Ειδήσεις

ΕΒΕ: Άμεσα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον Ιανό


Όπως είναι γνωστό, μεγάλες καταστροφές υπέστη ο Νομός Καρδίτσας από την πλημμύρα και την πρωτοφανή κακοκαιρία «Ιανός». Κατοικίες, καταστήματα, βιοτεχνίες, μεγάλες αγροτικές εκτάσεις και κτηνοτροφικές μονάδες πλημμύρισαν και καταστράφηκαν,  ενώ χάθηκαν και ανθρώπινες ζωές. Να σημειωθεί μάλιστα ότι σε μεγάλο μέρος οι πληγέντες προέρχονται από «ευπαθείς κοινωνικές ομάδες» που ζουν σε άθλιες συνθήκες. Οι ζημίες είναι καθολικές και για πρώτη φορά πρωτεύουσα Νομού, υπέστη τόση μεγάλη σε μέγεθος καταστροφή.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ο αριθμός των επιχειρήσεων που έχουν υποστεί ζημιές, ξεπερνά τις 3.500 στο Ν. Καρδίτσας.

Ειδικά για τις επιχειρήσεις του Ν. Καρδίτσαςζητούμε  :

  1. Να ολοκληρωθεί άμεσα η καταγραφή των ζημιών και να αποκατασταθούν όλες οι ζημιές (κατεστραμμένων επιχειρήσεων εξοπλισμού, επαγγελματικών αυτοκινήτων, και , μηχανολογικού εξοπλισμού) στο 100% χωρίς όρους, προϋποθέσεις και δάνεια.
  2. Έκτακτη επιδότηση, σε πρώτη φάση ,ύψους τουλάχιστον 20.000,00 (είκοσι χιλιάδων) ευρώ, σε κάθε πληγείσα επιχείρηση , στις περιοχές του Ν.Καρδίτσας που χτυπήθηκαν από τη φονική θεομηνία «Ιανός», χωρίς περαιτέρω  γραφειοκρατία .Δέσμευση για άμεση καταβολή .
  3. Επιδότηση-Επιχορήγηση σε ποσοστό 80%, επί της αποκατάστασης των ζημιών των επιχειρήσεων που επλήγησαν  σε ποσό άνω των τριάντα χιλιάδων (30.000,00) ευρώ .
  4. Άμεση ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΤΑΕΕ), που δημιουργήθηκε για την αντιμετώπιση μεγάλων φυσικών καταστροφών και την εκδήλωση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στις πληγείσες περιοχές της Ευρώπης. Το Ταμείο ιδρύθηκε μετά τις σοβαρές πλημμύρες που έπληξαν την Κεντρική Ευρώπη το καλοκαίρι του 2002. Έκτοτε, έχει χρησιμοποιηθεί σε 80 περιπτώσεις για την αντιμετώπιση καταστροφών, όπως πλημμύρες, δασικές πυρκαγιές, σεισμοί, καταιγίδες και ξηρασίες.
  5. Να υπάρξει άμεσα σχετική νομοθετική ρύθμιση για τη μη υποβολή προστίμων σε τυχόν μελλοντικούς ελέγχους για τα φορολογικά στοιχεία (αρχεία) που έχουν καταστραφεί.
  6. Να γίνει ένταξη των πληγεισών επιχειρήσεων στις ρυθμίσεις για τις οφειλές πάσης φύσεως στο Δημόσιο, όπως και ένταξη – για όσες δεν έχουν ήδη ωφεληθεί – στα μέτρα COVID-19 όπως αυτό της επιστρεπτέας προκαταβολής.
  7. Πάγωμα των χρεών των επιχειρήσεων και των πληγέντων της περιοχής σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες, δήμο χωρίς προσαυξήσεις και τόκους και νέα ρύθμιση αυτών σε 240 δόσεις. Ταυτόχρονα πάγωμα των κάθε είδους πλειστηριασμών, για τις επιχειρήσεις και τους επιχειρηματίες
  8. Απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος, αλληλεγγύης και δημοτικά τέλη για τις επιχειρήσεις της περιοχής.
  9. Αναστολή σφράγισης επιταγών για διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών επιπλέον. Ως έκτακτη λύση, σε περίπτωση σφραγίσματος επιταγών, να μην καταχωρούνται στον Τειρεσία αλλά αυτομάτως να μπαίνουν σε 12 μήνες αποπληρωμή με αρχή από 1/1/2021.
  10. Άμεση χορήγηση άτοκων δανείων διάρκειας  τουλάχιστον 60 μηνών στο 50% του τζίρου της επιχείρησης .

 

  1. Επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων στις επιχειρήσεις σε ποσοστό τουλάχιστον 50%,για διάρκεια 1 έτος, με ταυτόχρονη διατήρηση των θέσεων εργασίας .
  2. Δυνατότητα των επιχειρήσεων του Ν. Καρδίτσας να βάλουν σε αναστολή εργασίας το προσωπικό τους , για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί μέχρι να ξαναλειτουργήσουν και αυτοί να πληρωθούν από το κράτος.
  3. Απαλλαγή του Φ.Π.Α. για τουλάχιστον έξι (6) μήνες .
  4. Δημιουργία Ακατάσχετου Επαγγελματικού λογαριασμού .
  5. Ειδικό πρόγραμμα επιδότησης, εργαζομένων του Ν. Καρδίτσας , μέσω ΟΑΕΔ.
  6. Άμεση παράταση των καταληκτικών ημερομηνιών υποβολής αιτήσεων, όπως επιστρεπτέα προκαταβολή, (έληξε 21/09/2020) , μισθωτηρίων  COVID19 -ΑΠΔ ΦΠΑ κ.α. υποχρεώσεων  για διάστημα τουλάχιστον  τριών (3) μηνών .
  7. Απόσυρση των κατεστραμμένων από την πλημμύρα Ε.Ι.Χ και κίνητρο για την αγορά νέων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας χωρίς τέλος ταξινόμησης,  ή επιπλέον επιδότηση από την ήδη ισχύουσα, αν πρόκειται για ηλεκτρικά οχήματα. Το μέτρο να ισχύσει για δύο χρόνια αποκλειστικά για τους μόνιμους κατοίκους του νομού, εάν πρόκειται για το μόνο Ε.Ι.Χ της κάθε οικογένειας και μέχρι της αξίας προ φόρων των 25.000€ .
  8. Με δεδομένο ότι εισερχόμαστε σε νέο κύκλο ύφεσης, η καταβολή του μειωμένου ποσοστού για την ενοικίαση επαγγελματικού χώρου είναι αναγκαίο να παραταθεί χρονικά, ακόμα και για 1 έτος. Μέχρι δηλαδή να επιτευχθεί η επανεκκίνηση της οικονομίας μας. Για τους περισσότερους επαγγελματικούς τομείς θα αποτελέσει πολύτιμη «ανάσα» ενώ για ορισμένους όπως για το εμπόριο και την εστίαση είναι καθοριστικός παράγοντας συνέχισης της λειτουργίας τους. Και αντίστοιχα φοροελάφρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων στο ίδιο ποσοστό %.
  9. Διευκόλυνση για τη δυνατότητα άμεσης εκταμίευσης των κοινοτικών κονδυλίων (ΕΣΠΑ) που βρίσκονται σε ώριμη φάση. Πολλοί επιχειρηματίες βρίσκονται στο τελικό στάδιο για αυτή την εκταμίευση αλλά παρατηρείται καθυστέρηση εξαιτίας γραφειοκρατικών διαδικασιών. Στην παρούσα φάση, κάθε ημέρα που περνά είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Και όπως είναι γνωστό, οι έκτακτες περιπτώσεις απατούν και έκτακτες λύσεις.
  10. Στα προγράμματα μη επιστρεπτεας ύψους 30 εκατομμυρίων που εξήγγειλε η Περιφέρεια , να δοθεί άμεση προτεραιότητα στον Νομό μας .
  11. Επέκταση του μέτρου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής   και  για τους επομένους έξι (6) μήνες καθολικά για όλες τις επιχειρήσεις του Ν Καρδίτσας που έχουν πληγεί .
  12. Η επιστρεπτέα προκαταβολή που έλαβαν οι επιχειρήσεις του Νομού να μετατραπεί σε μη επιστρεπτέα.
  13. Να υλοποιηθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα για να προστατευτεί η ζωή και η περιουσία των κατοίκων της περιοχής. Για να γίνει αυτό χρειάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας που πρέπει να εκπονηθεί με ευθύνη του κράτους, με γενναία χρηματοδότηση στην Περιφέρεια .

Τους προηγούμενους μήνες, η χώρα κατάφερε να διαχειρισθεί  μια πρωτόγνωρη για την ανθρωπότητα απειλή, δημιουργώντας παράλληλα ένα θετικό πρότυπο για το μέλλον . Έδειξε  ότι μπορεί να λειτουργεί με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα.

Παρακαλούμε την άμεση παρέμβασή σας. Περιμένοντας την άμεση ανταπόκρισή σας στααιτήματα  μας και σας  ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Θάνος Σκάρλος: Συμψηφισμός κόστους δηλώσεων ζημιάς και αποζημιώσεων ΕΛΓΑ
Επόμενο άρθρο Επαναλειτουργούν την Πέμπτη τα σχολεία στον Παλαμά