Ειδήσεις

Εβδομάδα Δράσεων στο ΣΔΕ Καρδίτσας στα πλαίσια του Let’s do it Greece


Μια εβδομάδα γεμάτη δράση ήταν η εβδομάδα από τις 11-4-2016 έως 15-4-2016 για τους εκπαιδευόμενους και τους εκπαιδευτές του Σ.Δ.Ε. Καρδίτσας. Πιστοί στις ιδέες του εθελοντισμού, ο οποίος ενισχύει την ενεργό συμμετοχή και συνύπαρξη και δίνει νέο περιεχόμενο στη ζωή των ενηλίκων, και με αφορμή την εβδομάδα LetsdoitGreeceέδωσαν μια διαφορετική νότα στο Σχολείο. Οι δράσεις  πολλές και ενδιαφέρουσες, περιελάμβαναν τη διαμόρφωση του εσωτερικού και του προαύλιου χώρου του. Χρησιμοποιήθηκαν κάθε είδους υλικά, κυρίως όμως τα ανακυκλώσιμα, τα οποία μεταμορφώθηκαν σε χρήσιμα αντικείμενα.

Τα μπουκάλια του νερούαλλά και οποιοδήποτε άλλο δοχείο, αφού διαμορφώθηκαν κατάλληλα και βάφτηκαν, έγιναν πρωτότυπες μικρές γλάστρες  μέσα στα οποία φυτεύτηκαν κάθε είδους ανοιξιάτικα λουλούδια(πανσές, πετούνια, γαρίφαλο, αλόη, βασιλικός κ.ά). Αλλά και οι απλές γλάστρες άλλαξαν όψη, αφού στολίστηκαν με κοχύλια, άμμο, ύφασμα και βάφτηκαν με κάθε λογής χρώμα και υλικό που μπορούσε να δέσει μαζί τους.

Χρησιμοποιήθηκαν διάφορα ανακυκλώσιμα υλικά για να γίνουν πρωτότυπες κατασκευές, όπως τα καπάκια των  μπουκαλιών που σχημάτισαν ένα λουλούδι.

Όλα μαζί ήρθαν να στολίσουν τις ευφάνταστες  κατασκευές που είχαν γίνει με παλέτες, δημιουργώντας φορητούς κήπους .

Ο εξωτερικός τοίχος του σχολείου απέκτησε το δικό του δέντρο, αφού μια λαμαρίνα, πάνω στην οποία  οι εκπαιδευόμενοι ζωγράφισαν ένα δέντρο και έβαλαν το αποτύπωμα του χεριού τους, στόλισε τον εξωτερικό  τοίχο αποτελώντας μιας άλλης μορφής αφίσα.

Σειρά είχε η δημιουργία ενός μικρού κήπου. Ο χώρος καθαρίστηκε από χόρτα και σκουπίδια, σκάφτηκε  και ετοιμάστηκε για να υποδεχτεί τα φυτά του. Αφού τοποθετήθηκε ο ξύλινος φράχτης και βάφτηκε, φυτεύτηκαν τα αρωματικά φυτά (ρίγανη, θυμάρι, δεντρολίβανο, λεβάντα) και περικυκλώθηκαν από βαμμένες άσπρες πέτρες.

Δύο εκπαιδευόμενες ανέλαβαν  να ζωγραφίσουν το λογότυπο του LetsdoitGreece σε φύλλο χρυσού, αλλά και μια σχετική αφίσα.

Η εβδομάδα δεν θα μπορούσε να κλείσει με καλύτερο τρόπο από μια επίσκεψη έξω από την πόλη, κοντά στο πράσινο και στη φύση( βασικά χαρακτηριστικά στοιχεία της Ελλάδας), με μέσο μετακίνησης τα ποδήλατα που αποτελούν ένα οικολογικό μέσο μεταφοράς. Επισκεφθήκαμε τον Ιππικό Όμιλο «Φιλόνεικος» και αξιοποιήθηκαν τα ποδήλατα του δικτύου των κοινόχρηστων ποδηλάτων του Δήμου Καρδίτσας. Ευχαριστούμε τον υπεύθυνο κ. Γ. Παύλου που μας διέθεσε τα ποδήλατα αυτά τα οποία σε συνδυασμό με το ευρύ και άρτιο δίκτυο ποδηλατοδρόμων της πόλης μας, καθιστούν την Καρδίτσα κορυφαία στην Ελλάδα στην πράξη της βιώσιμης μετακίνησης.

Ας πιστέψουμε λοιπόν στην αξία της προσφοράς και ας ευχηθούμε να υπάρχουν πάντα ανάλογες δράσεις.

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ)Καρδίτσας λειτουργεί από το 2004 και είναι ένα καινοτόμο Σχολείο Εκπαίδευσης Ενηλίκων.Πολλοί από τους μαθητές μας είναι ΡΟΜΑ και μετανάστες. Το πρόγραμμα των ΣΔΕ χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση (ΕΣΠΑ 2014-2020)» που υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ελληνικού Δημοσίου. Εποπτεύονται από το την Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς και από το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ). Υπηρετούν την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού μέσω της εκπαίδευσης και στόχοι είναι η επανασύνδεση με την τυπική εκπαίδευση, η διαμόρφωση θετικής στάσης προς τη μάθηση, η απόκτηση βασικών γνώσεων και δεξιοτήτων και η πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

 

Σουφλάκος Βασίλειος

Φυσικός – MSc Τηλεπικοινωνίες

Διευθυντής ΣΔΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Προηγούμενο άρθρο Ε65 : Στη Βουλή ερώτηση για το κομμένο τμήμα Τρίκαλα-Εγνατία
Επόμενο άρθρο ΛΙΓΟ ΓΕΛΙΟ