Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2015 – Οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Καρδίτσα


Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει το ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία και να ενισχύσει τον εποικοδομητικό διάλογο ανάμεσα στο παρελθόν και τις νεότερες γενιές, καθιέρωσε από το 1977 την 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Φέτος ως κεντρικό θέμα της επετείου έχει επιλεγεί το «Μουσεία για μια βιώσιμη κοινωνία, για μια κοινωνία με προοπτικές». Η μετεξέλιξη της κοινωνίας μας σε μία κοινωνία με όραμα τη βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις τις εποχής μας. Στην προσπάθεια αυτή τα μουσεία πρέπει και έχουν τη δυνατότητα να προτείνουν και να προβάλλουν πρότυπα για μια κοινωνία λιγότερο καταναλωτική, πιο ανοικτή σε συνεργασίες, με σεβασμό στα οικοσυστήματα: μια κοινωνία με προοπτικές.

Τη συγκεκριμένη ημέρα η είσοδος στα Δημόσια Μουσεία και τους Αρχαιολογικούς Χώρους όλης της χώρας είναι ελεύθερη.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καρδίτσας, συμμετέχει στον φετινό εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων διοργανώνοντας ξεναγήσεις και σειρά εκδηλώσεων στους χώρους του Αρχαιολογικού Μουσείου Καρδίτσας.

Αναλυτικότερα το πρωί σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μουζακίου θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικές δράσεις με τίτλο «Αγαπάμε το περιβάλλον και μαθαίνουμε την ανακύκλωση», για σχολικές ομάδες των ανώτερων βαθμίδων της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με στόχο την εισαγωγή των μαθητών στη σημασία της ανακύκλωσης και στις πρακτικές της. Αρχικά μέσα από προβολές και επιλεγμένα ευρήματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Καρδίτσας, τα παιδιά θα γνωρίσουν τις πρακτικές ανακύκλωσης και την οικολογική συνείδηση των αρχαίων κοινωνιών ήδη από την νεολιθική εποχή μέσα από την συνετή διαχείριση του φυσικού πλούτου, τον σεβασμό στα εγχώρια οικοσυστήματα και την εξοικονόμηση πόρων και δυναμικού με την ανακύκλωση/επαναχρησιμοποίηση αχρηστευμένων αντικειμένων. Στη συνέχεια το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μουζακίου στον αύλειο χώρο του Μουσείου μέσα από βιωματικές δραστηριότητες θα επιχειρήσει μια εισαγωγή στις αρχές της σύγχρονης ανακύκλωσης και στις πρακτικές που πρέπει να ακολουθούνται, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος.

Οι πιο πάνω δράσεις, διάρκειας δύο (2) ωρών η καθεμία, θα διεξαχθούν από τις 9.00 π.μ. έως τις 13:00 μ.μ. κατόπιν προσυνεννόησης.

 

Το βράδυ στις 20:30 μ.μ. θα ακολουθήσει νέος κύκλος εκδηλώσεων με τίτλο «Oι Ρίζες μας» στον αύλειο χώρο του Μουσείου. Αναλυτικά το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

 

  • Έκθεση ιδιοκατασκευών, παραδοσιακών παιχνιδιών και άλλων καθημερινών σκευών.
  • Ομιλία του Σ. Ν. Κάσσου με θέμα: “Παρουσίαση μέρους του ερευνητικού έργου του Χ. Τσιχτή «Τα φύλα της Θεσσαλίας: Γενεαλογία και Ιστορία»”
  • Θα ακολουθήσει συναυλία με έργα από τα Βαλκάνια και την Ελλάδα του 17ου αι. έως την Ευρώπη του 17ου -21ου αι. με θέμα : «Γενεαλογία του μουσικών θεμάτων και της σύνθεσης. Η μουσική σύνθεση μέσα στους αιώνες».

Συντελεστές: Σ.Ν. Κάσσος: Διοργάνωση, Συντονισμός, Εισηγήσεις, Επιμέλεια κειμένων- Κρουστά. Κ. Ζάχου: Πιάνο. Μ. Αργυρίου: Πιάνο. Μ Διαμαντή: Φλάουτο. Χ. Σαφάρη: Τσέλο.

 

Η είσοδος στο Μουσείο και στις παραπάνω εκδηλώσεις θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Τέλος σας ενημερώνουμε ότι θα υπάρχει δυνατότητα live streaming μετάδοσης της βραδινής εκδήλωσης στο YouTube σε link που θα ανακοινωθεί μέσω της σελίδας μας στο facebook την ώρα έναρξης της εκδήλωσης.

 

Όλες οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με την οικονομική υποστήριξη του Συλλόγου Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Καρδίτσας, της Περιφερειακής Ενότητας. Καρδίτσας, του Δήμου Καρδίτσας και την ευγενική χορηγία του Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας και του κ. Μανώλη Στεργιόπουλου

 

Πληροφορίες: Λ. Θεογιάννη, Φ. Τσιούκα

Τηλέφωνο: 24410 – 61564                                

Fax : 24410 – 61565

e-mail: efakar@culture.gr

http://ldepka.culture.gr/

https://www.facebook.com/ArchaiologikoMouseioKarditsas

 

 

 

 

Με εκτίμηση

Η Προϊσταμένη της Εφορείας

Μαρία Βαϊοπούλου

 

 

Προηγούμενο άρθρο Γέμισε παιδικά χαμόγελα το Δημαρχείο Σοφάδων
Επόμενο άρθρο Έκθεση της συλλογής της Πινακοθήκης Καναλίων στη Δημ. Πινακοθήκη Καρδίτσας