Ειδήσεις

Δ. Βερίλλης: Μα μη χαθούν σημαντικά έργα για το παρόν και το μέλλον της Καρδίτσας


Σημαντικές αποφάσεις λαμβάνονται αυτές τις ημέρες για τις Σχολές και τα Τμήματα του ΤΕΙ και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Παρόλα αυτά στην Καρδίτσα υπάρχει αδράνεια σε μία περίοδο που θα έπρεπε όλοι εδώ στην πόλη μας να είναι σε εγρήγορση , με ενδιαφέρον και πρωτοβουλίες και όχι μόνον από το Δήμο, την Περιφέρεια ή τους βουλευτές αλλά και τον παραμικρό σύλλογο και τους πολίτες. Ορισμένοι ίσως δεν γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται για κλείσιμο ή μεταφορά Σχολών και Τμημάτων ,αλλά για ένα νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με το ανθρώπινο που θα προέλθει  από τη συνένωση  ΤΕΙ και Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αλλά με νέες, από την αρχή τις περισσότερες φορές,  Σχολές . Είναι για το λόγο αυτό απορίας ότι στην πρώτη από τις δύο, σχετικές με το θέμα, συσκέψεις που έγιναν στην Καρδίτσα  η όλη συζήτηση και τα ερωτήματα προς τον εκπρόσωπο της Επιτροπής που επεξεργάζεται την πρόταση ήταν αν θα μείνουν οι Σχολές στην Καρδίτσα. Ενώ έπρεπε να γνωρίζουν  πως κλείνουν όλα τα Τμήματα και οι Σχολές του ΤΕΙ και ανοίγουν νέα στο νέο Πανεπιστήμιο.

Αλλά σε αυτά τα ζητήματα δεν δικαιολογείται άγνοια ή αδιαφορία.  Είναι σημαντικά θέματα   και υπάρχει συνεχής κινητικότητα  με παράλληλο ακραίο τοπικισμός.

Θυμάμαι ότι για τη μεταφορά της Σχολής  Νηπιαγωγών στο Βόλο συμφωνούσε και ο τότε δήμαρχος Βόλου κ. Κουντούρης με το γενικό επιχείρημα ότι οι Σχολές πρέπει να είναι όλες συγκεντρωμένες σε μία πόλη προσθέτοντας και ότι έτσι δυναμώνει και το φοιτητικό κίνημα..Βέβαια , αφού πρώτα έφυγε άδοξα η Σχολή από την Καρδίτσα ιδρύθηκαν και άλλες Σχολές σε όλη τη Θεσσαλία. Ενώ σήμερα προτείνεται και η ίδρυση νέων  με μοναδική εξαίρεση την Καρδίτσα , η οποία δεν θα διαθέτει καμία Σχολή αλλά μόνον επιμέρους Τμήματα που θα υπάγονται σε Σχολές άλλων πόλεων

Αλλά και κατά τη διάρκεια της θητείας μου στο δήμο υπήρξε σημαντική, οργανωμένη προσπάθεια να κλείσουν οι κλινικές της Κτηνιατρικής και ενδεχόμενα και η ίδια η Σχολή με το πρόσχημα της έλλειψης χρηματοδότησης και διάφορα άλλα ..Όμως υπήρξε άμεση αντίδραση του δήμου Καρδίτσας. Μεταξύ των άλλων κάλεσα και ήλθαν στο δήμο η Υπουργός κ. Χριστοφιλοπούλου και το Πρυτανικού Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με επικεφαλής τον Πρύτανη, τον εξαιρετικό γιατρό,  κ Γουργουλάνη, ο οποίος τελικά έδωσε και την θετική λύση.

Αργότερα επί  συγκυβέρνησης, έφυγε και το τμήμα Δασοπονίας  το οποίο ευτυχώς, τελευταία ,άνοιξε πάλι.

Ιδιαίτερα όμως σήμερα η Καρδίτσα  ομόφωνα πρέπει να αντιδράσει   γιατί αφενός δεν μας έμεινε και κάτι άλλο..και κυρίως γιατί αδικείται από την πρόταση κατάφορα κυρίως για τους εξής λόγους:

1ον Είναι η μόνη πόλη  στην οποία  δεν θα υπάρχει Σχολή.

2ον Θα μειωθεί  κατά πολύ ο αριθμός  των σπουδαστών που θα σπουδάζουν στην Καρδίτσα.

3ον Κλείνουν ή αλλάζουν προσανατολισμό και αντικείμενο τμήματα που είναι βιώσιμα και επιπλέον σχετίζονται σχετίζονται   με τη Γεωργία και τα Τρόφιμα.Σε μία περιοχή που μόνον για αυτά έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα

4ον Σε βάθος χρόνο και όπως αναφέρθηκα σε προηγούμενο άρθρο μου υποβαθμίζεται ο λεγόμενος Αγροτοδιατροφικός τομέας στην Καρδίτσα που αποτελεί το μέλλον της Θεσσαλίας. Ουσιαστικά η Καρδίτσα καλείται να πληρώσει την αδιαφορία των δημοσίων προσώπων της, τις λανθασμένες επιλογές της Επιτροπής του Υπουργείου που προσπαθεί να συμβιβάσει τα αιτήματα των καθηγητών ΤΕΙ και Πανεπιστημίου που συνενώνονται και κυρίως η  έντονη διαμάχη μεταξύ Λάρισας  και Βόλου που τα θέλουν όλα. Τα θέλουν όλα για να ενισχύσουν  τις τοπικές αγορές τους και να έχουν τον κύριο λόγο σε ζητήματα που αφορούν την Γεωργία, την Κτηνοτροφία και τα Τρόφιμα που αποτελούν το μέλλον της Θεσσαλίας. Αλλά η περιοχή μας στηρίζεται σε αυτόν τον τομέα και έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα  μιάς και είναι η μοναδική περιοχή της Ελλάδας που οι απασχολούμενοι στην γεωργία και την κτηνοτροφία ξεπερνούν το 50% των εργαζομένων. Επίσης τα υπάρχοντα τμήματα ΤΕΙ έχουν αυτή την κατεύθυνση.

Μπαίνει επομένως επιτακτικά το ερώτημα αν υπάρχει κάποιος λόγος να υποβαθμιστεί αυτός ο τομές; Καθώς και ο προβληματισμός για το τι θα ακολουθήσει μιας και η Καρδίτσα δεν έχει ουσιαστικά άλλες  εναλλακτικές λύσεις  στην οικονομία και τη γενικότερη ανάπτυξη.

Αυτοί λοιπόν είναι οι λόγοι για τους οποίους ο Υπουργός Παιδείας ανέφερε δημόσια ότι η Καρδιτσα αδικηθηκε  και κάλεσε Δημοσια  φορείς της πόλης και του νομού, μετά το τέλος του διαλόγου , στα τέλη του Αυγούστου, να πάνε στο Υπουργείο. Δεν  γνωρίζω τι μπορεί να γίνει σε μία τέτοια συνάντηση , ούτε πιστεύω ότι λύνονται  τα προβλήματα «μία και έξω», γιατί χρειάζεται για όλα αυτά επιμονή, συνέχεια, γνώση και κυρίως αγώνας. Αλλά πέρασε ο Αύγουστος και πλησιάζουν οι μέρες που θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για το νέο Πανεπιστήμιο  και όλα εδώ είναι ήρεμα, στάσιμα και αδιάφορα. Μου φαίνεται παράλογο να σε καλεί και να μην πας. Να μην έχεις αυταπάτες και να μην πιστεύεις ότι όλα είναι εύκολα είναι σωστό. Αλλά να μην προτείνεις , να μην διεκδικείς και κυρίως να μην πας όταν σου αναγνωρίζει το δίκαιο και για αυτό σε καλεί είναι παράλογο και πρωτοφανές. Προτείνω έστω και τώρα να γίνει μία συνάντηση είτε στο Δημαρχείο είτε στην Αντιπεριφέρεια  και κατόπιν να κλειστεί το ραντεβού στο Υπουργείο. Το ποιος ή ποιοι μπορεί να πάρουν την πρωτοβουλία είναι γνωστό και   το γνωρίζουν . Ας μείνουν τα κομματικά και οι υποψηφιότητες για λίγο αργότερα…. Γιατί υπάρχουν επίσης και άλλα  σοβαρά προβλήματα που αφορούν την Καρδίτσα  κρίνονται και αυτή την περίοδο.

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο ΝΟΔΕ Καρδίτσας: Όλη η αλήθεια για τον ΕΝΦΙΑ
Επόμενο άρθρο Συνεδριάζει το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Καρδίτσας