

Ξεχωριστή νότα και χρώμα έδωσε η εμφάνιση με παραδοσιακές στολές και ο χορός από τους χωριανούς Μενέλαο Παπαδημητρίου και Σταυρούλας Τσίωνου που συνόδευσαν τους επισήμους  στον χορό, ενώ για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά  τίμησαν με την παρουσία τους το πανηγύρι μας και την εκδήλωση φίλοι εκδρομείς από την Επαρχία Φαρσάλων.

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Το 6ο Παγκόσμιο Συνέδριο Θεσσαλών στη συνάντηση Τσιάρα - «Ασκληπιού»
Επόμενο άρθρο Δράσεις της Future Library στην Κοινοτική-Λαϊκή Βιβλιοθήκη Καλλιθήρου