Ειδήσεις

Δυναμώνουμε τον αγώνα μας για την υγεία


Διανύουμε ήδη το δεύτερο κύμα πανδημίας και η κατάσταση στο Νοσοκομείο και στα Κέντρα Υγείας του νομού Καρδίτσας παραμένει τραγική γιατί:

  • Παραμένουν οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό. Στο νοσοκομείο υπάρχουν ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό που φτάνει στο 20% των μόνιμων θέσεων. Πάνω από 100 συνάδελφοι μας εργάζονται με ελαστικές εργασιακές σχέσεις (επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ και ΕΟΔΥ, με συμβάσεις έργου και ορισμένου χρόνου) με ημερομηνία λήξης. Στα 3 κέντρα υγείας υπηρετεί μόνο ένας παθολόγος και γενικοί ιατροί. Επιπλέον, γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό μετακινούνται επανειλημμένα και για μεγάλα διαστήματα στο γενικό νοσοκομείο Καρδίτσας για να καλυφθούν κενά και ελλείψεις. Καθημερινά γίνονται ελάχιστες εξετάσεις αίματος, ενώ δεν υπάρχει και η δυνανότητα ούτε για μια απλή ακτινογραφία θώρακος!
  • Παραμένουν εδώ οι χιλιάδες ελλείψεις σε κλίνες ΜΕΘ. Οι 1.017 στο πρώτο κύμα της επιδημίας έγιναν 931 στις 18/9, πολλές από αυτές στα χαρτιά. Πάνω από το 70% των κλινών ΜΕΘ για Covid-19 είναι ήδη κατειλημμένες και τα δύσκολα είναι μπροστά.
  • Παραμένουν εδώ οι ελάχιστοι έλεγχοι σε χώρους δουλειάς για την τήρηση των μέτρων προστασίας. Συνεχίζουν να γίνονται λίγα τεστ σε εργαζομένους σε Υγεία και Πρόνοια και μεγάλους εργασιακούς χώρους με αποτέλεσμα τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων.

Σε αυτό προστίθενται και οι καταστροφικές συνέπειες των πλημμυρών που έπληξαν το νομό μας και είχαν ως αποτέλεσμα την κατάρρευση του ΚΥ Μουζακίου, πλημμυρισμένες αίθουσες χειρουργείων,  αναδεικνύοντας ακόμα πιο έντονα την ανάγκη άμεσης ενίσχυσης και αναβάθμισης του συστήματος Υγείας σε υποδομές και κατάλληλους χώρους εργασίας, τόσο για την ασφάλεια των εργαζομένων όσο και για την ασφαλεια των ασθενών.

Το αφήγημα της κυβέρνησης για ενίσχυση του συστήματος Υγείας σε προσωπικό, κλίνες ΜΕΘ, ατομικά μέτρα προστασίας, εξασφάλιση όλων των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας πέφτει στο κενό. Έχουν τεράστιες ευθύνες που παρά την αύξηση των κρουσμάτων δεν προσλαμβάνουν το απαραίτητο προσωπικό, που δε λαμβάνουν τα απαράιτητα μέτρα για τη μη εξάπλωση του ιού σε μεγάλους χώρους δουλειάς, που δεν επιτάσσουν τις ιδιωτικές κλινικές για ενίσχυση στη μάχη της πανδημίας.

Δεν πρόκειται να κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια! Δυναμώνουμε τον αγώνα μας!

Διεκδικούμε:

  • Κατεπείγουσες μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία και τα ΚΥ.
  • Καμία απόλυση επικουρικού, καμία απόλυση συμβασιούχου. Μονιμοποίηση όλων τώρα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Σχεδιασμός για την ανάπτυξη με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές και τη στελέχωση με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό κρεβατιών ΜΕΘ και ΜΑΦ, που έχει ανάγκη η χώρα μας.
  • Ανάπτυξη και στελέχωση της ΠΦΥ με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό. Ενίσχυση με τον απαραίτητο ακτινολογικό και εργαστηριακό εξοπλισμό. Άμεση αποκατάσταση του ΚΥ Μουζακίου.
  • Άμεση επίταξη όλων των δομών και υπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας και ένταξή τους σε ένα ενιαίο κρατικό σχέδιο, για να μπει σε εφαρμογή ανάλογα με τις ανάγκες.
  • Μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ με προτεραιότητα στην Υγεία και την Πρόνοια, στους εργασιακούς χώρους, στους πληγέντες και στους οικισμούς Ρομά.

 

Της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων ΓΝ – ΚΥ Καρδίτσας

Προηγούμενο άρθρο Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Π.Ε. Τρικάλων αλληλέγγυος στους πληγέντες της Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Δ. Βερίλλης: Δεν έγιναν τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα που θα θωράκιζαν το Νομό