Δομίνικος Βερίλλης: «Θα είμαι υποψήφιος για το Δήμο Καρδίτσας»


 Ρίξαμε το μεγαλύτερο  βάρος στα ουσιαστικά ζητήματα και τα μεγάλα έργα για το μέλλον της Καρδίτσας

Αν έκανα αθρόες προσλήψεις ίσως να είχα κερδίσει στις εκλογές

 Μετά από έξι μήνες από τις εκλογές ο πρώην δήμαρχος Καρδίτσας κ. Δομηνικος Βερίλλης σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης μιλάει για την θητεία του σαν δήμαρχος, τι ήταν αυτό που τον οδήγησε στο να χάσει τις εκλογές και τους μελλοντικούς του στόχους.

 Πως αισθάνεστε τώρα που χάσατε τις εκλογές και όλα αυτά που εσείς προετοιμάσατε και εντάξατε θα τα υλοποιήσει κάποιος άλλος;

Η  αλήθεια είναι ότι στενοχωριέμαι κάπως γιατί θα ήθελα να ολοκληρώσω μια προσπάθεια για την Καρδίτσα. Για την πρόοδο και την ανάπτυξη του τόπου μας και ελπίζω να την υλοποιήσει και να τα διευρύνει η νέα Δημοτική Αρχή. Αλλά ποτέ δεν  αισθάνθηκα ότι μου πήραν κάτι μέσα από τα χέρια μου.

Άλλωστε η προσπάθεια για την Καρδίτσα, η ενασχόληση μου με τα κοινά δεν ήταν μόνον για τα  4 χρόνια στη θητεία μου ως Δήμαρχος Καρδίτσας αλλά πολύ περισσότερα για δεκαετίες ολόκληρες. Είτε απλά σαν ενεργός πολίτης μιας περιοχής με τεράστια προβλήματα και τεράστιες αδικίες είτε εκλεγμένος σε διάφορες θέσεις όπως το Τεχνικό Επιμελητήριο, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και διάφοροι σύλλογοι όπως ο Σύλλογος Φίλων Ιστορίας Νομού Καρδίτσας ο Σύλλογος Φίλων Σιδηροδρόμων.

Οι προσπάθειες αυτές αφορούσαν όλα τα αναπτυξιακά ζητήματα της Καρδίτσας από τον Ε65, τις οδικές συνδέσεις, με Λάρισα, Αγρίνιο, Άρτα τη διαπλάτυνση της σιδηροδρομικής γραμμής τις σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μέχρι την ανάδειξη της Ιστορίας της Καρδίτσας την αναβάθμιση του κύρους της περιοχής μας  και την προβολή των θετικών τοις στοιχείων ή την ίδρυση του στρατοπέδου στο Ρούσσο κτλ.

Κάποιες από τις προσπάθειες και τις προτάσεις υλοποιήθηκαν άλλες όχι και άλλες ίσως πραγματοποιηθούν στο μέλλον. Προσωπικά θα συνεχίσω αυτή την προσπάθεια είτε ως επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας είτε ενεργός πολίτης είτε από όποια θέση εκλεγώ.

-Για όλα όσα περνάει ο νομός μας τώρα, την υποβάθμιση του νοσοκομείου, το κλείσιμο του ΤΕΙ Δασοπονίας τι έχετε να πείτε;

– Το νοσοκομείο της Καρδίτσας γνωρίζουμε όλοι ότι είναι ένα νοσοκομείο με υψηλού επιπέδου παροχής υπηρεσιών υγείας αλλά και με άριστα καταρτισμένους επιστήμονες στο χώρο της υγείας. Η υποβάθμισή του σας εξέπληξε ή ήταν κάτι αναμενόμενο για εσάς στην εποχή της κρίσης.

Πάντα έλεγα ότι έχουμε δύο Θεσσαλίες την Ανατολική και η Δυτική. Μην ξεχνάτε ότι η Καρδίτσα επί δεκαετίες ήταν ένας νομός αδικημένος. Παλαιότερα ήταν τόπος εξορίας. Αργότερα Καρδιτσιώτες φεύγανε και πήγαιναν στο Βόλο ή στην Λάρισα λόγω οικονομικών δυσχερειών. Οι αρνητικές οικονομικές συγκυρίες που επικρατούν αυτή την εποχή έχουν σαν επακόλουθο την λήψη μέτρων. Το νοσοκομείο Καρδίτσας και το ΤΕΙ Δασοπονίας όμως είναι αδικαιολόγητα μέτρα, γιατί επιτυγχάνουν εντελώς το αντίθετο από αυτό που υποστηρίζουν, ότι δηλαδή για να βγούμε από την κρίση πρέπει να αναβαθμίσουμε την υγεία και την παιδεία. Το νοσοκομείο Καρδίτσας λειτουργούσε πάντα πολύ καλά, το ίδιο ισχύει και για το ΤΕΙ Δασοπονίας, αν έπρεπε να κλείσει κάποια σχολή αυτή θα ήταν ή στο Καρπενήσι ή στη Δράμα. Βέβαια εμείς έχουμε αρνητική παράδοση σε όλα αυτά,  αν θυμάστε το ίδιο είχε συμβεί και με τη Σχολή Νηπιαγωγών, ή γενικότερα  τη μεταφορά αρμοδιοτήτων σε άλλους νομούς από την Καρδίτσα.

Αυτό που επιμένω είναι ότι πρέπει να είμαστε τοπικιστές και να μην σταματούμε την προσπάθεια έστω και αν έχουμε αρνητική εξέλιξη.

Στη δημαρχιακή μου θητεία έδωσα μάχες μεγάλες και τότε έγινε προσπάθεια υποβάθμισης της Σχολής Αστυφυλάκων της Κτηνιατρικής κλπ. Να σας θυμίσω ότι καταφέραμε και πήραμε το Κλειστό Γυμναστήριο που ήταν να γίνει στη Λάρισα, μπήκαμε στους Μεσογειακούς Αγώνες που δεν ήταν να μπούμε, όλοι τώρα ζητάνε ανταλλάγματα για τους μεσογειακούς και εμείς δεν ζητούμε τίποτα. Γενικά δεν διεκδικούμε και για αυτό δεν ευθύνεται μόνο η δημοτική αρχή αλλά όλοι μας.

– Στην Περιφέρεια καταλογίζετε ευθύνες; Αν τις εκλογές τις κέρδιζε ο κ. Παπατόλιας θα διεκδικούσε με μεγαλύτερη άνεση τη διατήρηση των ΤΕΙ στη Θεσσαλία;

  

Δεν θέλω να σταθώ σε αυτό. Δεν είναι κομματικό το θέμα, είναι θέμα νοοτροπίας. Η Περιφέρεια έχει όλους τους νομούς, δεν μπορεί να κάνει διακρίσεις. Στη δική μου θητεία η Καρδίτσα είχε θετικά αποτελέσματα και επί  Νέας Δημοκρατίας και επί ΠΑΣΟΚ επίσης.

-Και όμως γίνονται διακρίσεις. Εσείς πριν είπατε ότι η Θεσσαλία χωριζόταν και χωρίζεται σε δύο μέρη.

Ναι το είπα αυτό αλλά δεν εννοούσα ότι τη Θεσσαλία τη χωρίζει ένα αόρατο χέρι σε δύο μέρη. Υποστηρίζω με βάση την εμπειρία ότι εμείς οι ίδιοι αδικούσαμε και αδικούμε τη πόλη μας, γιατί ασχολούμασταν ή μόνο με τα γενικά ή μόνο με τα μικρά και ασήμαντα προβλήματα και όχι με τα σοβαρά τοπικά ζητήματα. Οι ψηφοφόροι θα μπορούσαν στα κριτήρια οποιασδήποτε  επιλογής να θέσουν ποιος μπορεί να κάνει αυτό το έργο και ποιος όχι, να κρίνουν αυτόν που επιλέγουν από την προσφορά του και τις δυνατότητες που έχει. Επιμένω ότι θα πρέπει να είμαστε πιο τοπικιστές.

Σήμερα οι συγκύριες είναι αρνητικές αλλά μπορούμε να εκμεταλλευτούμε και ορισμένες θετικές δυνατότητες. Πρέπει να αμυνόμαστε στις αρνητικές και να εκμεταλλευόμαστε τις θετικές. Αυτή την περίοδο θετική συγκυρία είναι ότι έχει ανοίξει το 4ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και το ΕΣΠΑ.

Θα το λέω και θα το τονίζω πάντα ότι η Καρδίτσα έχει μια αρνητική αντιμετώπιση ορισμένων πραγμάτων και έναν μειωμένο τοπικισμό. Αυτό είναι το πρώτο που χαρακτηρίζει την Καρδίτσα και το δεύτερο είναι ότι ασχολούμαστε συνέχεια με τα γενικά πράγματα ή με μηδαμινά, όπως την εποχή της θητείας μου που δεχόμουν συνέχεια, συχνά σκόπιμα κριτική για τις λακκούβες που υπήρχαν στους δρόμους και δεν έκλειναν γρήγορα, τη στιγμή που στην Καρδίτσα γινόταν έργα για το φυσικό αέριο, τις οπτικές ίνες και εργασίες για να πίνουν καθαρό νερό οι Καρδιτσιώτες. Κανείς δεν έλεγε κάτι θετικό για αυτά τα αξιόλογα έργα που πραγματοποιούνταν. Πρέπει να ασχολούμαστε με τα μεγάλα τοπικά ζητήματα να προλαμβάνουμε και να υπάρχει αντιμετώπιση όλων των σοβαρών ζητημάτων με δουλειά και συνέπεια.

– Αυτό που λέτε για τον τοπικισμό και το λέτε συχνά, τα βέλη στρέφονται στους πολιτικούς ή στους δημότες;

Σε όλους. Όλοι πρέπει να διακρινόμαστε από τοπικισμό. Οι ψηφοφόροι βέβαια είναι αυτοί που θα ανεβάσουν τον πήχη και με τις υψηλές απαιτήσεις που θα έχουν, θα αναγκάσουν και τους πολιτικούς να ενδιαφερθούν περισσότερο για τα κοινά.

Για παράδειγμα προεκλογικά δεν συζητήθηκε καθόλου το έργο που πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Καρδίτσας το οποίο ήταν σημαντικό Οι συζητήσεις όλες αναφερόταν για κάποιο αεροδρόμιο στη Μυρίνη που θα γινόταν εδώ και κανένας δεν μιλούσε ούτε καν για τον Ε65, ένα αντίστοιχο μεγαλόπνοο και ουσιαστικό έργο.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι και τα αθλητικά.

Σήμερα κατηγορείται η πρώην διοίκηση της Αναγέννησης ότι διέλυσα την ομάδα.

Αυτά λοιπόν που κατηγορούν σήμερα τον πρώην πρόεδρο της Αναγέννησης κ. Κωτούλα τον είχαν για Θεό και κατηγορούσαν εμάς τη Δημοτική Αρχή γιατί δήθεν δεν κάναμε αθλητικές υποδομές παρόλο ότι ολοκληρώσαμε το φωτισμό του σταδίου, συντηρησαμε όλα τα γήπεδα του Δήμου, κατασκευάσαμε τις κερκίδες στο πέταλο, τα αποδυτήρια την αίθουσα ενδυνάμωσης, το Κλειστό Γυμναστήριο και εντάξαμε την Καρδίτσα στους Μεσογειακούς Αγώνες.

-κ. Βερίλλη έχετε αναφερθεί πολλές φορές ότι πρώτος στόχος σας ήταν να γίνουν έργα και υποδομές στο Δήμο Καρδίτσας ποιος λοιπόν είναι ο απολογισμός σας στη διάρκεια της θητείας σας.

Βέβαια πρώτος, κυρίαρχος στόχος μας ήταν να γίνουν έργα στην Καρδίτσα αλλά επίσης να προετοιμάσουμε τις διάφορες υποδομές για τα επόμενα χρόνια.

Πετύχαμε απολύτως αυτούς τους στόχους με ουσιαστική και μεθοδική δουλειά όλα αυτά τα χρόνια.

Μόνον πέρυσι για παράδειγμα έγιναν στην Καρδίτσα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, έργα 40.000.00 ευρώ και άλλα τόσα από την ΔΕΥΑΚ και την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

– Μπορείτε να αναφερθείτε σε κάτι συγκεκριμένο;

Καταρχήν έγιναν 40 χιλιόμετρα ασφαλτοστρώσεις στο δήμο Καρδίτσας, οπτικές ίνες, το κλειστό γυμναστήριο, οι κερκίδες, η βελτίωση για το πόσιμο νερό και η ολοκλήρωση του ΚΑΠΗ. Επίσης και στις κοινότητες του δήμου Καρδίτσας έγινε τεράστιο έργο, μόνο πέρυσι έγιναν έργα αξίας μεγαλύτερης 1.000.000 ευρώ τη στιγμή που για παράδειγμα σε ολόκληρο το δήμο Κάμπου για να κάνουμε μια σύγκριση που έχει μεγαλύτερο πληθυσμό από τα χωριά του πρώην Δήμου Καρδίτσας έγινε μόνο 106.000 ευρώ έργο. Κάναμε τον περιφερειακό, έγιναν χιλιάδες συνδέσεις κατοικιών και καταστημάτων  με το δίκτυο ύδρευσης, μέσω ΔΕΥΑΚ για να πίνουν οι δημότες νερό από το νέο δίκτυο και δεκάδες άλλα έργα.

Το σημαντικότερο βέβαια είναι ότι παρέδωσα και εντάχτηκαν στο πρόγραμμα εκτελεστέων έργων έτοιμα έργα τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ ή από το τέταρτο κοινοτικό πλαίσιο στο πρόγραμμα στήριξης 15.000.000 ευρώ για το 2011. Μπήκαμε στους μεσογειακούς αγώνες, προετοίμασα την κατασκευή αρκετών σχολικών μονάδων  των Γενικών Αρχείων του Κράτους, του Αστυνομικού Μεγάρου, της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Φοιτητικής Εστίας, έργα που είναι σημαντικά και υποδομές που θα βοηθήσουν στην πρόοδο και στην ανάπτυξη της Καρδίτσας.

-Αναφέρεσθε στο Δήμο Κάμπου. Όλοι γνωρίζουμε ότι ο σημερινός Δήμαρχος της Καρδίτσας ο κ. Παπαλός είναι ο πρώην δήμαρχος Κάμπου. Διακρίνω κάποια αντιπαλότητα

Όχι δεν υπάρχει αντιπαλότητα. Από την πλευρά μου δεν υπήρχε αντιπαράθεση ούτε καν στην προεκλογική περίοδο.

Αλλά κανένας δεν είναι στο απυρόβλητο. Όταν είσαι στην εξουσία ενός Δήμου υπάρχουν δυσκολίες και προβλήματα. Υπάρχει και έργο και πρέπει να γίνεται στο τέλος και απολογισμός.

Ο κ. Παπαλός συχνά τώρα ως Δήμαρχος του Καλλικράτιου Δήμου Καρδίτσας αναφέρεται άμεσα είτε έμμεσα μέσω φιλικά προσκείμενων προς αυτών δημοσιογράφων στον πρώην Δήμο Καρδίτσα, πολλές φορές με μισόλογα και  ελλειπή  στοιχεία αλλά ποτέ δεν αναφέρεται στο Δήμο Κάμπου που υπήρξε Δήμαρχος.

Και οφείλω να του δώσου ορισμένα στοιχεία και στον ίδιο και σε ορισμένους υποστηρικτές του δημοσιογράφους εδώ στην Καρδίτσα ότι στον πρώην Δήμο Καρδίτσας έγινε ένα τεράστιο έργο και ίσως δεν προβάλλαμε όσο θα έπρεπε.

Αντίθετα στον Δήμο Κάμπου ούτε τα υποτιθέμενα έργα που τόσο πρόβαλαν ορισμένοι όπως το λεγόμενο αεροδρόμιο Μυρίνης, η αληθινή αγορά, το σχολείο Προδρόμου , η γέφυρα Αγίας Τριάδας έγιναν αλλά ούτε και τα μικρά έγιναν αφού για παράδειγμα μέσα στο 2010 με επίσημα στοιχεία στο Δήμο Κάμπου έγιναν έργα μόνον 106.000 ευρώ που αποτελεί πανελλήνιο αρνητικό ρεκόρ.

Ιδιαίτερα δε με στενοχώρησε και με εξέπληξε η ψευδής αναφορά του για δάνεια του πρώην Δήμου Καρδίτσας ότι δήθεν είναι 34 εκατομμύρια ενώ είναι 23 εκατομμύρια. Παράλληλα δεν κάνει καμία αναφορά στο Δήμο Κάμπου τον οποίο ανέλαβε χωρίς χρέος και τον παραδίδει καταχρεωμένο ενώ για το δάνειο των 20 εκατομμυρίων που πήραμε το 2007, όταν αναλάβαμε την διοίκηση ενώ γνωρίζει ότι πήγε για αναχρηματοδότηση παλαιών δανείων και οφειλών απάντησε ότι δεν γνωρίζει που πήγαν. Τα υπόλοιπα 3 εκατομμύρια  του δανείου πήγαν για έργα και μισθούς.

Αυτά μπορώ να χαρακτηρισθούν μόνο κουτοπονηριές και αντιδεοντολογική συμπεριφορά.

Και το κυριότερο είναι ότι ο κ. Παπαλός δεν είχε ανάγκη από αυτές τις ανακρίβειες γιατί και εγώ και όλοι οι συνεργάτες μου πάντα τονίζουμε τις οικονομικές δυσκολίες του Δήμου Καρδίτσας άσχετα βέβαια αν στη διάρκεια της θητείας μας ορισμένοι δεν έδειχναν την κατανόηση που δείχνουν σήμερα.

-Σήμερα ο Δήμος Καρδίτσας είναι στη λίστα των υπερχρεωμένων Δήμων της χώρας και το ίδιο ίσχυε και το 2007 όταν εσείς αναλάβατε θα ήθελα κάποιο σχόλιο

Όταν αναλάβαμε το 2007 την διοίκηση του Δήμου Καρδίτσας ο δήμος μας με το Δήμο Πειραιώς ήταν από τους πλέον χρεωμένους Δήμους της Ελλάδας. Θυμούμαι χαρακτηριστικά ότι τότε μιλούσαμε για  ένα χρέος που πλησίαζε την τάξη των 30 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ ο επίσης χρεωμένος Δήμος Βόλου είχε ένα χρέος της τάξεως των 5 εκατομμυρίων ευρώ με ένα πληθυσμό πολλαπλάσιο.

Στη διάρκεια της θητείας μας κατορθώσαμε να βελτιώσουμε κατά πολύ την οικονομική κατάσταση σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν και στις εφημερίδες τον Σεπτέμβριο του 2010 κατά τον επίσημο απολογισμό και ισολογισμό του Δήμου.

Αξιοσημείωτο είναι ότι αυτό το πετύχαμε ενώ συγχρόνως είχαμε διπλασιασμό των κονδυλίων για έργα, διπλασιασμό των χρημάτων που δίνονται στα Νομικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις (Ωδείο, Εργαστήρια Τέχνης, Βιβλιοθήκες, Παιδικές Βιβλιοθήκες και Φιλαρμονική, Κέντρο Γυναικών κλπ.) και χωρίς αυξήσεις στα τέλη φωτισμού, καθαριότητας και το νερό και χωρίς πρόσθετους φόρους.

Αυτό έγινε με συστηματική δουλειά χωρίς, αναθέσεις έργων αλλά με δημοπρασίες χωρίς συμβάσεις, με ιδιωτικές εταιρείες και ιδιώτες με προσπάθεια είσπραξης οφειλόμενων από όλους και κυρίως με μείωση προσωπικού που έγινε χωρίς απολύσεις αλλά και χωρίς προσλήψεις και δεν είναι τυχαίο σήμερα ότι ενώ σε άλλους Δήμους υπάρχουν απολύσεις και αναστάτωση με συμβασιούχους ενώ στο Δήμο Καρδίτσας εμπεδώσαμε μια κατάσταση εργασιακής ειρήνης στο μέτρο του δυνατού.

Αυτό έγινε σε ελάχιστους Δήμους της χώρας και θεωρώ ότι ήταν και μια από τις αιτίες που μέτρησαν (πέραν των πολλών άλλων) στην αρνητική έκβαση των εκλογών.

Γιατί ας μη γελιόμαστε αρκετοί ψηφοφόροι αυτά που θέλουν είναι αφενός αθρόες προσλήψεις και αφετέρου και υποσχέσεις ανέξοδες για ‘’θαύματα” που δεν μπορούν να υλοποιηθούν.

-Σήμερα βέβαια αρκετοί Δήμοι και ο Δήμος Καρδίτσας είναι στο κόκκινο στα οικονομικά και συζητείται η διαδικασία επιτήρησης πως τα σχολιάζεται και ποια είναι η αιτία

Δεν είναι τυχαίο ότι πριν από λίγες μέρες όλοι οι Δήμοι της χώρας έκλεισαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την δύσκολη οικονομική κατάσταση που βρίσκονται.

Κύρια αιτία αυτής της κατάσταση είναι ότι οι Κυβερνήσεις δεν αποδίδουν στους Δήμους τους παρακρατηθέντες πόρους και αυτό είναι και μια αδικία αλλά θα έλεγα και μια παρανομία σε βάρος της Αυτοδιοίκησης.

Ενώ δηλαδή αποδίδουν στους Δήμους αρμοδιότητες δεν αποδίδουν και τους αντίστοιχους οικονομικούς πόρους που εισπράττουν για την λειτουργία και διεκπεραίωση αυτών των αρμοδιοτήτων.

Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι οι Δήμοι δεν μπορούν τώρα να κάνουν μεγάλα έργα, και μάλλον το αντίθετο ισχύει δεδομένου ότι είναι σε εξέλιξη το Δ. Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης το (ΕΣΠΑ) και όλοι ελπίζουμε ότι οι διαδικασίες υλοποίησης  του θα επιταχυνθούν.

Όσον αφορά τις συζητήσεις για την επιτήρηση θα ήθελα να σημειώσω ότι τον Μαΐου του 2007 αν ανατρέξετε στα αρχεία των εφημερίδων θα δείτε ότι είχα ζητήσει ο δήμος Καρδίτσας να μπει σε επιτήρηση δηλαδή να έχει μια θετική αντιμετώπιση στην εξόφληση των χρεών και από την άλλη να δεσμευτούμε σαν Δήμος πως δεν θα κάνουμε προσλήψεις και ότι ορισμένα χρήματα από την ΣΑΤΑ και από τα τακτικά έσοδα θα πήγαιναν για λειτουργικές δαπάνες. Έτσι ο Δήμος θα έπαιρνε μια ανάσα και θα είχε μια άνεση στη λειτουργία του, ενώ από την άλλη έτσι κι αλλιώς ούτε προσλήψεις θα κάναμε και συγχρόνως όλα τα χρήματα που έρχονταν στο Δήμο για δεκαετίες ολόκληρες (από ΣΑΤΑ, τακτικά έσοδα  κλπ) πήγαιναν για τους μισθούς των υπαλλήλων. Παρόλο που έδωσα όλα αυτά τα στοιχεία παρουσία των βουλευτών Καρδίτσας κ.κ. Ρόβλια, Σαλαγιάννη, Ταλιαδούρο, Τσιάρα στον Υφυπουργό κ. Νάκο και ενώ έμμηνε έκπληκτος το αίτημά μου δεν εισακούστηκε. Ευτυχώς βέβαια μας έδωσε μια μεγάλη χρηματοδότηση 1.000.000 ευρώ για έργα.

– Το ότι οι υπάλληλοι του δήμου έμειναν στο τέλος της θητείας σας απλήρωτοι είναι ευθύνη δική σας για κακό χειρισμό των χρημάτων ή απόρροια της κακής οικονομικής κατάστασης του δήμου και πόσο αυτό συνετέλεσε στο να χάσετε τις εκλογές;

Παρόλη την άσχημη οικονομική κατάσταση του δήμου οι υπάλληλοι όλα αυτά τα χρόνια δεν έμειναν ποτέ απλήρωτοι.

– Εννοείτε ότι πληρωνόταν πάντα ολόκληρο το μισθό τους ή λάμβαναν έναντι;

Πότε έναντι πάντα ο μισθός τους ήταν κανονικός και όχι μόνο των υπαλλήλων του στενού πυρήνα του δήμου, αλλά όλων των επιχειρήσεων του δήμου και των νομικών προσώπων. Πληρωνόταν πάντα και αυτό είναι δική μας επιτυχία. Για να αντιληφτείτε δε τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε και αντιμετωπίζει στην μισθοδοσία των υπαλλήλων η Αυτοδιοίκηση θα ήθελα να σημειώσω ότι στην ΑΝΚΑ, όπου πρόεδρος είναι ο κύριος Παπαλός, με έχουν ενημερώσει ότι υπήρχαν και 18 μήνες απλήρωτοι, όπως και στους γειτονικούς νομούς Τρικάλων και Βόλου έφταναν και τον έναν χρόνο απλήρωτοι οι δημοτικοί υπάλληλοι. Σε εμάς αυτό δεν συνέβαινε. Την τελευταία ημερομηνία τον Δεκέμβριο περιμέναμε ορισμένα χρήματα τα οποία δεν ήρθαν και αυτός ήταν ο λόγος που δεν μπόρεσαν να πληρωθούν. Αν είχα κερδίσει τις εκλογές ενδεχομένως να έπαιρνα από κάποιο άλλο κονδύλιο και να πλήρωνα τους μισθούς. Αυτή ήταν η μοναδική περίπτωση που ο δήμος Καρδίτσας δεν πλήρωσε τους υπαλλήλους. Και μάλιστα ούτε εγώ πήρα τον μισθό μου, ούτε οι συνεργάτες μου, γιατί θεώρησα ότι τη στιγμή που οι υπάλληλοι του δήμου δεν πληρώθηκαν δεν θα έπρεπε να πληρωθώ κι εγώ. Δεν είναι ασήμαντο ούτε τυχαίο αυτό γιατί την εποχή που άλλοι δήμοι δεν πλήρωναν μισθούς οι δικοί μου υπάλληλοι ήταν πάντα πληρωμένοι.

Αναλογισθείτε τι θα συνέβαινε σήμερα στα οικονομικά του Δήμου Καρδίτσας αν δεν μειώναμε τους υπαλλήλους αλλά αντίθετα πραγματοποιούσαμε αλόγιστες προσλήψεις και εκτινάσσαμε το προσωπικό για παράδειγμα τα περίπου 700 άτομα στα 1000.

Κάποιοι υποστηρίζουν βέβαια ότι θα πηγαίναμε  με καλύτερους όρους στις εκλογές, αλλά προσωπικά δεν μετάνιωσα και  δεν επιβάρυνα τους Δημότες της Καρδίτσας με πρόσθετα οικονομικά βάρη για μισθοδοσία.

– Είχατε στήριξη από το δικό σας κόμμα στην προεκλογική σας εκστρατεία; Γνωρίζουμε ότι από τον ίδιο πολιτικό χώρο όπου ανήκετε υπήρξαν και άλλοι υποψήφιοι.

Το ότι υπήρξαν και άλλοι υποψήφιοι στις εκλογές με έναν συγκεκριμένο συνδυασμό από την ίδια πολιτική παράταξη με εμένα και βέβαια ήταν αρνητικό. Πολύ περισσότερο στο δεύτερο γύρω, όπου συγκεκριμένοι υποψήφιοι την πρώτη Κυριακή είχαν εκτεθεί μιλώντας αρνητικά για το πρόσωπό μου. Επίσης χάθηκε μεγάλο χρονικό διάστημα σε οργανωτικά ζητήματα και υπόγειες αντιπαραθέσεις για την κατάρτιση των συνδυασμών σε όλους τους πρώην Δήμους, ενώ η αντιπαράθεση αυτή στον ίδιο πολιτικό χώρο μου στέρησε τη δυνατότητα προβολής του υπερκομματικού χαρακτήρα του συνδυασμού, της προβολής του μεγάλου έργου και του γεγονότος ότι υπήρξαμε Δημοτική Αρχή όλων των Καρδιτσιωτών.

Αλλά έγιναν και άλλα πολλά…

– Εσείς είχατε υποστήριξη από το κόμμα σας;

Καταρχήν οι Δημοτικές εκλογές δεν είναι βουλευτικές εκλογές. Ο καθένα ανήκει πολιτικά σε κάποιο χώρο αλλά θα πρέπει να κρίνεται στα δημοτικά ζητήματα από το έργο του και τη στάση του στην αντιμετώπιση των τοπικών και των γενικότερων προβλημάτων.

Προσπάθησα να έχω την υποστήριξη της κοινωνίας και εκεί στηρίζομαι. Στη διάρκεια της θητείας μου δεν υπήρξε ούτε μια, η παραμικρή, διάκριση μεταξύ των πολιτών ή των κομμάτων. Επίσης στις δεκαετίες αγώνων πάντα έθετα για την πρόοδο και την ανάπτυξη του τόπου μας πάντα έθετα πάνω από το προσωπικό ή κομματικό συμφέρον.

Οι άλλοι υποψήφιοι του συγκεκριμένου συνδυασμού που αναφέρομαι δήλωναν και ΠΑΣΟΚ και αντιμνημονιακοί και ανεξάρτητοι, εγώ όμως έπαιρνα  τα αρνητικά του μνημονίου σαν καθαρός υποτίθεται  υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ παρ’ όλο που στην Καρδίτσα δεν εκτελούσα πολιτική μνημονίου, δεν αύξησα τα τέλη, αλλά έκανα ένα σημαντικό έργο, ενώ στο Δημαρχείο δεν πήγα ποτέ μετά τις επτά το πρωί, πάντα ήμουν πριν τις επτά και το βράδυ ως αργά ακόμη και τις ημέρες των γιορτών ήμουνα εκεί και η πόρτα μου ήταν ανοικτή επτά ημέρες την εβδομάδα.  Βέβαια κατηγορήθηκα από ορισμένους ότι δεν πήγαινα στις καφετέριες, δεν είχα το χρόνο να πάω στις καφετέριες.

– Θέλετε να πείτε ότι δεν κάνατε δημόσιες σχέσεις;

Όταν έχεις ένα Δήμο με χίλια δυο προβλήματα πρέπει να είσαι παρόν στο δήμο και να προσπαθείς να τα επιλύσεις και όχι να πίνεις καφέδες κάνοντας δημόσιες σχέσεις.  Ούτε να ασχολείσθε μόνο με τα δευτερεύοντα ζητήματα ούτε τις υποσχέσεις για θαύματα και ρουσφέτια. Παράλληλα υπήρξαν συμφέροντα τα οποία δεν εξυπηρέτησα και με πολέμησαν σκληρά για τους δικούς τους λόγους.

– Η προηγούμενη δημοτική αρχή σας παρέδωσε ένα δήμο με πολλά προβλήματα;

Δεν θα ήθελα να ασχοληθώ αποκλειστικά  με την προηγούμενη δημοτική αρχή. Όντως ο δήμος είχε πολλά προβλήματα και οικονομικά και οργανωτικά. Οι προηγούμενες δημοτικές αρχές είχανε κάνει πολλά θετικά ανοίγματα, όπως η δημιουργία πολλών νομικών προσώπων και πολλών επιχειρήσεων, όπως οι παιδικές βιβλιοθήκες, το ωδείο, τα εργαστήρια τέχνης, οι Ορίζοντες, το Κέντρο Γυναικών κλπ τα οποία ήταν ομως πολυέξοδα. Ποτέ δεν το έκρυψα άλλωστε και δεν έριξα το βάρος σε κανένα. Το 2007 αυτά τα οικονομικα στοιχεία τα είχα δώσει στη δημοσιοτητα Παρά τα προβλήματα εμείς οχι μονον συνεχίσαμε το έργο κ τις δρασεις των προηγουμενων αλλα διπλασιάσαμε τις χρηματοδοτήσεις στα νομικά πρόσωπα και επισης σχεδόν διπλασιάσαμε τις χρηματοδοτήσεις για έργα στο Δήμο Καρδίτσας χωρις να προσλάβουμε νέο προσωπικό. Βάλαμε τις βάσεις για μεγαλύτερα έργα και αφήνουμε στην καινούργια διοίκηση του Δήμου ενταγμένα έργα πολλών εκατομμυρίων. Τα καταφέραμε νομίζω θετικά. Δεν κάναμε σπατάλες και διοικήσαμε με σύνεση.

 – Δεν είναι λίγο νωρίς να κρίνουμε την καινούργια τοπική αυτοδιοίκηση;

Και βέβαια είναι νωρίς και δεν είμαι της άποψη ότι πρέπει να κάνω σκληρή κριτική χωρίς να κατανοώ τα προβλήματα, γιατί τα προβλήματα είναι πολλά. Σας είπα και προηγουμένως ότι η Καρδίτσα είναι ένας δήμος με δύσκολα προβλήματα Αυτό που με στεναχωρεί είναι ότι ο κύριος Παπαλός θα μπορούσε να πει την αλήθεια.  Ότι πήρε ένα δήμο με μεγάλα οικονομικά προβλήματα κάτι που εμείς δεν κρύψαμε και όχι να παρουσιάσει ανακριβη στοιχεία για τον πρώην Δήμο Καρδίτσας ενώ προχώρησε σε ψευδής διαρροές σε φίλους του δημοσιογράφους.  Εγώ δεν θα κάνω αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση. Και θα  στηρίξω κάθε προσπάθεια προς τη θετική κατεύθυνση, θα βοηθήσω και η κριτική μου θα είναι όχι στα λόγια, αλλά στην πράξη και εποικοδομητική, κατανοώντας τα προβλήματα.

– Θα ξαναβάζατε υποψηφιότητα;

Πολύ πιθανό, κατά πάσα πιθανότητα αν και είναι πολύ νωρίς  να μιλάει κάποιος με απόλυτη βεβαιότητα Δεν εγκαταλείπω τα κοινά και την αγάπη μου για την Καρδίτσα.

– Την επόμενη φορά θα χειριστείτε διαφορετικά την προεκλογική σας εκστρατεία ή θα κάνετε ότι και πριν;

Όπως και πριν. Όπως έκανα εδώ και τριάντα χρόνια, βάζοντας πάνω από όλα τα ζητήματα της Καρδίτσας και λέγοντας πάντα την αλήθεια.

– Θα σκεφτόσασταν μια συνεργασία ή είστε από τους ανθρώπους που θέλετε να ενεργείτε πάντα μόνος για να είστε εσείς ο υπεύθυνος για τα αρνητικά και τα θετικά που θα δημιουργηθούν σε μια εκλογική θητεία.

Είμαι από τους ανθρώπους που μπορώ να συνεργάζομαι. Δεν έχω απαιτήσεις παράλογες και ότι διεκδικώ το διεκδικώ πάντα, πάνω από όλα με τι δική μου σκληρή δουλεία, μεθοδικότητα, με επιμονή και πάντα βάζοντας μπροστά τα συμφέροντα της Καρδίτσας.

– Τελειώνοντας είναι κάτι για το οποίο μετανιώσατε που δεν κάνατε στην τετραετία σας και αυτή τη στιγμή το σκέφτεστε;

Στη διάρκεια της θητείας μας ρίξαμε το βάρος στα μεγάλα έργα, στα ουσιώδη θέματα της Καρδίτσας. Για μένα μετράει να μη συνεχιστή η υποβάθμιση της Καρδίτσας και να δώσουμε νέες προοπτικές στην περιοχή μας. Όμως για να κερδίσεις ψήφους σε μια επαρχιακή πόλη θα πρέπει να κοιτάς τις εντυπώσεις και την προβολή της καθημερινότητας. Αυτό που θα έκανα αν γύρναγα το χρόνο πίσω θα ήταν να ρίξω λίγο περισσότερο βάρος στις  εντυπώσεις, στα πιο εύκολα, τα καθημερινά προβλήματα, στην προβολή του έργου τα οποία δεν είναι η ουσία, γιατί αυτά έρχονται και παρέρχονται αλλά σίγουρα μετρούν σε όποιο εκλογικό αποτέλεσμα. Ναι τώρα που το σκέφτομαι θα συνέχιζα τον αγώνα για την πρόοδο και την ανάπτυξη της Καρδίτσας αλλά θα  έδινα περισσότερη προσοχή στον τομέα των εντυπώσεων και των δημοσίων σχέσεων.

Ευχαριστούμε πάρα πολύ για αυτή την συζήτηση.

Προηγούμενο άρθρο Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις για το ΤΕΙ
Επόμενο άρθρο Μεγάλα προβλήματα από τις πλημμύρες στο Δήμο Μουζακίου