Διαφθορά – Με αφορμή το 13ο παγκόσμιο συνέδριο που έγινε στην Αθήνα


[Ευάγγελος Δ. Κατσαρός

Πολιτικός Μηχανικός – Νομαρχιακός Σύμβουλος].

          Την αναγκαιότητα του εκδημοκρατισμού της Παγκόσμιας Διακυβέρνησης και της διαφάνειας στην λήψη των αποφάσεων και σε διεθνές επίπεδο, προκειμένου να απαντήσουμε στις προκλήσεις της διεθνοποίησης της οικονομίας, επεσήμανε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Α. Παπανδρέου, μιλώντας στο Συνέδριο της Διεθνούς Διαφάνειας. “Η διαφθορά δημιουργεί ανισότητες πολιτικές, κοινωνικές, πολιτιστικές, οικονομικές και οικολογικές” είπε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι” η πρόσφατη οικονομική κρίση είναι αποτέλεσμα διαφθοράς και υπονόμευσης των δημοκρατικών θεσμών”.

          Αναφέρθηκε στην αυτονομία της πολιτικής από την οικονομική εξουσία, λέγοντας “ότι η τεράστια συγκέντρωση πλούτου και μίντια στα χέρια των ολίγων είναι αυτό το οποίο αιχμαλωτίζει και τελικά εξαγοράζει πολιτικούς και κόμματα. Για αυτό και ο τρόπος χρηματοδότησης των κομμάτων και η δυνατότητα τους να έχουν πρόσβαση στα μέσα ενημέρωσης είναι ένα βασικό στοιχείο για την αυτονομία της πολιτικής”.

          Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε δικαίως την κυβέρνηση για αδιαφάνεια, διαφθορά, απάτη, ασυδοσία και αυθαιρεσία. Υπάρχει γαλάζια επιδρομή στα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων. Η σωρεία σκανδάλων που πλήττει την κυβέρνηση αποδεικνύει πανηγυρικά την ακαταλληλότητα και την ομηρία στην οποία βρίσκεται ο πρωθυπουργός.

          Οι ισχυρισμοί του Καραμανλή ότι δεν γνώριζε, αλλά και ότι ήταν η κυβέρνηση που αποκάλυψε το σκάνδαλο με τα ομόλογα, είναι άκρως αντίθετη με την τελευταία έκθεση που επικαλέστηκε το Υπουργείο Απασχόλησης στην οποία καταγράφονται αναλυτικά τοποθετήσεις και λογιστικές ζημιές των ασφαλιστικών ταμείων. Επομένως, γνώριζε τα πάντα αλλά δεν έκανε τίποτα, γιατί η καλοστημένη μηχανή λειτουργούσε για να παίρνουν παχυλές προμήθειες κάποιοι επιτήδειοι δικοί του.

          Που είναι λοιπόν η διαφάνεια σε αυτή την κυβέρνηση; Γιατί ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να ελέγξει τους υπουργούς και τα στελέχη του; Γιατί οι περισσότερες υπηρεσίες και φορείς σε καίριες θέσεις έχουν ανθρώπους που χρηματίζονται και λειτουργούν με αυτό τον τρόπο; Ποια είναι η θέση του πρωθυπουργού; Τι φοβάται και δεν μπορεί να κάνει αυτά που οφείλει προς τον ελληνικό λαό.

Προηγούμενο άρθρο Ημερίδα για την Περαίωση στην Καρδίτσα
Επόμενο άρθρο Θυρανοίξια Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνας Μαυρομματίου