Δυνατή Καρδίτσα : Σκόπιμη παραπληροφόρηση σχετικά με τα οικονομικά του Δήμου


Την απορία τους μας εξέθεσαν, τις προηγούμενες μέρες,  πολλοί συνδημότες μας γιατί,  σε ένα άρθρο μας που απευθύνονταν σε αρθρογραφούντες διαμαρτυρόμενους επιχειρηματίες της περιοχής μας και που ήταν απόλυτα διευκρινιστικό για την δική μας θητεία στο δήμο, ο κ. Αλεξάκος παρεμβαίνει με επιστολή του στα τοπικά ΜΜΕ και μάλιστα –για μία ακόμη φορά- κατά τρόπο άκρως παραπλανητικό.

Προφανώς ο κ. Αλεξάκος ,  προ των αδιεξόδων που έχει δημιουργήσει η πολιτική του στο δήμο, με τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες – επαγγελματίες (και όχι μόνο) στα “κάγκελα ΄΄   αλλά και της εικόνας πλήρους εγκατάλειψης που εμφανίζει η  πόλη και τα χωριά μας, λειτουργεί σε καθεστώς πανικού και πλήρους σύγχυσης. Ψάχνει  να βρει,  κατά τρόπο ανεύθυνο και πέραν πάσης δεοντολογίας,  υποψήφιους υπεύθυνους-θύματα  στους οποίους αποσκοπεί να μεταβιβάσει ευθύνες που ανήκουν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στον ίδιο.

Λυπούμαστε που ο νυν δήμαρχος Καρδίτσας με όρους καθαρά ωμής προπαγάνδας προσπαθεί συνειδητά να παραποιήσει την αλήθεια. Επανέρχεται με εκτιμήσεις και αριθμούς  <<ατάκτως ειρημένους>>   με στόχο να μπερδέψει τους δημότες και να μειώσει το έργο της δημοτικής μας περιόδου (1-1-2011 έως 31-8-2014) προκειμένου να αποφύγει την σύγκριση με τα δικά του “έργα και ημέρες ΄΄ .

Ενημερώνουμε τους συνδημότες μας ότι  όλα όσα γράφει ο κ. Αλεξάκος έχουν απαντηθεί με επίσημα στοιχεία μέσα από τις δημόσιες παρεμβάσεις μας το προηγούμενο διάστημα. Θα μπορούσαμε να τις παραθέσουμε μία- μία. Δεν έχει νόημα. Αρκούμαστε σε μία:

Στις 14 Ιανουαρίου 2015 με επιστολή μας στον τύπο (δημοσιεύθηκε 15-1-2015) και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θέσαμε στον κ. Αλεξάκο συγκεκριμένα ερωτήματα για την μείωση των χρεών του δήμου που επιτεύχθηκαν κατά την διάρκεια της θητείας μας. Επαναφέρουμε λοιπόν τα ίδια ερωτήματα όπως ακριβώς τα είχαμε θέσει και τότε ξαναδημοσιεύοντας το αντίστοιχο τμήμα της επιστολής μας.

<<…… ..               Για τη μείωση των χρεών του Δήμου

                Σε ότι αφορά την μείωση των  χρεών του Δήμου και την τιτάνια προσπάθεια την οποία καταβάλαμε προς αυτή την κατεύθυνση υπό τις πιο αντίξοες συνθήκες και κυρίως χωρίς να μετακυλήσουμε ούτε 1€ στις πλάτες των συνδημοτών μας δεν περιμένουμε την επιδοκιμασία του κ. Αλεξάκου ο οποίος από την θητεία του στην Νομαρχία είναι εθισμένος – όπως φαίνεται και από τα χαράτσια που επιβάλει στους συμπολίτες μας – να ασκεί εξουσία σε περιβάλλον  μεγάλης  οικονομικής  άνεσης. Για την ιστορία όμως και για την αποκατάσταση της αλήθειας που προσπαθεί εξακολουθητικά να αποκρύπτει του λέμε για τη δημοτική περίοδο 1-1-2011 έως 31-8-2014 τα εξής: 

-Πληρώσαμε 6,5 εκατ. € στις τράπεζες για εξόφληση παλαιών δανείων χωρίς να πάρουμε ούτε 1€ νέο δάνειο,  ναι ή όχι?

-Πληρώσαμε ή ρυθμίσαμε 4,5 εκατ. € προς ασφαλιστικά ταμεία και 1,8 εκατ. € προς την εφορία από οφειλές προ της 1-1-2011, ενώ του παραδώσαμε τον Δήμο χωρίς οφειλές σε Α.Τ. και Εφορία (δηλ. με ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα),  ναι ή όχι?

-Πληρώσαμε οφειλές προς διαφόρους προμηθευτές της τάξης των 9,3 εκατ. € από οφειλές που δημιουργήθηκαν προ της 1-1-2011, ενώ του αφήσαμε αντίστοιχες οφειλές της τάξης των 450.000€ (λέμε εμείς) ή έστω της τάξης των 1,2 εκατ. € που δήλωσε ο ίδιος στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο,  ναι ή όχι?

Τα παραπάνω μειώνουν το χρέος του Δήμου κατά 20,9 εκατ. € περίπου,  ναι ή όχι?

Κατά συνέπεια αν δεν θέλει να τον αποκαλούμε ΨΕΥΤΗ και  αμφισβητεί τα παραπάνω στοιχεία ας απευθυνθεί εγγράφως στους αντίστοιχους φορείς και να δώσει στην δημοσιότητα τις έγγραφες απαντήσεις τους.  Τώρα αν ανακάλυψε και άλλα χρέη ο κ. Αλεξάκος όπως δικαστικές αποφάσεις κ.ά. ας μας πει και το χρόνο γέννησης αυτών των υποχρεώσεων, ήταν πριν ή μετά την 1-1-2011?                               ……………..>>

Στα παραπάνω ερωτήματα να προσθέσουμε ένα ακόμη:

-Παραδώσαμε στις 31-8-15 το δήμο με ταμειακό υπόλοιπο πλέον των 3.000.000 EURO (ζεστό χρήμα δηλ. στο ταμείο του δήμου), ναι ή όχι?

 

Περαιτέρω  προκειμένου να δικαιολογήσει ο κ. Αλεξάκος την αδικαιολόγητα υπέρογκη αύξηση κατά 800.000 EURO ετησίως των  δημοτικών τελών και φόρων αναπτύσσει  ένα δικό του συλλογισμό λέγοντας ότι   <<….το έτος 2013 η σύγκριση εσόδων – εξόδων έδειξε ότι τα έξοδα ήταν κατά 2 εκατ. ευρώ περισσότερα από τα έσοδα……>> και ότι ο δήμος επιβίωσε μέσω της έκτακτης χρηματοδότησης για τα ληξιπρόθεσμα που ήταν 5,2 εκατ. ευρώ.  Προφανώς υπονοεί ότι ο δήμος μπαίνει μέσα κατά 2 εκατ. ευρώ το έτος, δηλ το χρέος του δήμου αυξάνεται κατά 2 εκατ. ευρώ  το έτος.  Πολύ καλά λοιπόν να ακολουθήσουμε τον ισχυρισμό του παραθέτοντας τα αντίστοιχα στοιχεία:

( Τον απολογισμό του 2010 τον αντιπαρέρχομαι – είναι ένα χρόνο σχεδόν δήμαρχος και θα έπρεπε να γνωρίζει – γιατί δεν υπάρχει απολογισμός του 2010 αφού το 2010 ΔΕΝ υφίστατο Καλλικρατικός δήμος Καρδίτσας).

Όπως φαίνεται στον προϋπολογισμό του 2011 (φωτό 1) και στο κωδικό ΚΑ:81 (όπου γράφονται σωρευτικά οι οφειλές των παλαιοτέρων ετών – δηλ. δαπάνες γενόμενες πριν  το 2011) αυτές ανέρχονται στο ποσό των 8.211.796,88 EYRO. Αν σε αυτές προσθέσουμε δαπάνες που έγιναν πριν το 2011 αλλά τα τιμολόγια κόπηκαν στις αρχές του 2011 (πχ κλειστό γυμναστήριο Φαναρίου)  ή και κάποιες δικαστικές αποφάσεις και που ξεπερνάνε το ποσό των 1,2 εκατ. ευρώ, τότε ξεκινάμε την 1-1-2011 με οφειλές προς προμηθευτές και εργολάβους που ξεπερνούν –κατά προσέγγιση –  τα 9,4 εκατ. ευρώ.

Αν σε αυτό το ποσό προσθέσουμε τα 2 εκατ. ευρώ (που κατά τον Αλεξάκο μπαίνει μέσα ετησίως ο δήμος) επί 4 έτη θα έχουμε επιπλέον χρέος μέχρι σήμερα 8 εκατ. ευρώ.

Τώρα αν από τα παραπάνω αφαιρέσουμε τα 5,2 εκατ. ευρώ που έδωσε η πολιτεία στο δήμο για τα ληξιπρόθεσμα τότε το σημερινό χρέος του δήμου προς προμηθευτές και εργολάβους θα έπρεπε να είναι (στον ίδιο κωδικό ΚΑ:81) το παρακάτω ποσό:

9,4+8-5,2=12,2 εκατ. ευρώ.

Τι βλέπουμε όμως (φωτό 2) στον αντίστοιχο κωδικό του προϋπολογισμού έτους 2015? Βλέπουμε σύνολο οφειλών 2.045.297 EURO.  Τώρα πως γίνονται αντί για 12,2 εκατ.ευρώ, που θα έπρεπε να οφείλει ο δήμος σύμφωνα με τη λογική Αλεξάκου,  να χρωστά, σύμφωνα με τα δικά του επίσημα στοιχεία, μόλις 2 εκατ.ευρώ  (στην πραγματικότητα είναι λιγότερα) ας το εξηγήσει ο κ. Αλεξάκος που νομίζει ότι μπορεί να κάνει το άσπρο μαύρο.

 

Τα παραπάνω στοιχεία αποδεικνύουν περίτρανα ποιος προσπαθεί να παραπλανήσει τους πολίτες και ποιος λέει την αλήθεια.

Εμείς πράγματι νοικοκυρέψαμε το Δήμο Καρδίτσας -όσο περισσότερο μπορούσαμε – προβάλλοντας και εντείνοντας το ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ πρόσωπο -που ανέκαθεν είχε- εργαζόμενοι 24 ώρες το 24ωρο, ανταποκρινόμενοι με συνέπεια στην εντολή που είχαμε λάβει από τους δημότες μας.

Αντιθέτως ο κ. Αλεξάκος μέσα στους 10 πρώτους μήνες της θητείας του:

-Αύξησε υπέρμετρα (έως 400%) τα δημοτικά τέλη – φόρους <<εν κρυπτώ>>,  απροειδοποίητα, χωρίς καμία διαβούλευση, χωρίς μία στοιχειώδη έστω μελέτη, αυταρχικά και αδιαφορώντας για την σύσσωμη αποχώρηση του συνόλου της αντιπολίτευσης από το Δ.Σ.. (Τώρα βέβαια που τα λούζεται προσπαθεί να αναδιπλωθεί τάζοντας μειώσεις!!!)

-Μείωσε τις δικές του υποχρεώσεις και μετακύλησε μέρος των δανείων του δήμου (500χιλ. ευρώ/έτος Χ 5έτη = 2,5εκατ. ευρώ) στις επόμενες δημοτικές αρχές, (χωρίς καμία επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής).

-Αντί ο δήμος να είναι το αποκούμπι της δοκιμαζόμενης και χειμάζουσας κοινωνίας, τον μετέτρεψε απροκάλυπτα σε φοροεισπρακτικό μηχανισμό στο όνομα δήθεν της νομιμότητας.

-Επανέφερε με <<ελαφρά την καρδία>> την ελεγχόμενη  στάθμευση, χωρίς το παραμικρό αντίκρυσμα στην εύρυθμη λειτουργία του κέντρου της πόλης.

-Επέβαλε το <<σκυλόσημο>> και αντί να βελτιωθεί η κατάσταση με την διαχείριση των αδέσποτων ζώων, τα περιστατικά έχουν ενταθεί με ρυθμούς αλγεβρικής προόδου.

-Εγκατέλειψε την καθαριότητα της πόλης και των χωριών. Η Καρδίτσα έγινε η πιο ΒΡΩΜΙΚΗ πόλη στην Ελλάδα. Τα δε χόρτα και τα βάτα έχουν πνίξει τις γειτονιές της πόλης και τους οικισμούς λες και ζούμε σε τροπική χώρα.

Παρά ταύτα έχει το θράσος να διακυρίτει ότι εμπεδώνει αίσθημα δικαιοσύνης, ικανοποιώντας το <<περί δικαίου>> αίσθημα των συνεπών νοικοκυραίων .Αλήθεια όλοι αυτοί που διαμαρτύρονται και τον καταγγέλλουν επώνυμα μέσω των τοπικών ΜΜΕ και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ανήκουν στους ασυνεπείς <<μπαταχτσήδες>>? Ο πρώην δήμαρχος – γειτονικής πόλης- που του ζήτησε πίσω τα χρήματα που έδωσε για την κάρτα στάθμευσης και αυτός στους ασυνεπείς <<μπαταχτσήδες>> ανήκει?

Ας συνεχίσει έτσι αφού έτσι νομίζει ο κ. Αλεξάκος. Εμείς φυσικά θα επανέλθουμε και εντός του Δημοτικού Συμβουλίου για τις περαιτέρω ανακρίβειες του κ. Αλεξάκου

ΥΓ. Σε χθεσινή δημοσίευση του δήμου για την κατασκευή νέων παιδικών χαρών σε 20 χωριά του δήμου μας γράφτηκε ότι την πρόταση στο πρόγραμμα Leader την έκανε η προηγούμενη δημοτική αρχή. Να σας διορθώσουμε κ. Αλεξάκο: Την πρόταση και ένταξη του έργου  στο πρόγραμμα Leader (γιατί για μας ήταν προτεραιότητα η ασφάλεια των μικρών παιδιών) την έκανε η προηγούμενη δημοτική αρχή, (όπως άλλωστε και το σύνολο σχεδόν των έργων που υλοποιούνται αυτή τη στιγμή αλλά και για τα επόμενα δύο χρόνια).

ΔΥΝΑΤΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑ

Προηγούμενο άρθρο Δράσεις της Γ ΄τάξης του 14ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Συνάντηση της ΠΕΔ Θεσσαλίας με τον αναπληρωτή Γεν. Γραμ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης