Ειδήσεις

Δυναμική συγκέντρωση των σωματείων του ΠΑΜΕ στην Καρδίτσα


Δυναμική και μαχητική ήταν η συγκέντρωση που οργάνωσαν τα σωματεία των ιδιωτικών υπαλλήλων, Οικοδόμων και Συνταξιούχων ΙΚΑ Καρδίτσας σαν απάντηση  στο πολυνομοσχέδιο που θα φέρει η κυβέρνηση την επόμενη βδομάδα στη Βουλή, και στοχοποιεί τα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα του λαού μας.

Στην συγκέντρωση μαζική ήταν η παρουσία των εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών, γυναικών του συλλόγου γυναικών Καρδίτσας και των Ομάδων Γυναικών Σέκλιζας και Ταμασίου μελών της ΟΓΕ, όπως και  νεολαίας.

Την συγκέντρωση άνοιξε από μέρους των σωματείων η Χαρά Κούτρα μέλος της διοίκησης του σωματείου ιδιωτικών υπαλλήλων, καταγγέλλοντας την πλειοψηφία της διοίκησης του εργατικού κέντρου Καρδίτσας, που στην συνεδρίαση του ΔΣ στοχεύοντας στην υπονόμευση της απεργίας και  στην διάσπαση του ενιαίου απεργιακού μετώπου,  αποφάσισαν την κήρυξη απεργίας στις 25/9, επιβεβαιώνοντας τον κεντρικό χαρακτήρα του σχεδίου υπονόμευσης. Κάλεσε τους εργαζόμενους να γυρίσουν την πλάτη στα διασπαστικά αυτά σχέδια και να απεργήσουν μαζικά στην απεργία τις 24 Σεπτέμβρη που έχουν κηρύξει εργατικά κέντρα, ομοσπονδίες και η ΑΔΕΔΥ.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και του ΔΣ του εργατικού κέντρου Καρδίτσας, Στέλιος Σαριδάκης που ήταν ο κεντρικός ομιλητής, μεταξύ των άλλων τόνισε: «Το πολυνομοσχέδιο που φέρνει στην βουλή η κυβέρνηση προβλέπει τον οριστικό ενταφιασμό των κλαδικών συμβάσεων, την ενίσχυση  ξανά των  ενώσεων προσώπων, που η σύμβαση την οποία θα υπογράφουν θα υπερισχύει της κλαδικής, όπως και τοπικών κλαδικών συμβάσεων που θα υπερισχύουν έναντι κλαδικών συμβάσεων. Θα θεσπίζει “ηλεκτρονικό μητρώο” και καθιέρωση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για τις γενικές συνελεύσεις  και απεργίες.» Ολοκληρώνοντας την ομιλία του απεύθυνε κάλεσμα για αγωνιστική εγρήγορση καθώς ήδη έχει προγραμματιστεί αγωνιστική κινητοποίηση (απεργία), στις 24 Σεπτεμβρίου,  το διάστημα που το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πορεία στους δρόμους της Καρδίτσας που κατέληξε  στο Εργατικό Κέντρο. Εκεί οι συγκεντρωμένοι καταδίκασαν την στάση της πλειοψηφίας του εργατικού κέντρου, έγραψαν συνθήματα και έδωσαν αγωνιστικό ραντεβού για τις 24 Σεπτέμβρη.

 

Ομιλία Στέλιου Σαριδάκη, μέλους του ΔΣ του Εργατικού κέντρου Καρδίτσας, πρόεδρος του Σωματείου εμποροϋπαλλήλων και υπαλλήλων με σχέση ιδιωτικού δικαίου νομού Καρδίτσας, μέλος της Γραμματείας Καρδίτσας του ΠΑΜΕ.

«Συναδέρφισσες, συνάδερφοι

Με το σημερινή συγκέντρωση μπαίνουμε για τα καλά στη μάχη, για την επιτυχία της απεργίας στις 24 του Σεπτέμβρη, για να κλιμακώσουμε με τον πιο αποφασιστικό τρόπο, την απάντηση των εργαζομένων, στην κυβέρνηση και την εργοδοσία.

Ολοένα και πυκνώνουν οι συλλογικές αποφάσεις ενάντια στο νέο νόμο της ΝΔ, που στην ουσία καταργεί τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις, βάζει στο γύψο τη δράση των συνδικάτων.

Ένας νόμος, που συμβολίζει ξεκάθαρα ότι τα κέρδη των ομίλων δε συμβαδίζουν με τα δικαιώματα των εργαζομένων στη δουλειά και τη ζωή.

Συνάδερφοι

Μετά από 10 χρόνια κρίσης και τριών μνημονίων, που πέρασαν πάνω από τις ζωές μας και μας ανάγκασαν να πληρώσουμε την κρίση τους, έρχονται τώρα να μας φορτώσουν στην πλάτη την ανάπτυξή τους, δίνουν τα πάντα στους επιχειρηματικούς ομίλους, για να εξυπηρετήσουν τα κέρδη τους: νέες προκλητικές φοροαπαλλαγές, μείωση ασφαλιστικών εισφορών, παράδοση αιγιαλών, δασικών εκτάσεων, παραχώρηση της δημόσιας περιουσίας, εμπορευματοποιούν ακόμα παραπέρα την ενέργεια, ξεπουλάνε ό,τι απέμεινε από τη ΔΕΗ. Προχωρούν στην ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης.

Δεν αφήνουν τίποτα όρθιο! Πρόκειται για πραγματικό οδοστρωτήρα στα δικαιώματά μας.

Τώρα, χρειάζεται να προχωρήσουμε ακόμη πιο δυναμικά σε ενημερώσεις στους χώρους δουλειάς, σε γενικές συνελεύσεις, σε συλλογικές αποφάσεις, σε πρωτοβουλίες που να μην αφήσουν κανέναν εργαζόμενο ανενημέρωτο.

Απαντάμε με μαζική, ενωτική, ταξική απεργιακή κινητοποίηση στις 24 του μήνα.

Διεκδικούμε σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής, σύγχρονα δικαιώματα!

“Η ανάπτυξή τους τσακίζει τη ζωή μας – Οργάνωση και αγώνας η απάντησή μας

Κάτω τα χέρια από τα Συνδικάτα”.

Αυτό το σύνθημα πρέπει να ακουστεί παντού, να γραφτεί σε ανακοινώσεις, σε τοίχους, σε αφίσες. Αυτό το σύνθημα πρέπει τώρα να εμπνεύσει όλους τους εργαζόμενους, τους συνδικαλιστές, που σήμερα προβληματίζονται, που αγωνιούν! Που ακόμα τρέφουν ελπίδες σε αυτή την ανάπτυξη.

Απευθύνουμε και σήμερα από αυτή εδώ την συγκέντρωση, κάλεσμα σε όσους αγωνιούν και προβληματίζονται, ιδιαίτερα σε συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ που δε θέλουν να στηρίξουν τον αντιλαϊκό οδοστρωτήρα. Που διαφωνούν με τις θέσεις των ηγεσιών τους στη ΓΣΕΕ και στην ΑΔΕΔΥ. Που δε θέλουν να γίνουν χειροκροτητές της κυβέρνησης της ΝΔ. Να κάνουν το βήμα μέσα από τα συνδικάτα τους… να μην παραδώσουν τα όπλα της εργατικής τάξης.

Γιατί πλέον είναι δεδομένο ότι αυτή η ανάπτυξη, οι λεγόμενες επενδύσεις τους, τα κίνητρα για τους επιχειρηματίες, προϋποθέτουν το τσάκισμα των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.

Το σύνθημα της ΝΔ, ανάπτυξη για όλους, είναι τόσο κάλπικο όσο αυτό της προηγούμενης κυβέρνησης, που μιλούσε για Δίκαιη ανάπτυξη.

Ο νέος νόμος είναι κατά παραγγελία των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των ξενοδόχων. Έρχεται για να τελειώσει το έργο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ , μιας και ο ίδιος ο ΣΕΒ λέει ότι η προηγούμενη κυβέρνηση υλοποίησε το 60% των αιτημάτων τους.

Στις λίγες μέρες που απομένουν μέχρι την απεργία να φτάσουμε παντού το κάλεσμα των συνδικάτων, των Ομοσπονδιών και των Εργατικών Κέντρων. Να μη χαθεί ούτε μία μέρα στην προετοιμασία για την επιτυχία της απεργίας.

Όλοι στη μάχη! Συνεχίζουμε!»

Προηγούμενο άρθρο Αντιπλημμυρικά έργα σε περιοχές του Δήμου Παλαμά
Επόμενο άρθρο Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίας Σοφίας Καρδίτσης