Ειδήσεις

Δράσεις των Δασκάλων Καρδίτσας για το προσφυγικό


Η προσφυγιά, με το δράμα χιλιάδων ανθρώπων διωγμένων από τους πολέμους να προσπαθούν να επιβιώσουν, δεν αποτελεί πια για την περιοχή μας μόνο εικόνα στα δελτία ειδήσεων. Η θέα χιλιάδων απελπισμένων ανθρώπων που εμποδίζεται η διέλευσή τους από τα σύνορα και η πεζοπορία στην εθνική οδό για να φτάσουν στην Ειδομένη, είναι πρωτόγνωρη. Η κατάσταση στα σύνορα, τραγική.

Όλα τα παραπάνω είναι συνέπεια της πολιτικής της ΕΕ που φασιστικοποιείται ραγδαία, του ΝΑΤΟ που στρατιωτικοποιεί την περιοχή, αυτών οι οποίοι προσπαθούν να λύσουν το πρόβλημα της οικονομικής κρίσης, προκαλώντας πολέμους, δυστυχία, φτώχεια…

Όσοι εκτρέφουν θρησκευτικούς φανατισμούς, κάνουν πολέμους, ενισχύουν το IS, επιβάλουν αυταρχικά καθεστώτα σε χώρες, εξαθλιώνοντας και φτωχοποιώντας εκατομμύρια ανθρώπους, δεν μπορούν να εμφανίζονται ως φύλακες της ειρήνης ή εγγυητές της εδαφικής ακεραιότητας. Δεν μπορεί το ΝΑΤΟ να στηρίζει ανοιχτά τις προκλήσεις και παραβιάσεις στον εναέριο χώρο και τα χωρικά ύδατα της χώρας μας, να υποθάλπει αμφισβητήσεις ελληνικών νησιών και νησίδων ως “γκρίζες ζώνες” από τη μεριά της Τουρκίας και συγχρόνως να εμφανίζεται εγγυητής της ειρήνης και της νομιμότητας. Οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι τεράστιες γιατί συσκοτίζει το ρόλο αυτών των μηχανισμών και τους κινδύνους που εγκυμονεί η παρουσία τους για όλους τους λαούς στην περιοχή. Παράλληλα εναρμονίζεται πλήρως με τις πολιτικές της ΕΕ. Υλοποιεί μέτρα στρατοπέδων συγκέντρωσης (ή αλλιώς hot-spots). Με αποκλειστική ευθύνη της συνεχίζονται οι απαράδεκτες συνθήκες υποδοχής, μετακίνησης, διαμονής, περίθαλψης, σίτισης και μέριμνας των προσφύγων.

Μπροστά σε αυτό το σκηνικό ολοκληρωτικής καταστροφής, μόνο η αυθόρμητη αλλά και οργανωμένη αλληλεγγύη του ελληνικού λαού, μέχρι τώρα, καλύπτουν τα κενά και την απουσία κρατικών δομών στήριξης των προσφύγων.

Τώρα που οι προσφυγικές ροές στην περιοχή θα αυξάνονται, γιατί ο πόλεμος και η φτώχεια θα συνεχίζονται, θα πρέπει να αγκαλιάσουμε τις δράσεις αλληλεγγύης. Να οργανώσουμε κινητοποιήσεις  και να συντονίσουμε τους αγώνες μας, ενάντια στους πολέμους και τις  ιμπεριαλιστικές πολιτικές κυβερνήσεων, ΝΑΤΟ και ΕΕ.

  • ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΑΠΟ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
  • ΑΣΦΑΛΗ ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΑΠΟ ΧΕΡΣΑΙΑ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΣΥΝΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΕΠΑΝΟΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΡΑΧΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
  • ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ
  • Καλούμε συλλογικότητες και σωματεία και πολίτες της Καρδίτσας σε συνάντηση την Δευτέρα 7 Μάρτη, στις 7μμ, στο Εργατικό Κέντρο, για να συντονίσουμε τις δράσεις αλληλεγγύης και για να διοργανώσουμε πιθανή εκδήλωση.

  • Καλούμε τους συναδέλφους να υλοποιήσουν κατά την κρίση τους προγράμματα ευαισθητοποίησης των μαθητών τους για το προσφυγικό ζήτημα σε χρόνο που αυτοί κρίνουν πρόσφορο.

  • Ο Σύλλογος μας καλεί τους εκπαιδευτικούς να συγκεντρώσουν στα σχολεία και σε συνεργασία με τους συλλόγους γονέων, είδη πρώτης ανάγκης και παιχνίδια ή γραφική ύλη κατάλληλη για παιδιά. Τα είδη πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα) θα παραδίδονται στο Εργατικό Κέντρο. Η γραφική ύλη και τα παιχνίδια, θα συγκεντρώνονται στα γραφεία του Συλλόγου στο 10ο Δημ. Σχολείο Καρδίτσας.

Τηλέφωνα επικοινωνίας για τη συγκέντρωση των υλικών στο Σύλλογο: Τσιτσιμπής Γιώργος (6977131985) και Βαλκάνη Κατερίνα (6984041498).

Από το Δ. Σ.

Προηγούμενο άρθρο Η Π. Βράντζα για την υγεία
Επόμενο άρθρο Δημιουργείται συντονιστικό όργανο στη Θεσσαλία για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης