Ειδήσεις

Διευκρινίσεις σχετικά με την επίσκεψη στην Υπηρεσία Καθαριότητας του υποψηφίου Δημάρχου Καρδίτσας κ. Β. Τσιάκου


Όπως πληροφορήθηκα από τα μέσα ενημέρωσης για την επίσκεψη του υποψηφίου Δημάρχου Καρδίτσας κ. Β. Tσιάκου, θα ήθελα να καταθέσω τις απαραίτητες διευκρινίσεις, ώστε να μην υπάρχουν παρανοήσεις για τη λειτουργία της υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου Καρδίτσας.

Αρχικά θεωρώ ότι η συγκεκριμένη συνάντηση θα ήταν προτιμότερο να γίνει με τη φυσική παρουσία μου, ως αρμόδιου Αντιδημάρχου και εκπροσώπων των εργαζομένων και όχι μίας μειοψηφίας τους. Έτσι θα υπήρχε πληρέστερη ενημέρωση για τα θέματα που απασχολούν τον τομέα καθαριότητας και δεν θα δημιουργούνταν λαθεμένες εντυπώσεις στους Δημότες Καρδίτσας, αλλά και προσωπικά στον ίδιο. Θα προσπαθήσω στη συνέχεια να δώσω όσο πληρέστερα γίνεται  τις κατάλληλες απαντήσεις ξεκινώντας από την αναφορά για το επίδομα γάλακτος, το οποίο δεν υφίσταται και δεν μπορεί να χορηγείται στη μισθοδοσία.  Αποδίδεται κανονικά 1 lt ημερησίως στους εργαζόμενους,  οι οποίοι το δικαιούνται βάσει υπουργικής απόφασης και αυτή τη περίοδο είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την προμήθεια γάλακτος για το τρέχον έτος.

Όσον αφορά τις υπερωρίες των εργαζομένων, αυτές καταβάλλονται κανονικά και στην ώρα τους χωρίς κανένα πρόβλημα.

Σε ότι αφορά στον στόλο των μηχανημάτων, για το εκσυγχρονισμό του η σημερινή Δημοτική Αρχή έχει ήδη προχωρήσει σε προμήθεια ενός σαρώθρου, ενός πλυστικού μηχανήματος και ενός μικρού συμπιεστή εδάφους μέσω του προγράμματος Φιλόδημος και ιδίων εσόδων με συνολική χρηματοδότηση 243.000 ευρώ. Αξίζει να αναφερθεί οτι η προμήθεια απορριμματοφόρου μπορεί να γίνει αποκλειστικά και μόνο από τα ανταποδοτικά έσοδα των δημοτικών τελών. Η διάθεση των αναγκαίων ποσών σημαίνει αύξηση των τελών τουλάχιστον 15%. Επιπρόσθετα κατά τη διάρκεια της θητείας μου έχουν αντικατασταθεί περισσότεροι από 400 κάδοι ανακύκλωσης απορριμμάτων και τοποθετήθηκαν 450 καλαθάκια στον αστικό ιστό και τις Τοπικές Κοινότητες.

Στο πλαίσιο ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των συνδημοτών μας ο Δήμος Καρδίτσας κατά τη διάρκεια της θητείας μας διένειμε δωρεάν περισσότερες από 3000 τσάντες ανακύκλωσης σε σχολεία, σε εκδηλώσεις όπως το “Πολιτιστικό Καλοκαίρι” κ.α. Επιπλέον συμμετείχαμε σε πληθώρα εθελοντικών δραστηριοτήτων καθαριότητας  όπως το Let’s do it Greece, όπου υπήρξε μαζική παρουσία εθελοντών.

Στο τελευταίο Δημοτικό συμβούλιο λήφθηκε η απόφαση για τη δημιουργία κέντρων ανακύκλωσης για να επιτευχθεί η διαλογή κατ’ ευθείαν στην πηγή, δίνοντας κίνητρο στους δημότες να προσπαθήσουν γι’ αυτό και εν τέλει να το εντάξουν στην καθημερινότητά τους.       Το όλο εγχείρημα δεν θα έχει κανένα κόστος για το Δήμο, καθώς τόσο η τοποθέτηση των μηχανημάτων όσο και η μεταφορά των απορριμμάτων θα γίνεται από την εταιρεία που θα τα διαχειρίζεται. Επιπρόσθετα θα τοποθετηθούν μελλοντικά σε διάφορα σημεία της πόλης μας και κάδοι ανακύκλωσης ρούχων.

Επίσης ως Δημοτική Αρχή σε ετήσια βάση κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου,  όπου αυξάνονται οι θερμοκρασίες (από το Μάϊο ως τον Σεπτέμβριο) καθιερώσαμε το συστηματικό πλύσιμο των κάδων τόσο του αστικού ιστού, όσο και των χωριών.

Τέλος ενημερώνουμε οτι κατά τη διάρκεια της θητείας μας καλύπτοντας όλες τις νόμιμες παροχές προς τους εργαζόμενους και καταβάλλοντας τις υποχρεώσεις παρελθόντων ετών, πετύχαμε εργασιακή ειρήνη, η οποία σε συνδυασμό με το διάλογο και τους ελέγχους επέφερε μετρήσιμη αύξηση παραγωγικότητας 30% αντισταθμίζοντας με τον τρόπο αυτό την έλλειψη προσωπικού από τις συνταξιοδοτήσεις επιτυγχάνοντας εν τέλει καλύτερη εικόνα στην πόλη και τα χωριά.

 

Του Αντιδημάρχου Καθαριότητας Παναγιώτη Μαντζιάρα 

 

Προηγούμενο άρθρο Διανεμήθηκαν 2.595 δέματα αγάπης από την Ιερά μας Μητρόπολη
Επόμενο άρθρο Όχι στη θεσμοθέτηση Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης Ναρκωτικών