Ειδήσεις

Δομ. Βερίλλης : Καρδιτσιώτες πεσόντες στην Κύπρο το 1974


Η επιστροφή  στην Ελλάδα μετά από 42 ολόκληρα χρόνια, των  οστών 15 καταδρομέων και ενός αεροπόρου , μεταξύ αυτών και του Στέφανου Γιαννάκου  από το Παλαιοκκλήσι Καρδίτσας  μας φέρνουν στη μνήμη μία από τις πιο μαύρες σελίδες της ελληνικής ιστορίας που γράφτηκαν στην Κύπρο το 1974.

Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Για του συμπολίτες μας που έπεσαν ή αγνοούνται ακόμη, υπερασπιζόμενοι την Κύπρο κατά την βάρβαρη εισβολή του 1974, (Αττίλας Ι και ΙΙ) ο Δήμος Καρδίτσας, στη διάρκεια της θητείας μου,  κατασκεύασε στην πλατεία Στρατολογίας ένα μικρό μνημείο με τα ονόματα τους.
Αξιοσημείωτο είναι πως τη χρηματοδότηση ανέλαβε η Κυπριακή Πρεσβεία λόγω της μεγάλης συνεισφοράς των Καρδιτσιωτών στρατιωτών  στη άμυνα του νησιού, όπως μου τόνισε ο τότε πρεσβευτής της Κύπρου στην Αθήνα.
Ο ίδιος παραβρέθηκε στα αποκαλυπτήρια του μνημείου, τα οποία πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 28/9/2008. Μέχρι το 2010 πραγματοποιούσαμε εκεί, ο δήμος Καρδίτσας με το σύλλογο Κυπρίων ν. Καρδίτσας, ορισμένες εκδηλώσεις μνήμης.
Θεωρώ, δε, ορθό όλες οι δημοτικές αρχές της πόλης μας να συνεχίσουν την πραγματοποίηση αυτών των σεμνών τελετών. Πρώτον γιατί διακηρύσσουμε  τη βούληση όλων των Ελλήνων  για δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού ζητήματος και  δεύτερον γιατί έτσι αποδίδουμε φόρο τιμής στους συμπολίτες μας που έπεσαν στην Κύπρο
υπερασπιζόμενοι την πατρίδα και οι οποίοι είναι οι εξής:

ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΚΑΡΔΙΤΣΙΩΤΕΣ
Γιαννάκος Στέφανος του Θωμά, 20 χρόνων από το Παλαιοκκλήσι, καταδρομέας. Αθανασίου Νικόλαος του Γεωργίου  22 χρόνων από την Κρυοπηγή, Δεκανέας της Ε.Λ.Δ.Υ.Κ.  Μπολομύτης Χρυσόστομος, του Άγγελου 21 χρόνων από το Χάρμα, δεκανέας της ΕΛΔΥΚ.
Κωστόπουλος Στέφανος, του Αθανασίου 20 χρόνων από το Προάστιο, δεκανέας της ΕΛΔΥΚ.
5. Παναγιώτου Βασίλειος του Παναγιώτη, 20 χρόνων από το Πευκόφυτο, στρατιώτης της ΕΛΔΥΚ.

ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ ΚΑΡΔΙΤΣΙΩΤΕΣ
1. Γιαννακόπουλος Νικόλαος του Δημητρίου 33 χρόνων από το Μουζάκι. Αρχιλοχίας. ΕΛΔΥΚ Μηχανικού, υπεύθυνος για τα πυροβολικά.
2.Ραχωβίτσας Γρηγόριος του Θωμά  21 χρόνων από το χωριό Άγιος Ακάκιος. Επιλοχίας Τεχνικού Εθνικής Φρουράς .
3.Αθανασόπουλος Δημήτριος του Μηνά 22 χρόνων από το χωριό Καστανιά. Δεκανέας ΕΛΔΥΚ.
4.Ανεμάς Δημήτριος του Ιωάννη 23 χρόνων από την Καρδίτσα. Στρατιώτης ΕΛΔΥΚ 5.Τσουκνίδας Δημήτριος του Βαίου 27 χρόνων από τους Σοφάδες Καρδίτσας. Υπολοχαγός Πεζικού Εθνικής Φρουράς
6.Κουκούλης Θωμάς του Ιωάννη, 21 χρόνων από τον Άγιο Θεόδωρο, στρατιώτης της ΕΛΔΥΚ..
7.Σκαπαρδώνης Χρήστος του Φίλιππου 37χρόνων από το Μαυρομάτι, Αρχιλοχίας ΕΛΔΥΚ Μηχανικού
Υ.Σ. : Πέραν του μνημείου για τους πεσόντες Καρδιτσιώτες στην Κύπρο, την δημοτική περίοδο 2007- 2010 έγιναν, μεταξύ των άλλων, και τα εξής μνημεία που αφορούν την ιστορία της Καρδίτσας: – Ολοκληρώθηκαν όλοι οι  διαγωνισμοί  και οι  διαδικασίες και άρχισαν οι εργασίες για τη φιλοτέχνιση του έφιππου ανδριάντα του Γ. ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ, ο οποίος  θα τοποθετηθεί σύντομα στην, κεντρική, πλατεία Ελευθερίας της Καρδίτσας.
– Τοποθετήθηκε το  άγαλμα της «ΜΑΝΑΣ».
– Με απόφαση του Δημοτικού  Συμβουλίου δόθηκε αντίγραφο του ΕΦΙΠΠΟΥ ΑΝΔΡΙΑΝΤΑ ΤΟΥ ΠΛΑΣΤΗΡΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΧΙΟΥ  που τοποθετήθηκε σε κεντρική πλατεία της πόλης.
– Κατασκευάστηκε το μικρό μνημείο στην κορυφή του υψώματος 731 ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ και ανοίξαμε τις διαδικασίες για ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ 731 ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ στην πόλη μας. Είναι, δε, απορίας άξιο πως ακόμη δεν έχει προχωρήσει η υλοποίησή  τους.
– Ενώ μετά από πρότασή μας στο δήμο Παπάγου φιλοτεχνήθηκε και τοποθετήθηκε σε κεντρική πλατεία του Παπάγου Η ΠΡΟΤΟΜΗ ΤΟΥ Ν. ΠΛΑΣΤΗΡΑ, που υπήρξε ο ιδρυτής του συνοικισμού.
Γιατί όποιος λαός και όποια περιοχή ξεχνά την ιστορία και την ταυτότητά του δεν έχει μέλλον.

Προηγούμενο άρθρο Σύσκεψη με θέμα : Ο Διευρωπαϊκός Οδικός Άξονας Ε65
Επόμενο άρθρο Η Χρ. Κατσαβριά για το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας