Δωρεάν μαθήματα στο Ανοιχτό Εργαστήρι Πληροφορικής


 Ζούμε σ΄ έναν κόσμο στον οποίο κυριαρχεί πλέον η ψηφιακή πληροφορία και επικοινωνία. Πολλοί ενήλικες δεν είχαν την απαραίτητη εκπαίδευση για να χειρίζονται και να χρησιμοποιούν τα ψηφιακά μέσα στην εργασία και την καθημερινή τους ζωή.

 Η πολιτεία βέβαια διοργανώνει πολυήμερα επιμορφωτικά προγράμματα και σεμινάρια για να δώσει τη δυνατότητα αυτή. Όμως δεν μπορούν να καλυφθούν όλα τα κενά. Οι λόγοι είναι η έλλειψη χρόνου λόγω προσωπικών, επαγγελματικών και οικογενειακών υποχρεώσεων, η ταχύτητα με την οποία μεταβάλλονται τα δεδομένα στον ψηφιακό κόσμο και το μεγάλο πλήθος των ψηφιακών εφαρμογών για τις διαφορετικές ανάγκες που υπάρχουν.

Κάποιες από τις ψηφιακές δεξιότητες θεωρούνται και είναι αναγκαίες σήμερα. Όπως π.χ η χρήση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, η αναζήτηση πληροφοριών στο διαδίκτυο, η σύνταξη ενός κειμένου στον υπολογιστή, η χρήση ενός προγράμματος επικοινωνίας κλπ.

Στα πλαίσια αυτά, η Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας (http://www.epe.org.gr/), 
η Κοινή Δράση Εκπαιδευτικών Καρδίτσας (http://sites.google.com/site/koinedraseekpkonkarditsas/),  κι ένας ικανός αριθμός εθελοντών εκπαιδευτικών Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης είτε με σπουδές Πληροφορικής, είτε με ψηφιακή ευχέρεια, αποφάσισαν να δημιουργήσουν το Ανοιχτό Εργαστήρι Πληροφορικής που παραδίδει δωρεάν μαθήματα στους πολίτες της Καρδίτσας. Τα μαθήματα είναι ολιγόωρα, προσπαθούμε να γίνονται σε χρόνο που διαθέτουν οι δημότες και θέλουμε να πιστεύουμε ότι καλύπτουν τα βασικά του ψηφιακού αλφαβητισμού. 

Το Ανοιχτό Εργαστήρι Πληροφορικής Καρδίτσας, όπως λέει και το όνομά του, είναι ανοιχτό σε όλους τους φορείς και φυσικά πρόσωπα που θέλουν να συμμετέχουν τόσο σαν εκπαιδευόμενοι, όσο και σαν εκπαιδευτές . Η προσπάθεια αυτή εντάσσεται στα πλαίσια της ανάπτυξης της αλληλεγγύης και των κοινωνικών δεσμών, στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε. Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στους εκπαιδευτικούς και τους γονείς ενώ θα υπάρξει και η προώθηση του ελεύθερου λογισμικού.

Ευχαριστούμε τον Διευθυντή του 5ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας κ. Βασίλη Κωτούλα για τους χώρους που παραχώρησε προκειμένου να διεξάγονται τα μαθήματα. (Προσοχή: Η είσοδος στο σχολείο γίνεται απ’ την πόρτα στον πεζόδρομο, απέναντι απ’ το παρκάκι! ) Κάθε πολίτης μπορεί να ενημερώνεται για τα σχετικά με το Ανοικτό Εργαστήρι (ώρες λειτουργίας, πρόγραμμα μαθημάτων κλπ.) απ’ τον ιστότοπο: http://karditsa-openlab.wikispaces.com/  Προς το παρόν οι ημέρες και ώρες είναι: Τρίτη-Τετάρτη-Παρασκευή: 6:30-8:30 μ.μ. και Σάββατο 09:30-11:30 π.μ.

Για την ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Αλεξάκος Φώτης- Ντάνης Αντώνης

Προηγούμενο άρθρο Καθησυχαστικός για την απρόσκοπτη καταβολή των μισθολογικών απολαβών στους εργαζόμενους της αιρετής Περιφέρειας Θεσσαλίας ο Υφυπουργός Εσωτερικών
Επόμενο άρθρο Κ. Αγοραστός: «Έγκαιρη και δίκαιη καταβολή αποζημίωσης σε όλους τους πληγέντες βαμβακοπαραγωγούς»