Ειδήσεις

Δυνατότητα μείωσης Δημοτικών Τελών για επαγγελματοβιοτέχνες


Τη δυνατότητα στους επαγγελματοβιοτέχνες του Δήμου Καρδίτσας να μειώσουν έως και 60% τα Δημοτικά Τέλη, δίνει ο  Ν.4483/2017 που ψηφίσθηκε πρόσφατα.

Όπως είναι γνωστό η Δημοτική Αρχή του Δήμου Καρδίτσας μείωσε τα Δημοτικά Τέλη των επιχειρήσεων εκτός σχεδίου πόλης μεσοσταθμικά κατά 35%,  με τον όρο της επικαιροποίησης των στοιχείων που αφορούν τα τ.μ. των εγκαταστάσεών τους – κάτι που με τον νέο Νόμο μπορεί να γίνει άμεσα και με  απαλλαγή  από πρόστιμα και προσαυξήσεις για τις τυχόν οφειλές τους, – ενώ έχει προαναγγείλει οτι θα προτείνει προς ψήφιση περαιτέρω μείωση των δημοτικών τους τελών κατά 30% για το 2018.

Επίσης οι επαγγελματοβιοτέχνες, -όπως και όλοι οι οφειλέτες του Δήμου-   μπορούν να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα που τους δίνει ο νέος Νόμος για να τακτοποιήσουν έως και σε 100 δόσεις  τις πάσης φύσεως οφειλές τους προς το Δήμο Καρδίτσας  γλιτώνοντας τόκους, προσαυξήσεις και πρόστιμα.

Με βάση τα παραπάνω ο Δήμαρχος κ. Φωτ. Αλεξάκος απέστειλε επιστολή προς το Επιμελητήριο Καρδίτσας, με την οποία ζητά να συμβάλει στην καλύτερη ενημέρωση των μελών του σχετικά με τη ρύθμιση που βρίσκεται σε ισχύ, ώστε να μην χάσουν την ευκαιρία να μειώσουν τα τέλη τους και να ρυθμίσουν τυχόν οφειλές τους προς το Δήμο.

 

Η επιστολή

Ειδικότερα στην επιστολή του Δημάρχοιυ προς τον Πρόεδρο και το ΔΣ του ΕΒΕ αναφέρονται τα εξής:

“Σας ενημερώνουμε οτι με την πρόσφατη ψήφιση του Ν.4483/2017, δίνεται η δυνατότητα στους οφειλέτες του Δήμου Καρδίτσας από οποιαδήποτε αιτία (τέλη, πρόστιμα, φόροι, κλήσεις ΚΟΚ, εισφορές, μισθώματα κλπ.) να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και τις ήδη βεβαιωμένες, αλλά και αυτές που θα βεβαιωθούν μέχρι 30/09/2017,  έως και 100 δόσεις, με πλήρη απαλλαγή ή κατά ποσοστό από προσαυξήσεις, τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, καθώς και από τα πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής ή μη υποβολής ή ανακριβούς δήλωσης ή λόγω μη καταβολής τέλους.

             Ιδιαιτέρως ευνοϊκή είναι η συγκεκριμένη ρύθμιση  για όσους  εμφανίζουν διαφορά μεταξύ των πραγματικών τετραγωνικών μέτρων της επιχείρησης με των αντίστοιχων  δηλωμένων στη ΔΕΗ.

            Και αυτό διότι με βάση τις διατάξεις του άρθρου 24 του Ν.2130/1993, όταν για οποιονδήποτε λόγο γνωστοποιηθούν τα στοιχεία στον Δήμο (είτε οικειοθελώς δήλωση του υπόχρεου είτε μετά από έλεγχο της υπηρεσίας), μαζί με τα επιπλέον Δημοτικά Τέλη που αντιστοιχούν στα μη δηλωθέντα τετραγωνικά μέτρα επιβάλλεται και χρηματικό πρόστιμο έως και 100% του Τέλους για μια πενταετία πίσω από την ημερομηνία γνωστοποίησης των στοιχείων.

            Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση και ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων έχουμε πλήρη απαλλαγή ή κατά το μεγαλύτερο ποσοστό στα πρόστιμα αυτά.

            Εκτιμώντας οτι η παραπάνω ευνοϊκή ρύθμιση αφορά και πολλούς επαγγελματοβιοτέχνες που έχουν διαφορές στα δηλωθέντα τετραγωνικά μέτρα επαγγελματικών ακινήτων τους, παρακαλούμε για την ενημέρωση των μελών σας, ώστε  να προσέλθουν το αργότερο έως το τέλος Αυγούστου στον Δήμο Καρδίτσας για να δηλώσουν  τα σωστά τετραγωνικά μέτρα της επιχείρησής τους, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η σύνταξη και βεβαίωση των αντίστοιχων χρηματικών καταλόγων έως το τέλος Σεπτεμβρίου για την ρύθμιση οφειλών.

            Με τον τρόπο αυτό οι επιχειρηματίες πέραν της απαλλαγής από το πρόστιμο, μπορούν να επωφεληθούν της μείωσης των Δημοτικών Τελών της τάξης του 35% που ήδη ισχύει και της επιπλέον μείωσης της τάξης του 30% που προτίθεται να προτείνει προς ψήφιση η Δημοτική Αρχή. Ήτοι αθροιστικά μείωση 60% και πλέον.

            Τέλος σας ενημερώνουμε οτι για τη ρύθμιση των ήδη υπαρχουσών και βεβαιωμένων οφειλών, οι αιτήσεις των οφειλετών υποβάλλονται στο Ταμείο του Δήμου Καρδίτσας το αργότερο έως 30/11/2017.

            Για περισσότερες πληροφορίες στην Ταμειακή Υπηρεσία του Δήμου κατά τις εργάσιμες μέρες και ώρες στα τηλέφωνα 24413 50770, 24413 50764, 24413 50750.”

 

 

Προηγούμενο άρθρο Εκδρομή στην Θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Γοργουπηκόου
Επόμενο άρθρο Κώστας Τσιάρας: Αλήθειες κάτω από τις στάχτες