Δωρεάν στέγη και σίτιση στους γιατρούς που θα πάνε στα ορεινά


Με πρωτοβουλία του Βουλευτή Καρδίτσας και π. Υφυπουργού Παιδείας, κ. Σπύρου Ταλιαδούρου και του Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας, κ. Β. Τσιάκου, πραγματοποιήθηκε, στο γραφείο του τελευταίου, σύσκεψη με την παρουσία των Δημάρχων και Αντιδημάρχων της Π.Ε. Καρδίτσας, ώστε να υπάρξει συντονισμός δράσης για την αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης αγροτικών ιατρών, στις ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές της Καρδίτσας.

Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν οι Δήμαρχοι Σοφάδων, κ. Χ. Παπαδόπουλος, και Αργιθέας, κ. Α. Καναβός, καθώς επίσης και οι Αντιδήμαρχοι Λ. Πλαστήρα, κα Όλγα Χρήστου, Παλαμά, κ. Χ. Βαιόπουλος, Καρδίτσας, κ. Α. Κωνσταντέλος και Μουζακίου, κ. Ε. Πολυμερόπουλος.

Ο κ. Σ. Ταλιαδούρος ενημέρωσε ότι στον υπ’ αριθμό 4213 Νόμο (ΦΕΚ 261 Α’/9.12.13), «Προσαρμογή της εθνικής νομοθεσίας διατάξεις της Οδηγίας 2011/24/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 9ης Μαρτίου 2011 περί εφαρμογής των δικαιωμάτων των ασθενών στο πλαίσιο της διασυνοριακής υγειονομικής περίθαλψης (L 88/45/ 4.4.2011) και άλλες διατάξεις» που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή, ύστερα από συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, συμπεριλήφθηκε διάταξη στο άρθρο 20 που δίνει κίνητρα στους ιατρούς για να επιλέξουν την τοποθέτηση τους σε άγονες ή απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας.

Ειδικότερα, ανέφερε ότι προβλέπονται τα εξής:

Οι ΟΤΑ και τα Ν.Π.Δ.Δ. αυτών δύναται να παρέχουν δωρεάν σίτιση και κατάλυμα διαμονής στον τοποθετημένο επικουρικό ιατρό και ιατρό υπηρεσίας υπαίθρου στην περιοχή τους, για όλη τη διάρκεια της σύμβασης ή θητείας τους.

Σε περίπτωση κατά την οποία τοποθετηθεί ως επικουρικός ιατρός σε νησιωτική, άγονη, προβληματική ή απομακρυσμένη περιοχή ένας εκ των συζύγων, δικαιούται, κατά παρέκκλιση του καταλόγου, να τοποθετηθεί κατά προτεραιότητα ο/η σύζυγος στην αντίστοιχη ειδικότητα εφόσον αυτή προκηρυχθεί.

Τακτικοί υπάλληλοι και υπάλληλοι Ι.Δ.Α.Χ. δημοσίων υπηρεσιών και Ν.Π.Δ.Δ., που κατέχουν οργανικές ή προσωποπαγείς θέσεις και είναι σύζυγοι των επικουρικών ιατρών που θα τοποθετηθούν σε νησιωτικές, άγονες, απομακρυσμένες ή προβληματικές περιοχές επιτρέπεται να αποσπώνται, κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων, σε υπηρεσίες του στενού δημόσιου τομέα κατά προτεραιότητα και σε περίπτωση έλλειψης υπηρεσιακών αναγκών σε υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα, στην περιοχή που υπηρετεί ο/η σύζυγός τους.

Για την κατάληψη θέσης κλάδου ιατρών Ε.Σ.Υ. η προϋπηρεσία του επικουρικού ιατρού σε νησιωτικές, άγονες, απομακρυσμένες ή προβληματικές περιοχές θα υπολογίζεται εις διπλούν σε σχέση με την προϋπηρεσία στα υπόλοιπα νοσοκομεία

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Β. Τσιάκος στη συνάντηση δήλωσε τα εξής:

Είναι θετικό το γεγονός ότι το κοινοβούλιο ψήφισε μέτρα που ενισχύουν την προσπάθεια για τη ιατρική στελέχωση των μονάδων υγείας δυσπρόσιτων και απομακρυσμένων περιοχών. Η περιοχή μας έχει τέτοιες περιπτώσεις, όπου οι κάτοικοι ορεινών και γενικότερα μειονεκτικών περιοχών αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ιατρικής περίθαλψης εξ αιτίας της υποστελέχωσης των μονάδων υγείας. Πιστεύω ότι οι νέες ρυθμίσεις τις οποίες μας γνωστοποίησε ο κ. Ταλιαδούρος, θα αποδειχθούν ικανές ώστε να στελεχωθούν οι μονάδες υγείας για να βελτιωθούν και οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους κατοίκους. Η αυτοδιοίκηση για μια ακόμη φορά στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της και με μοναδικό γνώμονα την εξυπηρέτηση των πολιτών, θα κινηθεί προς την κατεύθυνση καλύτερης αξιοποίησης των νέων ρυθμίσεων.»

Τέλος όλοι οι Δήμαρχοι και οι Αντιδήμαρχοι που παρίσταντο στη συνεδρίαση, συμφώνησαν ότι από κοινού θα αναλάβουν δράση για να ενημερώσουν τους ενδιαφερόμενους και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να διασφαλίσουν δωρεάν σίτιση και κατάλληλο κατάλυμα διαμονής στον τοποθετημένο ιατρό υπηρεσίας υπαίθρου.

 

Προηγούμενο άρθρο Χόρεψαν και διασκέδασαν τα μέλη του ΦΟΚ
Επόμενο άρθρο Οδοποιία μέσω ΕΣΠΑ στο Δήμο Λίμνης Πλαστήρα