Ειδήσεις

Δυναμικά ξεκίνησε τη νέα χρονιά ο Απόλλων


Το Δ. Σ. του  Κέντρου Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας «Ο Απολλων» προχθές βράδυ, 26 Σεπτεμβρίου, στις 19.00 μ.μ. στην εναρκτήρια συνάντηση για τη νέα πολιτιστική περίοδο 2018-2019 καλωσόρισε τα μέλη και τους φίλους του στα Γραφεία του που βρίσκονται στην οδό Βασιλικής Μετάξη 7. Μετά την ανταλλαγή των ευχών ακολούθησε ένα μουσικό πρόγραμμα από τη Χορωδία του Απόλλωνα και όλοι γεύτηκαν τα παραδοσιακά εδέσματα, που ετοίμασαν τα μέλη του Συλλόγου. Στον σύντομο χαιρετισμό της η πρόεδρος Βασιλική Κοζιού-Κολοφωτιά, ανάμεσα στα άλλα, ανέφερε και τα παρακάτω:

‘Ένα νέο ετήσιο πολιτιστικό ταξίδι ξεκινάει το Κέντρο Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» Καρδίτσας απόψε εδώ μαζί σας με έναν πλούσιο προγραμματισμό δράσεων που ονειρεύεται πως θα καταφέρει να πραγματοποιήσει, πάντα με τη βοήθεια των μελών, των φίλων και συνεργατών του. Στόχος μας και φέτος είναι η καταγραφή και η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας και ο ποιοτικός ελεύθερος χρόνος των μελών του μέσα από το τμήμα παραδοσιακών χορών, με δασκάλα την Έφη Γιώτη και τη Χορωδία παραδοσιακής μουσικής  με υπεύθυνες διδασκαλίας την αφεντιά μου και τη διδάκτορα εθνομουσικολογίας Σόνια Κοζιού.

Tο Κέντρο Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» Καρδίτσας θέλοντας να καταγράψει την πλούσια πολιτιστική παράδοση του τόπου μας συστηματικά και επιστημονικά τεκμηριωμένη, από πολύ νωρίς, από το 2002, έκανε μια στροφή στη μέχρι τότε πορεία του δίνοντας μεγαλύτερη βαρύτητα στη διοργάνωση ημερίδων, εργαστηρίων και κύρια πανελλήνιων συνεδρίων έχοντας ως  συνδιοργανωτές το  Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο οποίο ο τόπος μας χρωστάει πολλά, την Περιφέρεια Θεσσαλίας-Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας και τον Δήμο Καρδίτσας. Έτσι σήμερα στις αποσκευές του κουβαλάει έξι  επιτυχημένα πανελλήνια συνέδρια με τους αντίστοιχους τόμους των πρακτικών τους, οι οποίοι περιλαμβάνουν πολύτιμο υλικό, το οποίο παραδόθηκε ως ιστορικό ντοκουμέντο στις επόμενες γενιές μαζί με τις υπόλοιπες εκδόσεις του και τα cds που ηχογράφησε.

Στις άμεσες προτεραιότητες του Κέντρου για φέτος είναι να υλοποιήσει το πρόγραμμα δράσης που προγραμμάτισε το Δ. Σ. αλλά και αυτές που θα προτείνετε εσείς απόψε ή που θα υποβάλετε στο επόμενο μηνιαίο συμβούλιο. Κύρια προτεραιότητά του Απόλλωνα είναι να λειτουργήσει τα τμήματα χορωδίας και χορευτικού, γιατί είναι ο καθρέφτης μας και η σύνδεσή μας με το ευρύ κοινό και γιατί μέσα από αυτά τα τμήματα θα γνωρίσετε την πλουσιότατη πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας και θα περνάτε ευχάριστα και δημιουργικά τον χρόνο σας.

Ξεκινάμε τη νέα πολιτιστική χρονιά με την παρουσίαση του βιβλίου «Πού μας πάει αυτό το αίμα; Αναπαραστάσεις αυτοδικίας και βίας στη νέα ελληνική λογοτεχνία», του Γιάννη Παπακώστα, Ομότιμου καθηγητή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και βραβευμένο τρεις φορές από την Ακαδημία Αθηνών, εκδόσεις Πατάκη. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στις 13 Οκτωβρίου στις 7.30 μ. μ. στο ξενοδοχείο ΚΙΕΡΙΟΝ και οργανώνεται από το Κ.Ι.Λ.Ε. «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ», το βιβλιοπωλείο Βασιλάκος και τις εκδόσεις Πατάκη. Θα μιλήσουν ο Λάμπρος  Βαρελάς, Αν. Καθηγητής Νέας Ελληνικής Φιλολογίας του Α.Π.Θ. ο Ηλίας  Κεφάλας, Ποιητής-Κριτικός της λογοτεχνίας, Ο Αντώνης Αντωνίου, Διδάκτωρ οικονομικής ιστορίας και ο Γιάννης Παπακώστας, Καθηγητής ΕΚΠΑ-Συγγραφέας του βιβλίου. Το Καλωσόρισμα και τον  Συντονισμό εκδήλωσης θα κάνω εγώ. Κείμενα του βιβλίου θα διαβάσει η ηθοποιός και στέλεχος του Θεάτρου Όψεις  Βασιλική Μακρή και θα συμμετάσχει η Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής του Κ.Ι.Λ.Ε. «ΑΠΟΛΛΛΩΝ».

Σας καλώ εκ μέρους του Δ. Σ. να  παρακολουθήσετε την πρώτη εκδήλωσή μας και, στο μέτρο του δυνατού, να πλαισιώσετε τις διάφορες επιτροπές του Απόλλωνα. Έτσι δρώντας συλλογικά ίσως καταφέρουμε να επιτύχουμε να περισώσουμε πολλά από την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας και να επιτύχουμε πράγματα, που εύκολα δε μας χαρίζονται.

 

 

Προηγούμενο άρθρο H τοπική μας Εκκλησία τιμά τον άγιο και ένδοξο ιερομάρτυρα Σεραφείμ
Επόμενο άρθρο Καρδίτσα και ποδήλατο: Η προσέγγιση μέσα από τη ματιά του καλλιτέχνη