Ειδήσεις

Δράση για τις Φυσικές Επιστήμες στην Καρδίτσα


Οι Φυσικές Επιστήμες έγιναν η αιτία συνάθροισης μαθητών και εκπαιδευτικών από πολλά σχολεία, που αντάλλαξαν μεταξύ τους εμπειρίες, γνώσεις και απόψεις. Εκατοντάδες μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου πλημμύρισαν τα σχολεία που έγιναν οι εκδηλώσεις σε Καρδίτσα και Μουζάκι. Ο λόγος αυτής της συνάθροισης; Η 11η εκδήλωση για τις Φυσικές Επιστήμες. Στην Καρδίτσα η εκδήλωση έγινε στο 1ο ΕΠΑΛ Καρδίτσας, με συμμετοχή 18 σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ στο Μουζάκι στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Μουζακίου με 6 σχολεία Πρωτοβάθμιας και 4 Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Στις εκδηλώσεις συμμετοχή είχε και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Μουζακίου καθώς και το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) Καρδίτσας.

Μαθητές, με χαρά και προθυμία παρουσίαζαν στους παρευρισκόμενους τα πειράματα που είχαν προετοιμάσει σε συνεργασία με τους δασκάλους και καθηγητές τους. Για να παρουσιαστούν τα εκθέματα και οι δραστηριότητές τους πολλές δεκάδες θρανία γέμισαν ασφυκτικά με πειραματικές διατάξεις, με κατασκευές, με ρομπότ, με φυτά, με βιβλία, καθώς και με τα φυλλάδια που είχαν προετοιμαστεί από τους μαθητές με επεξηγήσεις των όσων έδειχναν και διανέμονταν στους ενδιαφερομένους. Επίσης οι τοίχοι πίσω από τους πάγκους ήταν γεμάτοι αφίσες και ζωγραφιές, επεξηγηματικές των δραστηριοτήτων που παρουσιαζόταν, καθώς και σχετικές με τη θεματολογία στην οποία ήταν αφιερωμένη η εκδήλωση. Πολλές ήταν επίσης και οι παρουσιάσεις που έπαιζαν σε οθόνες που είχαν στηθεί για το σκοπό αυτό.

Η χαρά στα πρόσωπα των μαθητών ήταν περισσότερο από εμφανής, χαρά της δημιουργίας, χαρά της αναγνώρισης της προσπάθειας, χαρά που ευτυχώς μπορούν και δίνουν η γνώση και οι Φυσικές Επιστήμες. Μεταξύ των άλλων φέτος στην εκδήλωση πήραν μέρος και οι τρεις μαθητές του 1ου Γενικού Λυκείου Καρδίτσας, που εκπροσώπησαν τη χώρα μας στην Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών (EUSO 2018), που έγινε στη Σλοβενία από 28 Απριλίου έως 5 Μαΐου. Με καμάρι έδειχναν βίντεο από τη συμμετοχή τους, τα θέματα στα οποία διαγωνίστηκαν και πάνω από όλα τα χάλκινα μετάλλια στο στήθος τους με τα οποία επέστρεψαν πίσω.

Στην εκδήλωση της Καρδίτσας παραβρέθηκαν και θαύμασαν τα «κατορθώματα» των μαθητών ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας κ. Μιχαήλ Παπανούσκας, ο Σχολικός Σύμβουλος Φυσικών Επιστημών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Παναγιώτης Σαραντόπουλος, ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων αιδεσιμότατος πρεσβύτερος Παναγιώτης Καλλιώρας, η Υπεύθυνη ΕΚΦΕ Μαγνησίας κ. Θεοδώρα Γουρλά και πολλοί Διευθυντές Σχολείων και εκπαιδευτικοί Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Στην εκδήλωση του Μουζακίου παρέστησαν η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας κ. Έφη Μητσιάδη, η Σχολική Σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Αναστασία Φακίδου, η Σχολική Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής κ. Ευαγγελία Παπαδημητρίου και πολλοί Διευθυντές Σχολείων και εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Στην Καρδίτσα παρουσιάσεις πειραμάτων, αφισών και πάσης φύσεων εκθεμάτων των μαθητών έγιναν από τα 1ο, 2ο, 3ο, 4ο, 6ο, 7ο Γυμνάσια Καρδίτσας, Μουσικό Σχολείο Καρδίτσας, 1ο, 3ο, 4ο, 5ο Γενικά Λύκεια Καρδίτσας, 1ο, 2ο ,1ο εσπερινό ΕΠΑ.Λ. Καρδίτσας, Γυμνάσιο Κέδρου, Γυμνάσιο Λεονταρίου, Γενικό Λύκειο Λεονταρίου, Γενικό Λύκειο Προαστίου και το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) Καρδίτσας. Στο Μουζάκι παρουσιάσεις έγιναν από τα 1ο, 2ο Δημοτικά Σχολεία Μουζακίου, Δημοτικά Σχολεία Αγναντερού, Δρακότρυπας, Μαγούλας, Μαυρομματίου, 1ο Γυμνάσιο Μουζακίου, Γυμνάσιο Μαγούλας, Γενικό Λύκειο Μουζακίου, 1ο ΕΠΑ.Λ. Μουζακίου, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Μουζακίου, το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) Καρδίτσας. Επίσης στο Μουζάκι παρουσιάστηκε και ένα εξαιρετικό θεατρικό από μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Μουζακίου με θεματολογία σχετική με τα ηλεκτρικά κυκλώματα και τη συνδεσμολογία των αντιστάσεων και έγινε και ένα παιχνίδι/βιωματική δραστηριότητα για τους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων, που περιλάμβανε πέντε γρίφους που είχαν σχέση με τις Φυσικές Επιστήμες.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) Καρδίτσας, σε συνεργασία με τους Σχολικούς Συμβούλους και τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας. Η εκδήλωση για τις Φυσικές Επιστήμες όμως έχει και συνέχεια την επόμενη εβδομάδα σε άλλα δύο σχολεία. Την Τρίτη 22 Μαΐου στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας και την Πέμπτη 24 Μαΐου στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Σοφάδων.

 

Προηγούμενο άρθρο Συνάντηση για το Επιχειρησιακό Σχέδιο υποδομών λυμάτων
Επόμενο άρθρο Σε τουρνουά στη Λάρισα ο ΣΟΑΚ Φωκιανός