Κ. Tέλιος: Δύο σοβαρά πλήγματα για το νομό Καρδίτσας


 Μια μεγάλη πληγή έχει δημιουργηθεί στον αγροτικό κόσμο του νομού μας και κυρίως στους καπνοπαραγωγούς αλλά και στους αγρότες που θέλουν να ενταχθούν στα σχέδια βελτίωσης.

Όσον αφορά τους καπνοπαραγωγούς:

 Είναι γνωστό ότι όλοι οι καπνοπαραγωγοί έχουν δεχτεί μείωση στις επιδοτήσεις τους κατά 50%.  Για να καταφέρουμε να εισπράξουμε το υπόλοιπο 50%  της επιδότησης, είναι γνωστό πάλι ότι η απώλεια του εισοδήματος μας συνολικά πρέπει να υπερβαίνει το 25% των συνολικών επιδοτήσεων που παίρνουμε, συμπεριλαμβανομένων και των συνδεδεμένων επιδοτήσεων (μέτρο 114. «εκμετάλλευση υπό αναδιάρθρωση λόγων μεταρρύθμισης κοινής οργάνωσης αγοράς» του Άξονα 1 του ΠΑΑ  2007-2013). Από το μέτρο αυτό πλήττονται κυρίως οι μικρότεροι παραγωγοί καπνού, καθώς, από τη στιγμή που λαμβάνουν συνδεδεμένες επιδοτήσεις, δεν μπορούν πλέον να  πληρούν τις προϋποθέσεις για να ενταχθούν σε αυτό, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να διεκδικήσουν την απώλεια των χρημάτων τους. Οι συνδεδεμένες επιδοτήσεις επομένως αποτελούν αδικία για τους καπνοπαραγωγούς, γιατί, αφενός μεν είναι μεταβαλλόμενες ανά έτος, αφετέρου δε αυξάνουν το προσλαμβανόμενο εισόδημα, με αποτέλεσμα η απώλεια των δικαιωμάτων του καπνού να είναι μικρότερη από το 25% του προαναφέρθηκε, με συνέπεια να παραμείνουν οι καπνοπαραγωγοί εκτός του μέτρου.

Όσον αφορά τα σχέδια βελτίωσης:

          Το Υπουργείο έχει βάλει ένα βαθμολογικό όριο το οποίο ούτε κατά διάνοια δεν μπορούν να πλησιάσουν οι αγρότες του νομού μας. Το βαθμολογικό αυτό όριο αποτελεί επίσης μια κατάφωρη αδικία εις βάρος των αγροτών που θέλουν να ενταχθούν στα σχέδια βελτίωσης  για να εισπράξουν την επιδότηση κι έτσι να επενδύσουν στον τόπο τους και να εκσυγχρονίσουν  με αυτόν τον τρόπο τις εγκαταστάσεις τους, τα μηχανήματά τους και να μειώσουν έτσι το κόστος παραγωγής και να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικοί. Ας λάβουν επιπλέον υπόψη τους ότι κάθε νομός έχει τις ιδιαιτερότητές του και ότι δεν είναι δυνατόν ένας κατεξοχήν  αγροτικός νομός  να χάνει τεράστια ποσά επιδοτήσεων που θα μπορούσαν να δώσουν μια ανάσα και να βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας των αγροτών εξαιτίας δύο πολύ άδικων μέτρων.

          Το θέμα αυτό είναι πολύ σοβαρό κι χρήζει σοβαρής αντιμετώπισης από τους ιθύνοντες, αλλά και από μας τους αγρότες. Γι’αυτό το λόγο απαιτείται συντονισμός των φορέων του νομού μας, ώστε, σε συνεργασία με τους εκπροσώπους μας να αντιμετωπιστούν οι αδικίες εις βάρος του νομού μας.

Προηγούμενο άρθρο Έκθεση της Καλλιτεχνικής Ομάδας
Επόμενο άρθρο Απάτη σε βάρος 85χρονης ημεδαπής