Ειδήσεις

Δομήνικος Βερίλλης: Τι είναι το 731 και ποιοι οι στόχοι μας


Η Πολιτεία, τιμώντας τους αγώνες και τη νίκη του δυτικοθεσσαλικού 5ου Συντάγματος  Πεζικού κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο,  στο ύψωμα 731 τον Μάρτιο του 1941 , καθιέρωσε, με το αρ. 128/2-9-2009 ΠΔ, την 9η Μαρτίου ως δημόσια εορτή τοπικής σημασίας για τους νομούς Καρδίτσας και Τρικάλων, της νεότερης Ιστορίας της  Καρδίτσας αφιερωμένο  στη μοναδική  συμβολή της περιοχής μας στους Εθνικούς  Αγώνες  και  την Εθνική Αντίσταση.

Αλλά από ορισμένους, που ίσως δεν γνωρίζουν τις λεπτομέρειες εκείνων των γεγονότων, μπορεί να τεθεί το ερώτημα εάν υπήρξε τόσο σημαντική εκείνη η νίκη των στρατιωτών της περιοχής μας.

Η απάντηση είναι θετική γιατί η απόκρουση της μεγάλης «Εαρινής Επίθεσης» των δυνάμεων του Μουσολίνι, η οποία εκδηλώθηκε στις 9 Μαρτίου 1941, υπήρξε Η ΠΡΩΤΗ ΗΤΤΑ ΤΟΥ ΛΕΓΟΜΕΝΟΥ ΑΞΟΝΑ (τον αποτελούσαν οι δυνάμεις της  φασιστικής Ιταλίας, της ναζιστικής Γερμανίας και των συμμάχων τους) ΣΤΟ Β ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ που ανέβασε το ηθικό ολόκληρης της δοκιμαζόμενης Ευρώπης και ανάγκασε τον Χίτλερ να επέμβει στα Βαλκάνια καθυστερώντας έτσι την επίθεσή του στη Ρωσία και άλλα μέτωπα

Κύριος στόχος και ο τομέας όπου εκδηλώθηκαν με την μεγαλύτερη ένταση οι επιθέσεις   ήταν το ύψωμα 731. Εκεί νικήθηκαν οι δυνάμεις του Άξονα από το ηρωικό  5ο Σύνταγμα Πεζικού, το οποίον αποτελούνταν  αποκλειστικά από στρατιώτες καταγόμενους από τους νομούς Καρδίτσας και Τρικάλων.

 

Άλλα γεγονότα

Αλλά τα γεγονότα που εκτυλίχτηκαν  στην «Εαρινή Επίθεση»  δεν ήταν τα μοναδικά  που είχε ως  πρωταγωνιστές τους δυτικοθεσσαλούςστρατιώτες εκείνη την περίοδο, του πολέμου 1940- 41 και της Εθνικής Αντίστασης ,κατά την Κατοχή.

-Είχε προηγηθεί η ήττα των ιταλικών δυνάμεων ΣΤΗΝ ΠΙΝΔΟ από το λεγόμενο πόσπασμα Δαβάκη το  οποίο συγκροτούσε , κυρίως, το ΔΥΤΙΚΟΘΕΣΣΑΛΙΚΟ 51Ο ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΠΕΖΙΚΟΥ.

– Ενώ, δύο χρόνια αργότερα, την  12η Μαρτίου 1943, η Καρδίτσα υπήρξε  « Η ΠΡΩΤΗ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ» από τις δυνάμεις κατοχής και απετέλεσε , κατόπιν, για οκτώ μήνες « ΤΗΝ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ».

Τα γεγονότα αυτά  που αποτελούν αποτελεί μοναδικό φαινόμενο ηρωισμού, αυταπάρνησης και αποτελεσματικότητας όπου οι  δυτικοθεσσαλοί  του Β ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ  και της ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ  έγιναν οι συνεχιστές μιας ιστορίας που θέλει τα δυτικοθεσσαλικά τμήματα  να διακρίνονται πάντοτε στους αγώνες του Έθνους.

Τα στρατόπεδα της Καρδίτσας  είναι οι αψευδείς μάρτυρες  γιατί και πρίν τον πόλεμο του 1940-41 ήταν η έδρα του ηρωικότερου και αποτελεσματικότερου τμήματος του Ελληνικού στρατού. Υπήρξε η έδρα του δυτικοθεσσαλικού  1ή 1/38 Συντάγματος Ευζώνων Καρδίτσης το οποίο έκρινε τις κρισιμότερες μάχες στους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912, 1931 και την Μικρασιατική Εκστρατεία.

 

Ποιοι οι στόχοι μας

Αυτοί είναι η λόγοι που προσπαθούμε εκτός από την απόδοση τιμής στους πεσόντες συμπατριώτες μας  και την προβολή των γεγονότων να επιτύχουμε επίσης:

1ονΤην φιλοτέχνηση – κατασκευή του μνημείου για το 731  στην Καρδίτσα. Πρέπει, το ταχύτερο δυνατό να υπογραφεί η Προγραμματική  Σύμβαση και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες του καλλιτεχνικού διαγωνισμού για την φιλοτέχνηση του μνημείου.

2ονΤην τοποθέτηση  του έφιππου ανδριάντα του Γεωργίου Καραϊσκάκη η φιλοτέχνηση του οποίου άρχισε από το 2010 μετά την ολοκλήρωση του πανελλήνιου καλλιτεχνικού  διαγωνισμού του δήμου Καρδίτσας. Η φετινή, δε,  συμπλήρωση των 200 ετών από το θάνατο του ήρωα , καλό θα ήταν να συνδυαστεί με την τοποθέτηση του ανδριάντα στην κεντρική πλατεία Ελευθερίας της πόλης μας.

3ΟΝ Την απόδοση του στρατοπέδου Λουμάκη στο δήμο της Καρδίτσας σύμφωνα με τις αποφάσεις του δήμου Καρδίτσας και των Υπηρεσιών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας από το 2009. Επίσης η δημιουργία – μετά τις απαραίτητες εργασίεςστο κτίριο τουπρώην διοικητηρίου του στρατοπέδου και σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυναςμουσείου της νεότερης Ιστορίας της  Καρδίτσας αφιερωμένο  στη μοναδική  συμβολή της περιοχής μας στους Εθνικούς  Αγώνες  και  την Εθνική Αντίσταση.

 

Εκδήλωση στις 12 Μαρτίου

Την 12η Μαρτίου με τη συμμετοχή 8 συλλόγων διοργανώνουμε εκδήλωση μνήμης στις 12 το μεσημέρι  στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο για την επέτειο του νικηφόρου αγώνα  στη διάρκεια της  «ΕΑΡΙΝΗ ΕΠΙΘΕΣΗ» τον Μάρτιο του 1941.Οι σεμνές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν δεν είναι μία απλή εκδήλωση, από τις πολλές και αξιόλογες που πραγματοποιούνται στην πόλη μας. Είναι η Ιστορία της Ελλάδας , η προβολή της Καρδίτσας και η απόδοση τιμής στους δικούς μας ανθρώπους.

Στην διάρκεια, δε, της εκδήλωσης θα εκφωνηθούν τα ονόματα των πεσόντων , από το νομό Καρδίτσας, αξιωματικών και στρατιωτών στον πόλεμο του 1940- 1941.

 

Προηγούμενο άρθρο 11ος Διαγωνισμός με θέμα: Παιχνίδι και Μαθηματικά
Επόμενο άρθρο Στοχευμένοι αστυνομικοί έλεγχοι με 22 συλλήψεις