Διχασμένοι οι καταστηματάρχες με τη μείωση του ΦΠΑ


Διχασμένοι εμφανίζονται οι καταστηματάρχες εστίασης στο Νομό μας σχετικά με το μέτρο της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, το οποίο ξεκίνησε χθες 1/8 την εφαρμογή του και θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του έτους. Δεν είναι λίγοι οι καταστηματάρχες οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η μείωση του ΦΠΑ δεν θα επιφέρει και ανάλογη μείωση των τελικών τιμών. Και αυτό διότι οι περισσότεροι είχαν απορροφήσει την αύξηση τα προηγούμενα έτη από 13% σε 23%, ώστε να μην την χρεωθεί ο καταναλωτής. Οπότε τώρα δεν έχουν περιθώριο να ρίξουν τις τιμές τους.

Ο κ. Παππάς

Ενδεικτική είναι η δήλωση του Προέδρου της Ένωσης Καταστηματαρχών Εστίασης & Αναψυχής Ν. Καρδίτσας κ. Χρήστου Παππά στη «Γνώμη» ο οποίος είπε ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο μειώσεων στις τιμές, καθώς οι όποιες αυξήσεις ΦΠΑ απορροφήθηκαν από τους επαγγελματίες και δεν πέρασαν στο τελικό προϊόν, ωστόσο όλοι οι συνάδελφοί του είναι διατεθιμένοι να κάνουν ότι καλύτερο μπορούν όσον αφορά στις τιμές, ώστε να δημιουργηθεί μια διαφορετική ψυχολογία στους καταναλωτές. «Η εστίαση δεν μετέφερε την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 23% στις τιμές. Παρ’ όλα αυτά έχει προχωρήσει αντίθετα σε μείωση τιμών όλο αυτό το χρονικό διάστημα για να μπορέσει να προσελκύσει πελάτες. Νομίζω ότι οι τιμές δεν μπορούν να μειωθούν εκτός εάν η ψυχολογία που θα δημιουργήσει η μείωση του ΦΠΑ από 23% σε 13% σε ορισμένα είδη μπορέσουμε και κατεβάσουμε τιμές» ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας οτι η μείωση αυτή, επιφέρει πρόσθετα έξοδα στα καταστήματα. «Με τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση καλούμαστε να προσαρμόσουμε τις ταμειακές μας μηχανές στους νέους συντελεστές αλλά και να αλλάξουμε τους τιμοκαταλόγους μας. Από μόνο του αυτό σημαίνει επιπρόσθετα έξοδα», ανέφερε και υπογράμμισε πως το μέτρο αυτό είναι «ασπιρίνη» που δεν λύνει το πρόβλημα, αφού οι καταστηματάρχες έχουν να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες εισφορές σε ΙΚΑ και ΤΕΒΕ, τις αυξήσεις της ΔΕΗ, τα ενοίκια που έχουν παραμείνει σταθερά. Αναφέρθηκε δε και στο θέμα του ελέγχου για τη μείωση των τιμών, επισημαίνοντας πως τόσο ο ίδιος όσο και τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης δεν μπορούν να επωμιστούν το ρόλο του ελεγκτή. «Είναι μια δουλειά που πρέπει να γίνει καθαρά από το κράτος και από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που διαθέτει», είπε και υπογράμμισε πως θα υπάρξουν και οι επιτήδειοι που θα προσπαθήσουν να φτιάξουν μερικούς πλαστούς τιμοκαταλόγους με τιμές πριν και μετά τη μείωση του ΦΠΑ (που ουσιαστικά δεν θα υπάρχει μείωση αφού θα έχουν αυξήσει τις τιμές του τιμοκαταλόγου πριν τη μείωση, ώστε υποτίθεται με τη μείωση να είναι στις επιθυμητές για τους ίδιους τιμές). «Όλα αυτά», είπε, «είναι δουλειές εκ του προχείρου».

Προμήθεια ειδικού σήματος

Ενα μεγάλο ερώτημα, όπως αναφέραμε παραπάνω, είναι με ποιον τρόπο θα αποφευχθούν κρούσματα εξαπάτησης από επιχειρήσεις, οι οποίες θα αυξομειώσουν τις τιμές τους το επόμενο διάστημα προκειμένου να εξασφαλίσουν το διαφημιστικό «σηματάκι», καθώς ο μηχανισμός ελέγχου από τις κατά τόπους συνδικαλιστικές οργανώσεις, που θα αναλάβουν τον έλεγχο, είναι ανύπαρκτος. «Αυτό παραμένει ένα άλυτο πρόβλημα», επανέλαβε ο κ. Παππάς, λέγοντας οτι τα σηματάκια οι επιχειρηματίες μπορούν να τα προμηθευτούν το επόμενο διάστημα τόσο από την Πανελλήνια Ομοσπονδία (ΠΟΕΣΕ) όσο και από την Ομοσπονδία Εμποροβιοτεχνών Καρδίτσας. Υπογράμμισε δε πως η Ένωση Καταστηματαρχών Εστίασης Καρδίτσας είναι υπέρ του να κόβουν όλοι αποδείξεις, ενώ είπε οτι το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη προκειμένου να λυθούν οι οποίες απορίες για την εφαρμογή του νέου μέτρου.

Διευκρινήσεις της Ένωσης Καταστηματαρχών Καρδίτσας

Σχετικά με τη μειωση του φπα απο 23% σε 13% και σύμφωνα με την εγκύκλιο που υπογράφει ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων από την 1η Αυγούστου έως και το τέλος του έτους, επέρχονται οι εξής αλλαγές:

  • Μειώνεται ο ΦΠΑ από 23% σε 13% στην εκμετάλλευση καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων, ψητοπωλείων, οινομαγειρείων και λοιπών συναφών προς αυτές επιχειρήσεων, όπως είναι οι πιτσαρίες, τα οβελιστήρια, τα ταχυφαγεία, τα αναψυκτήρια, τα σνακ – μπαρ, τα γαλακτοπωλεία και τα καταστήματα διάθεσης ειδών διατροφής για επιτόπια κατανάλωση, όπως λουκουμάδων, μπουγάτσας και κάθε είδους πιττών, παγωτών, κλπ..

  • Εξαιρούνται από τη μείωση του ΦΠΑ στο 13%  τα κέντρα διασκέδασης και η διάθεση ποτών που περιέχουν οινόπνευμα σε οποιαδήποτε αναλογία.

  • Μειώνεται ο ΦΠΑ από 23% σε 13% στα μη αλκοολούχα ποτά, όπως νερό (αεριούχο ή μη), έτοιμα ροφήματα, χυμοί και γενικά αναψυκτικά, εφόσον σερβίρονται.

  • Στην περίπτωση που παραδίδονται κατ’ οίκον ή σε πακέτο (take away), τότε θεωρούνται παράδοση αγαθών και φορολογούνται με ΦΠΑ 23%.

  • Μειώνεται ο ΦΠΑ από το 23% στο 13% και στα προϊόντα που διατίθενται μέσω catering, εφόσον αυτή δεν συνίσταται σε απλή παράδοση φαγητού, αλλά συνοδεύονται και από υπηρεσίες εστίασης, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι τα προσφερόμενα είδη δεν καταναλώνονται άμεσα εντός των εγκαταστάσεων της οικείας επιχείρησης, αλλά σε χώρο και χρόνο που προσδιορίζονται από τον πελάτη.

  • Μειώνεται ο ΦΠΑ στο 13% και στα προϊόντα που διατίθενται με ντελίβερι.

  • Στο μειωμένο συντελεστή υπάγονται και οι υπηρεσίες εστίασης που παρέχονται από τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και τα λοιπά καταλύματα στους ειδικούς χώρους εστίασης που διαθέτουν, καθώς και στα δωμάτια ως υπηρεσία εξυπηρέτησης δωματίου (room service).

  • Τα ροφήματα στο μίνι μπαρ των ξενοδοχείων παραμένουν στο 23%.

Προηγούμενο άρθρο Απάντηση Πατσιαλή στην ανοιχτή επιστολή της μείζονος μειοψηφίας
Επόμενο άρθρο Εκδηλώσεις του Συλλόγου Γρυμπιανιτών Καλοκαίρι 2013