Ειδήσεις

Διασώζοντας μουσειακά αντικείμενα με το Δίκτυο μουσείων


Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 12 Ιουνίου, στις 10.00-13.00 περίπου, στο μουσείο πόλης του Δήμου Καρδίτσας (ΔΟΠΑΚ) το βιωματικό εργαστήριο με τίτλο «Διαχείριση λαογραφικών και ιστορικών μουσειακών αντικειμένων: πρώτα σωστικά μέτρα προληπτικής συντήρησης», το οποίο διοργάνωσε  το Δίκτυο Ιστορικών & Λαογραφικών Μουσείων & Συλλογών ν. Καρδίτσας με την υποστήριξη του σωματείου των «Φίλων του Μουσείου Πόλης» υπό την αιγίδα του Δήμου Καρδίτσας (ΔΟΠΑΚ).

Το εργαστήριο απευθυνόταν στα μέλη του Δικτύου, στελέχη μουσείων, συλλέκτες, μέλη του συλλόγου Φίλων του μουσείου πόλης  και γενικότερα ανθρώπους ευαισθητοποιημένους σε ζητήματα διάσωσης και ανάδειξης της πολιτισμικής κληρονομιάς. Κύριος εισηγητής ήταν ο Δημήτρης Νικολής, συντηρητής αρχαιοτήτων και έργων τέχνης, απόφοιτος του ομώνυμου Τ.Ε.Ι. Αθήνας και διδάσκων στο πρόγραμμα συντήρησης της σχολής του ΟΑΕΔ. Σε συνεργασία με τη σπουδάστρια της σχολής, Χρυσούλα Τσιρογιάννη στο πρώτο, θεωρητικό μέρος ανέλυσαν ζητήματα, όπως η παθολογία των αντικειμένων με βάση τις φθορές που δέχονται από το περιβάλλον, τα πρώτα σωστικά μέτρα, τα οποία πρέπει να ληφθούν, όταν γίνονται μέρος μιας συλλογής, ενώ παράλληλα έκαναν προτάσεις για σωστή αποθήκευση και έκθεση, διαχείριση φυσικών καταστροφών, έλεγχο περιβαλλοντικών παραμέτρων και μικροκλίματος κά.

Στο δεύτερο, πρακτικό μέρος, ο ο κ. Νικολής σε συνεργασία με τη Φωτεινή Πίτσαβου, επίσης σπουδάστρια της σχολής του ΟΑΕΔ, παρουσίασαν βασικά υλικά αποθήκευσης και μηχανικού καθαρισμού μουσειακών αντικειμένων καθώς και σωστά αποθηκευμένα δείγματα από τη συλλογή του μουσείου πόλης ενώ έδειξαν πειραματικά πως πραγματοποιείται ο επιφανειακός καθαρισμός ενός βιβλίου. Οι συμμετέχοντες, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο Λάμπρος Τσιβόλας, δήμαρχος Αργιθέας, ο Φώτης Παπαστάθης, διευθυντής της Σχολής του ΟΑΕΔ και η Μαργαρίτα Τηλιοπούλου, συντηρήτρια του Αρχαιολογικού Μουσείου, υπεύθυνη της πρακτικής άσκησης των δύο σπουδαστριών, συζήτησαν στη συνέχεια με τον υπεύθυνο του εργαστηρίου απορίες  και ερωτήματα που προέκυψαν από την εμπειρία τους. Στο τέλος παρέλαβαν φωτοτυπημένες σημειώσεις και ξεναγήθηκαν στη μόνιμη έκθεση του μουσείου, όπου είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν στην πράξη αρκετά από όσα είχαν εκτεθεί αναλυτικά στο εργαστήριο.

Η πρωτοβουλία αυτή του Δικτύου εντάσσεται στο πλαίσιο της συστηματικής του προσπάθειας να συνδράμει στην εκπαίδευση των μελών του σε ζητήματα που άπτονται της καθημερινής μουσειακής πρακτικής, συμβάλλοντας έτσι στην αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχουν στο κοινό τους.

 

Προηγούμενο άρθρο Συνεχίζονται οι δράσεις κοινωνικοποίησης για τους νέους του Κέντρου Ορίζοντες
Επόμενο άρθρο Έκθεση του εργαστηρίου ζωγραφικής Granazei-Girarte