Ειδήσεις

Διατροφή, υγεία & καρποί της Ελληνικής γης


Ξεκίνησε τη Δευτέρα 8 Ιουλίου, το αφιέρωμα των Παιδικών Βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας, στους τρεις επικρατέστερους καρπούς της Ελληνικής γης (Ελιά, Σιτάρι, Σταφύλι) και στην υγιεινή διατροφή, στα πλαίσια των Καλοκαιρινών Δραστηριοτήτων Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας, με τίτλο «Δράσεις και… αποδράσεις, για ήσυχα και … ανήσυχα παιδιά».

Η Διατροφή ήταν το σημερινό μας θέμα στην Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας “Αγίου Φανουρίου”. Τα παιδιά έμαθαν την πυραμίδα των τροφών, τι πρέπει να τρώνε, ποιες ώρες και με ποια συχνότητα, από τη διατροφολόγο Κυρία Δεληγιάννη Βαλια.

Ζωγράφισαν την δική τους “διατροφουλα” από την πυραμίδα των τροφών και το κάθε παιδί έφτιαξε το δικό του εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής. Τέλος, έπαιξαν το “φιδάκι” της διατροφής,  το παιχνίδι της υγιεινής διατροφής, μέσα από το αγαπημένο «Μικρό βιβλίο της διατροφής» του Geronimo Stilton, από τις εκδόσεις Κέδρος.

Το σιτάρι κατέχει ξεχωριστή θέση στη ζωή μας και μας συντροφεύει από την αρχή ως το τέλος μας. Το διατροφικό τρίπτυχο ψωμί, λάδι, κρασί θα μας απασχολήσει όλη την εβδομάδα στις παιδικές βιβλιοθήκες.

Το σιτάρι εδώ και τριάντα χιλιάδες χρόνια είναι μία ενεργειακή βόμβα στη διατροφή της ανθρωπότητας. Επαναστάσεις και πολυετείς πόλεμοι έγιναν  για το ψωμί, λαοί αφανίστηκαν, παιδιά λιμοκτονούν ακόμα…

Στην παιδική βιβλιοθήκη Δημοτικού Διαμερίσματος «Παλαιοκκλησίου» έχοντας για οδηγό το πολύτιμο βιβλίο του Λαογραφικού μουσείου Λάρισας με τίτλο ” Θεσσαλία Σιτάρι- αλεύρι- ψωμί” και το πλούσιο φωτογραφικό υλικό του, γνωρίσαμε τον παραδοσιακό τρόπο καλλιέργειας, άλεσης του σιταριού στις θεσσαλικές κοινωνίες. Το Θεσσαλικό λαϊκό παραμύθι της Μαρούλας Κλιάφα, «ο γεωργός και ο λύκος» ενθουσίασε και δίδαξε στα παιδιά, πως η κλεψιά τιμωρείται….

Στην Παιδική Βιβλιοθήκη «Αγγελική Βαρελλά», τα παιδιά άκουσαν πρώτα για το σταφύλι και τα παράγωγά του όπως το κρασί, το τσίπουρο, το ξύδι, κ.α. στη συνέχεια για το σιτάρι, μέσα από το ωραίο βιβλίο «Μια φέτα ψωμί» των εκδόσεων Δεληθανάση και καταλήξαμε στην ελιά.

Τα παιδιά είδαν φύλλα και κλαδιά ελιάς, καθώς και κλαδί και φύλλα κληματαριάς, άκουσαν διάφορους μύθους του Αισώπου σχετικούς με το αντικείμενό μας, όπως «η αλεπού και τα σταφύλια», ζωγράφισαν σταφύλια, αμπέλια, έφτιαξαν δικές τους ετικέτες για μπουκάλια κρασί και τα πιο μεγάλα, συμπλήρωσαν έντυπα με παιχνίδια για τα τρία αυτά μεσογειακά προϊόντα.

Τέλος παίξαμε τα παραδοσιακά παιχνίδια «Πινακωτή πινακωτή» και «Ο Καρβελάς», με τα οποία διασκέδασαν, ξεχνώντας την αφόρητη ζέστη…

Τη Τρίτη 9 Ιουλίου, οι δράσεις συνεχίζονται, σε τρεις παιδικές βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας και είναι αφιερωμένες στο ίδιο θέμα, πιο συγκεκριμένα:

Στις Παιδικές Βιβλιοθήκες συνοικιών «Λάκας Μαντζάρα», «Αγίου Νικολάου» και «Παυσιλύπου» –  Καρποί της Ελληνικής γης (Σιτάρι, λάδι, Σταφύλι). Τρία βασικά προϊόντα της Ελληνικής γης. Μύθοι και πραγματικότητες γύρω από αυτά. Τα παιδιά μαθαίνουν για τα τρία βασικά προϊόντα της Ελληνικής γης και το ρόλο τους από την Αρχαιότητα έως σήμερα.

 Οι δράσεις πραγματοποιούνται κάθε πρωί από τις 11 έως τις 12:30 και απευθύνονται κυρίως σε παιδιά που έχουν τελειώσει την Α΄ Δημοτικού έως και 14 ετών.

Παιδιά κάτω των 7 ετών, πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα καθ’ όλη τη διάρκεια των δράσεων.

Αναλυτικό πρόγραμμα λειτουργίας της κάθε βιβλιοθήκης, καθώς και τις δράσεις που θα πραγματοποιούν, μπορείτε να τις βλέπετε στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας, και στις σελίδες των παιδικών βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ. στο Facebook: Παιδικές Βιβλιοθήκες Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας & Παιδικές Βιβλιοθήκες Καρδίτσας και στους πίνακες ανακοινώσεων των Παιδικών Βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ.

Κι αυτό το καλοκαίρι οι καλύτερες «αποδράσεις»… θα είναι στις Βιβλιοθήκες!!!

Προηγούμενο άρθρο Μελέτη γενετικής προδιάθεσης για τον καρκίνο μαστού και των ωοθηκών
Επόμενο άρθρο Το ΕΒΕ συγχαίρει τους νέους βουλευτές του Νομού