Εγκαινιάζεται το Μουσείο Φλωράκη


Την Κυριακή 26 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του Μουσείου Φλωράκη στο Παλιοζωγλόπι Ραχούλας. O Δήμαρχος Ιτάμου κ. Τσαντήλας παραχωρώντας συνέντευξη τύπου, ανέφερε:

«Το 1988, ο Χαρίλαος Φλωράκης, αναγνωρίζοντας το πρωτοπόρο λαϊκό κίνημα της Ένωσης Αγραφιώτικων Χωριών, στην περιοχή Αγράφων του Ν. Καρδίτσας και έχοντας εμπιστοσύνη στην Διοίκηση της ΄Ενωσης Αγραφιώτικων Χωριών και τον πρόεδρο κ. Βασίλη Τσαντήλα δώρισε τα δύο μοναδικά του περιουσιακά στοιχεία (δύο οικόπεδα 480 και 196 τ.μ.) που βρίσκονται στο χώρο που γεννήθηκε στο Παλιοζωγλόπι  Ραχούλας. Η δωρεά έγινε χωρίς κανέναν όρο εκ μέρους του Χαρίλαου Φλωράκη. Ο Στόχος και η Επιθυμία της ΄Ενωσης Αγραφιώτικων Χωριών, ήταν από την πρώτη στιγμή, η ανέγερση της πατρικής του κατοικίας, που λόγω έλλειψης χρημάτων ο φορέας δεν προώθησε. Το 2001, το Δ.Σ. της ΄Ενωσης Αγραφιώτικων Χωριών, πρότεινε στον Δήμο Ιτάμου (Δήμαρχος Β. Τσαντήλας) την δωρεάν  παραχώρηση των  οικοπέδων με όρους την ανέγερση της πατρικής οικίας και αξιοποίησής της. Το 2002  άρχισαν οι πρώτες εργασίες θεμελίωσης. Τον Μάιο του 2004 επί  Δημαρχίας Θωμά Σκαμπαρδώνη από το Υπουργείο Πολιτισμού επί πρωθυπουργίας Κων/νου Καραμανλή διατίθεται πίστωση 44.000,00 € . Από τον Δήμο συντάσσεται μελέτη και με ανάδοχο τον κο Κατσιούλα Απ. αρχίζουν οι εργασίες. Το 2007 η Δημοτική Αρχή Ιτάμου, δίνει απόλυτη προτεραιότητα στην περάτωση του έργου  και μετά από παρεμβάσεις μας διατίθεται νέα πίστωση 52.000,00 € στην Αναπτυξιακή Δημοτική Επιχείρηση Ιτάμου από τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιά και περατώνονται οι εργασίες. Για την ανάπλαση και σύνδεση των δύο χώρων (Μνημείο – Σπίτι Χαρ. Φλωράκη) διατίθεται πίστωση 70.000,00 € το 2007 από το Πρόγραμμα «ΠΙΝΔΟΣ» με φορέα την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καρδίτσας. Τις διαδοχικές μελέτες σύνταξαν οι κ.κ. Δημ. Παπαβασιλείου, Γ. Κατσιούλας, Ελένη Σιατήρα και εργάστηκαν οι εργολήπτες Κατσιούλας Απ. και  Κουμπαρέλος Απόστολος. Σε όλα τα στάδια προώθησης των εργασιών καθοριστική υπήρξε η στήριξη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα και την ηγεσία του Κ.Κ.Ε.

ΣΤΟΧΟΙ

Η Ένωση Αγραφιώτικων Χωριών και ο Δήμος Ιτάμου, με απόλυτο σεβασμό στην Ιστορική προσωπικότητα του Χαρίλαου Φλωράκη, προώθησαν την ανέγερση της οικίας Φλωράκη και την οργάνωση Βιογραφικής έκθεσης και Βιβλιοθήκης. Συνολικά ο χώρος, το Παλιοζωγλόπι, έγινε πανελλήνια γνωστός, με την επιλογή του Χαρ. Φλωράκη να ταφεί στο Αγνάντι του Αϊ -Λιά. Από εκείνη την ημέρα, ο χώρος είναι σημείο αναφοράς και επιλογή χιλιάδων επισκεπτών. Εμείς επιθυμούμε οι επισκέπτες ανακαλύπτοντας το φυσικό τοπίο των Αγράφων να αισθάνονται την ψυχή του Χαρίλαου Φλωράκη που γαλουχήθηκε έδρασε εδώ και αναγνωρίστηκε παγκόσμια. Θέλουμε επίσης οι συναγωνιστές του, όλοι οι Έλληνες να συμπεράνουν ότι σε ότι κάνουμε, δεν μας καθοδηγεί η κομματική ή πολιτική  μικροσκοπιμότητα αλλά το μεγαλείο της ψυχής των Αγράφων που είναι ο σεβασμός στην λεβεντιά».     

Προηγούμενο άρθρο Άσκηση ετοιμότητας λόγω σεισμού
Επόμενο άρθρο Εγκαινιάστηκε ο Ι.Ν. Αγ. Χριστοφόρου στο ΚΕΣΝ