Δ. Βερίλλης : Έργα στις υποδομές, αναπτυξιακός σχεδιασμός και τοπικισμός οι στόχοι της Καρδίτσας


Στις μέρες των εορτών και λόγω των συζητήσεων για την οικονομία, αλλά κυρίως για τους απολογισμούς για τα έργα και τις απαραίτητες υποδομές, το ΕΣΠΑ, τις χρηματοδοτήσεις και τα αναπτυξιακά προγράμματα γίνεται εμφανές ότι ο νομός Καρδίτσας ΕΜΕΙΝΕ ΠΙΣΩ ΣΕ ΟΛΑ και χάνει συνεχώς έδαφος όχι συγκυριακά αλλά «σε βάθος». Έμεινε, δηλαδή, πίσω, σε σχέση με τις άλλες περιοχές της Θεσσαλίας, σε όλες τις υποδομές και τις αναπτυξιακές στρατηγικές που αποτελούν τα θεμέλια για κάθε μελλοντική πρόοδο.
Είναι ένας από τους λόγους που έχει τη μεγαλύτερη οικονομική υστέρηση σε σχέση με τη Λάρισα, το Βόλο και τα Τρίκαλα και την μεγαλύτερη μείωση πληθυσμού.
Κάποτε μιλούσαμε για, το λεγόμενο, δίπολο Λάρισας- Βόλου αλλά τώρα μας ξεπερνούν ταχύτατα και τα Τρίκαλα.
Όλα αυτά βέβαια δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία». Χρόνια τονίζω την ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας. Την διεκδίκηση και πραγματοποίηση μεγάλων έργων και προγραμμάτων όχι μόνον από την Περιφέρεια Θεσσαλίας αλλά κυρίως από κεντρικές πηγές χρηματοδότησης όπως είναι τα Υπουργεία και τα «Τομεακά» Προγράμματα.
Και δεν θα ήθελα, βέβαια, να αποφύγω οποιοδήποτε σχολιασμό ή σύγκριση για την περίοδο της θητείας μου στο δήμο Καρδίτσας. Δηλαδή για την περίοδο 2007-2010. Εάν, δε, χρειαστεί, σε οποιονδήποτε τομέα, θα ήθελα να ανοίξει ο διάλογος και να δώσω όλα τα στοιχεία με τις αναγκαίες συγκρίσεις και προτάσεις. Γιατί πιστεύω ότι τα δημόσια πρόσωπα της Καρδίτσας δεν πρέπει να ασχολούνται ΜΟΝΟ με τα γενικότερα προβλήματα της χώρας και τις κομματικές γραμμές, ενώ την ίδια ώρα οι άλλοι, γείτονές μας, παίρνουν τα πάντα. Αυτό, δε, προσπάθησα να εφαρμόσω και στη διάρκεια της θητείας μου στο δήμο Καρδίτσας την περίοδο 2007-2010, στη διάρκεια της οποίας, υπήρξε συστηματική δουλειά, συνεχής αγώνας και επιτυχής αντιπαράθεση με όλα τα κέντρα, όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις.
Γεγονός πάντως είναι ότι την περίοδο εκείνη ο δήμος Καρδίτσας σε κανένα τομέα δεν υστέρησε, αναλογικά, απέναντι στη Λάρισα, το Βόλο, και τα Τρίκαλα.
Σε προηγούμενη επιστολή μου ανέφερα αναλυτικά τα πολλά έργα που έγιναν, σε μία μόνον δημοτική περίοδο και μόνον από το δήμο, στον χώρο των υποδομών του αθλητισμού.
Θα ήθελα τώρα να προσθέσω χαρακτηριστικές περιπτώσεις συγκρίσεων με άλλες θεσσαλικές πρωτεύουσες.
Είναι για παράδειγμα η περίπτωση της απένταξης , από τα υπό κατασκευή έργα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, του Κλειστού Γυμναστηρίου του δήμου Λάρισας και η ένταξή, στη θέση του, του Κλειστού Γυμναστηρίου του δήμου Καρδίτσας προϋπολογισμού εκατομμυρίων Ευρώ.
Αλλά υπάρχουν και πολλά έργα, που προχώρησαν αρκετά, αλλά δεν προλάβανε να ολοκληρωθούν στη διάρκεια της θητείας μου στο Δήμο Καρδίτσας. Η αλήθεια είναι ότι ενώ δόθηκε μεγάλος αγώνας δεν υπήρξε εκ μέρους μας ούτε η στοιχειώδης η προβολή .
Μεταξύ των πολλών και εκτός από τις διαδικασίες για τη μετατροπή του ΣΤΡΑΟΠΕΔΟΥ ΛΟΥΜΑΚΗ ΣΕ ΠΑΡΚΟ, τις απαραίτητες ΜΕΛΕΤΕΣ, τη δημιουργία των εγκαταστάσεων και τη μεταφορά 60 ΜΕ στο Ρούσσο είναι και η ΔΗΜΟΣΙΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ της Καρδίτσας, το ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ, η ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ.
Στα έργα αυτά όχι απλά προχωρήσαμε τις διαδικασίες αλλά ήταν ενταγμένα επίσημα για χρηματοδότηση ΣΤΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ.
Είναι επίσης η ένταξη της Καρδίτσας στους Μεσογειακούς Αγώνες και όχι των Τρικάλων , παρόλο που μόνον αυτοί, είχαν προετοιμάσει ποηγούμενα την κατάσταση για την κατασκευή και λειτουργία ποδηλατοδρομίου κ.λ.π..
Τέλος είναι η δυνατότητα, ακόμη και σήμερα (όπως με ενημέρωσε πρόσφατα ο Διοικητής του Πολεμικού Μουσείου της Αθήνας), ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ της Καρδίτσας χωρίς να επιβαρυνθούν οι δημότες ούτε με ένα ευρώ.

ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

Αλλά πέραν της γνωστής αδράνειας υπάρχει κάποια γενικότερη αρνητική νοοτροπία, για τις τοπικές διεκδικήσεις και τη στήριξη της Καρδίτσας.
Εδώ απουσιάζει , μέχρις ενός σημείου, ο καλώς εννοούμενος τοπικισμός που είναι έντονος σε άλλες θεσσαλικές πόλεις
Για παράδειγμα αναφέρω πως στην Καρδίτσα δεν στηρίζεται πάντα η τοπική αγορά. Δεν αγοράζονται πάντα τα ντόπια τοπικά προϊόντα ακόμη και αν είναι εφάμιλλα. Ούτε υποστηρίζονται πάντα, όσα δημόσια πρόσωπα έντιμα αγωνίζονται για την πρόοδο της περιοχής μας.
Φυσικά, δε, δεν είναι τυχαίο ότι η Καρδίτσα έχει κατακλειστεί από μαγαζιά άλλων πόλεων και κυρίως ότι απουσιάζουν, από τα σούπερ μάρκετ της πόλης μας, το γάλα και τα άλλα καρδιτσιώτικα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα και από τα τσιπουράδικα ακόμα και τα τσίπουρα της περιοχής μας…
Φυσικά και στο ποδόσφαιρο ισχύει το ίδιο αλλά και στις μικρότερες δραστηριότητες μας.
Πρέπει, όμως, όλοι να κάνουν κάτι.
Ο καθένας από τη θέση του.
Γνωρίζω βέβαια πόσο δύσκολος είναι ο αγώνας για διεκδικήσεις και πόσο εύκολο και ευχάριστο είναι να περνάς τον καιρό σου, απλά, με την παρουσία σε κοινωνικές εκδηλώσεις και πολιτικές συζητήσεις. Κυρίως γνωρίζω πολύ καλά, πόσο ενημερωμένοι και απαιτητικοί είναι τα πολιτικά πρόσωπα, οι Δήμαρχοι και οι Φορείς άλλων περιοχών. Διεξάγεται ένας πραγματικός πόλεμος διεκδικήσεων που, μερικές φορές, ορισμένοι εδώ είτε αδυνατούν, είτε δεν θέλουν, να δώσουν.
Όμως σε αυτή τη δύσκολη οικονομικά και κοινωνικά κατάσταση της χώρας, που η Καρδίτσα υποβαθμίζεται με γρηγορότερους ρυθμούς, κανένας δεν έχει το δικαίωμα να αδρανεί και να αδιαφορεί.

Του Δομήνικου Βερίλλη

Προηγούμενο άρθρο Ευχές για το Νέο Έτος από το Δήμαρχο Παλαμά
Επόμενο άρθρο Ευχές του Δημάρχου Καρδίτσας κ. Φώτη Αλεξάκου για την Πρωτοχρονιά