Δ. Βερίλλης: Καταστρέφεται το μέλλον της Καρδίτσας


Το τελευταίο χρονικό διάστημα , με άλλα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου επισκεφθήκαμε Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Καρδίτσας για τις οποίες, με βάση την εμπειρία μας, είχαμε μια διαμορφωμένη εικόνα για την κατάσταση που περιμέναμε να αντιμετωπίσουμε. Τα πράγματα όμως ήτανε δυστυχώς πολύ χειρότερα από τα αναμενόμενα. Τώρα, μπορούμε να μιλήσουμε με ασφάλεια για μια εικόνα εγκατάλειψης εφόσον την απουσία συντήρησης των ήδη υπαρχόντων δικτύων και υποδομών συνοδεύει η αδυναμία παρέμβασης σε έκτακτες καταστάσεις όπως οι βλάβες και η εν γένει εγκατάλειψη της μάχης της καθημερινότητας.

Ιδιαίτερα θα ήθελα να τονίσω ότι δεν δικαιολογείται η κατάσταση, σε ορισμένες περιπτώσεις, για το πόσιμο νερό.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι περιπτώσεις του Καλλιθήρου και του Καλλιφωνίου όπου απαιτούνται άμεσες παρεμβάσεις οι οποίες μάλιστα δεν έχουν μεγάλο κόστος.

Τα άμεσα προβλήματα δε φαντάζουν δυσεπίλυτα καθώς οι απαιτήσεις των προέδρων και των Συμβουλίων έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο. Για να υπάρξει μια αρχή θα πρέπει ο Δήμος να κάνει κάτι – έστω το ελάχιστο – για το νερό της ύδρευσης για τις δύο αυτές μεγάλες Τοπικές Κοινότητες της Καρδίτσας. Να τοποθετηθούν, τουλάχιστον, τα φίλτρα στους αγωγούς των νερών αλλά και να ενεργοποιηθεί η πάγια προκαταβολή όχι ως καταβολή μετρητών αλλά ως πληρωμή μικρών λογαριασμών για εργασίας καθαρισμού, επισκευής σωλήνων και άλλων εργασιών για κάποια μικρή έστω βελτίωση της κατάστασης.

Παράλληλα κάνει μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι η διοίκηση του δήμου υποστηρίζει ότι δεν έχει χρήματα για τα απαραίτητα στις Τοπικές Κοινότητες , δηλαδή τα χωριά, του δήμου Καρδίτσας και την ίδια ώρα σε άλλους μικρότερους δήμους του νομού να γίνονται συνεχώς έργα από προγράμματα που δεν επιβαρύνουν τους δημότες και τα οικονομικά των δήμων.

 

Τελευταία περίπτωση είναι ο δήμος Πλαστήρα που εξασφάλισε από το ΕΣΠΑ, περίπου, 650.000 για μικρά έργα οδοποιίας μέσα στα χωριά ενώ ο δήμος Καρδίτσας δεν μπορεί να εξασφαλίσει τα ελάχιστα για κάποια φίλτρα νερού που αφορούν την υγεία των κατοίκων. Δεν νομίζω ότι η Κυβέρνηση κάνει διακρίσεις και μάλιστα σε βάρος δημάρχων που πρόσκεινται ιδεολογικά.

Η ΚΑΡΔΙΤΣΑ

 

Αλλά εκεί που υπάρχει η μεγάλη διαφορά είναι η σύγκριση με τους μεγάλους δήμους και τις πρωτεύουσες των νομών όπου υπάρχει διαφορετική νοοτροπία και εντελώς αντίθετες λογικές.

Όσοι διαβάζουν εφημερίδες ή βλέπουν τηλεόραση, με τις ειδήσεις στα τοπικά κανάλια, μπορούν να κάνουν τις συγκρίσεις με τις πρωτεύουσες των νομών και τους άλλους μεγάλους Δήμους της Θεσσαλίας όπου κυριαρχεί η προσπάθεια για υποδομές, για πλήρη εκμετάλλευση όλων των εθνικών ή ευρωπαϊκών προγραμμάτων και την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης. Τρία χρόνια τώρα η ζημιά έγινε και γίνεται συνεχώς. Στην πράξη είναι χαρακτηριστικό για παράδειγμα ότι πέρασαν 3 καλοκαίρια και στην πόλη της Καρδίτσα ,την πρωτεύουσα του νομού δεν έπεσε ούτε ένα μέτρο άσφαλτος.

Το χειρότερο όμως όλων είναι ότι αυτή την περίοδο, η Καρδίτσα δέχεται, αδιαμαρτύρητα το ένα χτύπημα μετά το άλλο για πολύ σοβαρά ζητήματα που αφορούν το μέλλον της περιοχής μας.

Τελευταία περίπτωση η ΕΥΔΕ Αχελώου. Δηλαδή η Υπηρεσία που επιβλέπει και συντονίζει τα έργα του Αχελώου και είναι εγκατεστημένη στο νομό μας και προτείνεται η μεταφορά της στη Λάρισα..

Είχαν προηγηθεί βέβαια η απομάκρυνση της 60 ΜΕ, το κλείσιμο της Σχολής Αστυφυλάκων, το σταμάτημα των έργων του Ε65 και του Αχελώου (χωρίς κανένα νέο αρδευτικό έργο), η χρηματοδότηση της ηλεκτροκίνησης του τμήματος Λάρισας – Βόλου και όχι Παλαιοφαρσάλων –Καλαμπάκας στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Θεσσαλίας. Ενώ δεν υπάρχει καμία πρόταση για τους οδικούς άξονες προς Άρτα και Αγρίνιο. Έφτασαν μάλιστα στο σημείο να προτείνουν ακόμη και τη μεταφορά από την Καρδίτσα και του Κέντρου Γενετικής Βελτίωσης Ζώων και του Ινστιτούτου Τυποποίησης Βάμβακος.

 

 

ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΕΓΚΛΗΜΑ-

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΛΟΓΟ

 

Τώρα ενθαρρυμένοι από τα πρώτα τερατουργήματα σε βάρος της Καρδίτσα στο χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, δηλαδή το κλείσιμο των περισσοτέρων σχολείων στην Καρδίτσα από όλη την Ελλάδα και την μεταφορά του ΤΕΙ Δασοπονίας στο Καρπενήσι τα οποία υλοποίησαν στο πρώτο λεγόμενο κύμα των δήθεν μεταρρυθμίσεων, σχεδιάζουν στον χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης το μεγαλύτερο έγκλημα.

Παραβιάζοντας ασύστολα, μέσα σε λίγες μέρες, τις αρχικές αποφάσεις τους προτείνουν- εν ψυχρώ…και χωρίς καμία δικαιολογία-την μεταφορά της έδρας της Σχολής του ΤΕΙ που περιλαμβάνει τα τμήματα της Καρδίτσας στη Λάρισα.

Συγκεκριμένα ενώ στο Προεδρικό Διάταγμα 83/2013 (ΦΕΚ 123Α/03-06-2013) άρθρο 7, παρ2, ορίζονταν έδρα της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής η Καρδίτσα τώρα με Σχέδιο Νόμου προτείνουν τη Λάρισα ως έδρα της Σχολής.
Για του λόγου το αληθές:

 

 

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 83

Μετονομασία του Τ.Ε.Ι. Λάρισας σε Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας− Με−

τονομασία Σχολής και Τμημάτων − Συγχώνευση Τμη−

μάτων− Κατάργηση Παραρτημάτων και Τμημάτων−

Συγκρότηση Σχολών του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

…..

2. ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙ−

ΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, με έδρα την Καρδίτσα,

η οποία συγκροτείται από τα εξής τμήματα:

1) Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων με έδρα τη Λάρισα

και κατευθύνσεις προχωρημένου εξαμήνου:

α) Φυτικής Παραγωγής

β) Ζωικής Παραγωγής

γ) Αγροτικής Οικονομίας

δ) Μηχανικοί Βιοσυστημάτων

2) Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων με έδρα την Καρ−

δίτσα

3) Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας με έδρα την

Καρδίτσα

3. ΣΧΟΛΗ

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ

Αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων

«Αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Λοιπές Διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων»

 

…..

Άρθρο 39

Θέματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης

……

16. Έδρα της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής του Τ.Ε.Ι .Θεσσαλίας ορίζεται η Λάρισα.

 

 

Η αιφνιδιαστική αυτή απόφαση είναι αντίθετη με κάθε επιστημονικό κριτήριο και κάθε λογική εξήγηση και όπως φαίνεται είναι ενέργεια της τελευταίας στιγμής με αδιευκρίνιστα κριτήρια. Επιπλέον, δε, αποψιλώνει την Καρδίτσα από κάθε πνευματικό ίδρυμα και μεταφέρονται απλά περίπου 1800 σπουδαστές στη Λάρισα για να ενισχύσουν την τοπική της αγορά.

Με άλλα λόγια αν υλοποιηθεί αυτό είναι βέβαιο ότι θα φύγουν από την Καρδίτσα (μετά το τμήμα Δασοπονίας) και τα τμήματα Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής και Διαιτολογίας.

Αυτό θα μπορεί να γίνει πολύ εύκολα με μία εσωτερική απόφαση του ΤΕΙ και θα έχει τότε- αν δηλαδή ψηφισθεί ο νόμος- την υποτιθέμενη δικαιολογία ότι γίνεται για την οικονομία και την καλύτερη λειτουργία….

Είναι, δε, απορίας άξιον πως εκεί στο Υπουργείο συναινούν σε μία τόσο μεγάλη αδικία. Αλλά είναι επίσης απίστευτη η έλλειψη αντίδρασης των τοπικών παραγόντων έστω για λόγους εγωισμού. Δεν αντιλαμβάνονται όλοι τους ότι όλα γίνονται γιατί στην Αθήνα πιστεύουν ότι είναι , αδύναμοι, πειθήνιοι ή ελεγχόμενοι από τα δικά τους παρασκήνια ,των Αθηνών. Δεν αντιλαμβάνονται επίσης ότι όλα γίνονται με αντιεπιστημονικά κριτήρια και πέραν κάθε λογικής για την ενίσχυση των τοπικών αγορών των άλλων πόλεων.

Πουθενά αλλού δεν θα τολμούσαν να κάνουν όχι όλα αυτά μαζεμένα αλλά ούτε ένα από αυτά.

Μεγάλες ευθύνες πέφτουν στα κομματικά στελέχη των κομμάτων της συγκυβέρνησης. Κυρίως όμως στους βουλευτές, που πρέπει τώρα να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, και στο Δήμαρχο.

Πιστεύω ότι είναι η ώρα να πάρουν κυρίως πρωτοβουλία οι βουλευτές της Καρδίτσας καθώς και άλλοι βουλευτές όλης της υπόλοιπης Ελλάδας. Ο ρόλος των εκπροσώπων δεν είναι διακοσμητικός. Η δε Καρδίτσα έδωσε ότι είχε να δώσει. Αν δεν μπορούν να αντιδράσουν για την Καρδίτσα ας το κάνουν για την Ελλάδα. Να σεβαστεί η κυβερνητική πλειοψηφία τουλάχιστον τις θυσίες του Ελληνικού λαού. Να σταματήσουν τα παρασκήνια και τις μεθοδεύσεις

Αυτά δεν είναι μεταρρύθμιση είναι αντιμεταρρύθμιση, παλαιοκομματισμός και σφαγή εν ψυχρώ. Καταστρέφουν για λόγους τοπικισμού, άλλων παρασκηνίων και προσωπικών συμφερόντων μία περιοχή που δεν φταίει σε τίποτα και έχει πολλά να δώσει στην οικονομία και την ανάπτυξη της Ελλάδας

Αν μετά τις τόσες αδικίες που έγιναν τελευταία σε βάρος της Καρδίτσας πραγματοποιηθεί και αυτό το έγκλημα τότε γράφεται για την περιοχή η πλέον μαύρη σελίδα στην ιστορία της και όλοι όσοι εδώ στη Καρδίτσα κρύβονται ή σιωπούν είναι συνένοχοι.

 

Προηγούμενο άρθρο Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στις απολύσεις
Επόμενο άρθρο Στο Μαυρομμάτι για 4 μέρες ο Μιχάλης Ζαμπίδης