Ειδήσεις

Δ. Ρήτας: Σκέψεις με αφορμή το Συνέδριο των απόδημων Θεσσαλών στην Καρδίτσα


Η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Θεσσαλών «Ο ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ» διοργάνωσε το 10ο Παγκόσμιο Συνέδριο και Αντάμωμα των  Θεσσαλών στην Καρδίτσα, το οποίο ολοκληρώθηκε την Κυριακή 12 Αυγούστου, 2018.

Στο Συνέδριο μεταξύ αυτών που απηύθυναν χαιρετισμό ήταν και ο πολύ καλός μου φίλος μου κ. Κρις Σπύρου, Πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ενορίας για την Αγιά Σοφιά, πρ. Βουλευτής και αρχηγός του Δημοκρατικού κόμματος της Πολιτείας Νιου Χαμσάιρ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής που κατάγεται από την Πορτή Καρδίτσας.

Εκείνο που διακρίνω στους απόδημους συμπατριώτες μας απόδημους Θεσσαλούς και γενικά σε όλους τους απόδημους είναι η μεγάλη τους αγάπη για την ιδιαίτερή τους πατρίδα. Συγκεκριμένα, ο κ. Κρις Σπύρου έκτισε ένα υπέροχο σπίτι στην Πορτή, το οποίο επισκέπτεται συχνά, έστω και για ένα απόγευμα, για να πάρει δυνάμεις, όπως μου λέει, και μου κάνει την τιμή να με προσκαλεί και να περνάμε μαζί ευχάριστες στιγμές.

Με την ευκαιρία αυτή, θυμάμαι ένα περιστατικό που νομίζω ότι αξίζει να το αναφέρω. Πριν από χρόνια, ήλθε στην Αθήνα ο υποψήφιος και παρ’ ολίγον Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών κ. Μάικ Δουκάκης. Μου τηλεφώνησε ο Κρις να πάρω την οικογένειά μου και να πάω στην Αθήνα να γνωρίσω και να φάμε μαζί με τον Μάικ Δουκάκη. Έτσι έγινε. Πήγα στην Αθήνα, συναντηθήκαμε στο Χίλτον, γνώρισα τον κ. Δουκάκη, οποίος μου είπε στα ελληνικά με χαρά ότι είναι και αυτός Θεσσαλός με ρίζες από τη Λάρισα, από το γένος της γιαγιάς του. Στην αίθουσα του Χίλτον ήταν Υπουργοί, Βουλευτές, επιχειρηματίες κ. ά., την παρουσίαση του κ. Δουκάκη έκανε ο κ. Σπύρου, τονίζοντας την ιδιαίτερη αγάπη του για την Ελλάδα.

Τέτοιες στιγμές έζησα και με το Περιφερειακό Θέατρο Καρδίτσας, όταν κάναμε δύο περιοδείες στη Γερμανία με έδρα το Μόναχο και μία στην Ελβετία με έδρα τη Λωζάννη. Οι συμπατριώτες μας θεατές έκλαιγαν από συγκίνηση γιατί με τις κωμωδίες μου τους θυμίζαμε την πατρίδα και τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Οι απόδημοι Έλληνες είναι δυο φορές Έλληνες και ανεκτίμητο κεφάλαιο για την πατρίδα μας που πρέπει να τους αξιοποιήσει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο για το καλό όλων μας.

Στη φωτογραφία: η κ. Δουκάκη, Μάικ Δουκάκης, Κρις Σπύρου, Δημήτρης Ρήτας

 

Γράφει ο Δημήτρης Ρήτας, Φιλόλογος-συγγραφέας, στιχουργός-Δ/ντής Περιφερειακού Θεάτρου Καρδίτσας

Προηγούμενο άρθρο Πεζοπορία στα μονοπάτια του Καραϊσκάκη
Επόμενο άρθρο Πρόγραμμα Θερινού Κινηματογράφου Καρδίτσας