Δυο αξιόλογα βιβλία παραδίδει στο αναγνωστικό κοινό «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» Καρδίτσας


Δυο πολύ αξιόλογα και ενδιαφέροντα βιβλία θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν, όσοι την Κυριακή 11 Ιανουαρίου και στις 11.00 το πρωί, βρεθούν στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Καρδίτσας. Μέσα από τις σελίδες αυτών των βιβλίων οι παλιοί θα αναστοχαστούν, οι νέοι θα γνωρίσουν πολλά από τα στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου τους και οι ερευνητές της τοπικής ιστορίας ίσως ανακαλύψουν κάποια νέα στοιχεία, που αφορούν το λαϊκό πολιτισμό της Καρδίτσας και της ευρύτερης περιοχής.

Οι αναγνώστες του βιβλίου με τον τίτλο «Γεύσεις και Τοπικά Παραδοσιακά Προϊόντα της Καρδίτσας», θα γνωρίσουν τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα και τις γεύσεις των Καρδιτσιωτών και θα παρακολουθήσουν την εξέλιξη της διατροφής τους. Θα γνωρίσουν, επίσης, τις παραδοσιακές συνταγές που συνόδευαν τον κύκλο της ζωής(γέννηση, βάφτιση, γάμο κ.ά.) και τον κύκλο του χρόνου(μεγάλες γιορτές του χρόνου, λατρευτικές και θρησκευτικές εκδηλώσεις). Πολλές από αυτές τις συνταγές σήμερα έχουν βγει από το πρόγραμμα διατροφής των κατοίκων της Καρδίτσας, αλλά αξίζει τον κόπο για ιστορικούς λόγους να προβάλλονται όλα εκείνα τα στοιχεία, που αναδεικνύουν το λαϊκό πολιτισμό ενός τόπου και βοηθούν στη διατήρησή του. Η γνώση και η μελέτη αυτών φανερώνουν τις ιδιαίτερες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες, καθώς και το βιοτικό επίπεδο και τη διαφοροποίηση, κατά περιόδους, των ανθρώπων αυτής της περιοχής.

Στο βιβλίο με τίτλο «Παραδοσιακά Τραγούδια της Καρδίτσας και της ευρύτερης περιοχής» οι αναγνώστες θα γνωρίσουν γύρω στα 500 δημοτικά τραγούδια, τα οποία συντρόφευαν τους εργάτες γης τις ώρες της ατέλειωτης εργασίας στο χωράφι, στα νυχτέρια αλλά και στους γάμους, καθώς και στα γλέντια που στήνονταν σε διάφορες άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις. Πολλά από τα τραγούδια είναι μουσικά μεταγραμμένα και άλλα περιλαμβάνονται στα δυο cds, που συνοδεύουν το βιβλίο και τα οποία τραγουδάει η Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής του Κέντρου Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» Καρδίτσας. Πολύτιμο και αυτό το βιβλίο για αυτούς που νοιάζονται για την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου τους, αφού περιλαμβάνει την πλούσια και ζωντανή προφορική μουσική παράδοση της Καρδίτσας, η οποία αποτυπώνει τις κοινωνικές συνθήκες του πρόσφατου παρελθόντος.

Το βιβλίο «Παραδοσιακά τραγούδια της Καρδίτσας» θα το παρουσιάσει ο Δημήτρης Ράπτης,  λέκτορας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και το βιβλίο «Γεύσεις και Τοπικά Παραδοσιακά Προϊόντα» ο Γεώργιος Διδάγγελος, τ. Νομάρχης και Πρόεδρος Του Δικτύου Τροφίμων και Ποτών Καρδίτσας.

Η έκδοση των βιβλίων έγινε από το Κέντρο Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» Καρδίτσας και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του τοπικού προγράμματος LEADER» Αναζωογόνηση της υπαίθρου της πεδινής Καρδίτσας, Λίμνης Πλαστήρα και Φουρνά Ευρυτανίας» της Ομάδας Τοπικής Δράσης (Ο.Τ.Α.) Αναπτυξιακή Καρδίτσας, Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α.. Περιέχει δε πρωτογενές υλικό, το οποίο είναι καρπός πολύχρονης ερευνητικής δουλειάς. Η επιμέλεια, η έρευνα και τα κείμενα είναι της Κοζιού-Κολοφωτιά Βασιλικής.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης η Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής του Κέντρου Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας “Ο ΑΠΟΛΛΩΝ¨ Καρδίτσας θα τραγουδήσει, συνοδεία ορχήστρας, τραγούδια της Καρδίτσας και της ευρύτερης περιοχής.
Η ορχήστρα αποτελείται από τους: Χρήστο Κιτσόπουλο στο κλαρίνο, Ηλία Αποστολακούλη στο βιολί,  Γιάννη Σερίφη στα κρουστά και Μάριο Σαριμηχαϊλίδη στο λαούτο.
Στο τέλος της εκδήλωσης θα δοθούν, «τιμής ένεκεν», δωρεάν τα δυο βιβλία και τα δυο cds  στους παρευρισκόμενους.
Την εκδήλωση παρουσίασης των βιβλίων συνδιοργανώνουν το Κέντρο Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» Καρδίτσας, η Διεύθυνση Πολιτισμού του Δήμου Καρδίτσας και η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας.

 

Προηγούμενο άρθρο 174 παραβάσεις σε μια μέρα σε όλη τη Θεσσαλία
Επόμενο άρθρο Εντυπωσιακή η παρουσία του ΔΩΜ και της Φιλαρμονικής στις εκδηλώσεις του Δήμου και του Τεχνόδρομου