Ειδήσεις

Εγκαινιάστηκε η έκθεση: Νέοι Χαράκτες 2018-2019


Το απόγευμα της Παρασκευής 1 Μαρτίου 2019 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης: Νέοι Χαράκτες 2018-2019. Πρόκειται για μια ομαδική έκθεση που οργανώθηκε από την Εταιρεία Εικαστικών Μελετών Α. Τάσσος, περιοδεύει σε διάφορες μέρη της Ελλάδας και τον μήνα Μάρτιο θα παρουσιαστεί στην πινακοθήκη της πόλης μας.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλλων κ. Τιμόθεος οι Βουλευτές κ. Παναγιώτα Βράντζα και κ. Χρυσούλα Σιωροπούλου – Κατσιαβριά, οι Αντιδήμαρχοι κ. Κων/νος Ξυλομένος και κ. Τριαντάφυλλος Τίκας, ο Πρόεδρος του ΔΟΠΑΚ κ. Μιχ. Τάντος, και πολλές και πολλοί φίλοι της πινακοθήκης.

Ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Φώτης Αλεξάκος υποδέχθηκε την έκθεση τονίζοντας την επιτυχή συνεργασία με την Εταιρεία Εικαστικών Μελετών Α. Τάσσος. Πρόκειται μάλιστα για τη δεύτερη συνεργασία με το συγκεκριμένο σωματείο, η απαιτητική δουλειά του οποίου αλλά και η εμπιστοσύνη του προς την πόλη μας μας δίνει την ευκαιρία να δούμε ένα πανόραμα των πιο νέων ηλικιακά χαρακτών στην Ελλάδα.

Η κυρία Φιλάνθη Κουλάκου, μέλος της Εταιρείας, αλλά και της καλλιτεχνικής επιτροπής που οργάνωσε την συγκεκριμένη έκθεση, αναφέρθηκε στη φυσιογνωμία και τους σκοπούς της Εταιρείας Εικαστικών Τεχνών Α. Τάσσος, που εκτός από την καταγραφή και την ανάδειξη του έργου του χαράκτη Α. Τάσσου (Αναστάσιος Αλεβίζος), είναι και η υποστήριξη και η προβολή της χαρακτικής. Σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα η Εταιρεία υιοθέτησε το 1991 πρόταση της Λουκίας Μαγγιώρου, ζωγράφου και χαράκτριας, συζύγου του Α. Τάσσου και ιδρυτικού μέλους της Εταιρείας για τη δημιουργία μιας ομαδικής περιοδεύουσας έκθεσης σε πόλεις της Ελλάδας και της Κύπρου, με έργα νέων καλλιτεχνών που τότε ξεκινούσαν στην χαρακτική. Η επιτυχία της έκθεσης αυτής και η επανάληψή της σε τακτά διαστήματα την καθιέρωσε σε σημαντικό θεσμό, μέσα από τον οποίο μάλιστα παρουσιάστηκαν στην αρχή της καριέρας τους καλλιτέχνιδες / καλλιτέχνες που έμελε να διαγράψουν σημαντικές διαδρομές.

Ο κύριος Μιχάλης Αλεβίζος, αντιπρόεδρος της Εταιρείας, μοιράστηκε μερικές από τις αγωνίες και τις μνήμες του Α. Τάσσου που πρωτοστατούσε, μεταξύ άλλων και με τον καλό του φίλο τον Δημήτρη Γιολδάση στην Πολιτιστική Κίνηση και στην προσπάθεια για την υποστήριξη και την διάχυση του πολιτισμού στην ελληνική επαρχία. Και η έκθεση των νέων χαρακτών κινείται ακριβώς σε αυτό τον προβληματισμό. Είναι ενδιαφέρον, τόνισε, ότι στις μέρες μας που είναι πολύ εύκολη η ατομική προβολή μέσα από το διαδίκτυο, καλλιτέχνες και κοινό πιστεύουν στην ιδιαίτερη δυναμική της ομαδικής έκθεσης και την υποστηρίζουν με τις συμμετοχές τους. Εξέφρασε την συγκίνησή του που είδε τα έργα του Δ. Γιολδάση στην πινακοθήκη και εκφράστηκε πολύ θετικά για την προοπτική μιας μελλοντικής συνεργασίας με σκοπό την παρουσίαση έργων του Α. Τάσσου στην Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας.

Οι Νέοι Χαράκτες 2018-2019 αποτελούν την όγδοη διοργάνωση αυτού του θεσμού, τις εκθέσεις του οποίου επιμελείται πάντοτε μια Καλλιτεχνική Επιτροπή που την αποτελούν μέλη της Εταιρείας, χαράκτες, ζωγράφοι, ιστορικοί της τέχνης από την Ελλάδα και την Κύπρο και οι καθηγητές του Τομέα Χαρακτικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Λεώνη Βιδάλη, Μιχάλης Αρφαράς, Βίκυ Τσαλαματά, Μαίρη Σχοινά, Γιάννης Γουρζής, Ντίνα Κώτσιου  και πάντα ο Χαμπής Τσαγκάρης από την Κύπρο· προτείνουν ονόματα χαρακτών που βρίσκονται σε μεταπτυχιακές σπουδές ή έχουν πρόσφατα αποφοιτήσει. Οι μοναδικές δεσμεύσεις προς τους καλλιτέχνες είναι μόνον σπουδές ( πάνω) και η συστηματική ενασχόληση με τη χαρακτική, καθώς και το ηλικιακό όριο των 25 έως 40 χρόνων. Η λογική της έκθεσης συμπεριληπτική, δίνει χώρο σε παραδοσιακές τεχνικές, αλλά και στη χρήση νέων τεχνολογιών, ηλεκτρονικών υπολογιστών και άλλων πιο σύγχρονων και συνδυαστικών μεθόδων.

Η έκθεση Νέοι Χαράκτες 2018-2019 παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα τον Μάιο του 2018 και στη συνέχεια στην Δημοτική Πινακοθήκη της Καλαμάτας, τον Ιανουάριο του 2019, για τον μήνα Μάρτιο σταθμεύει στην Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας, για να ακολουθήσει η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα κ.ά.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι χαράκτες: Χρήστος Αγγελόπουλος, Μαρία Αντρέου, Φώτης Βάρθης, Αλέξανδρος Βέργης, Χριστιάνα Γεωργίου, Σάββας Θεοφάνους, Γεωργία Κόντου, Σοφία Λιβανού, Παρασκευή Παπαδημητρίου, Ευριπίδης Παπαδοπετράκης, Γιώργος Παφίτης, Μιλτιάδης Πεταλάς, Νικόλαος Ροτσίδης, Γιάννης Σωτηρίου, Δώρα Τριανταφύλλου, Πανταζής Τσέλιος, Αγγελίνα Τσουμάνη, Βίβιαν Χαλκίδη, Αριστέα Χαρωνίτη.

Καλλιτεχνική Επιτροπή Έκθεσης: Φιλάνθη Κουλάκου, Τάσα Χαροκόπου, Γεωργία Μάζη, Άρης Ραπίδης

Για ξεναγήσεις σε σχολικές ομάδες είναι απαραίτητη η προηγούμενη συνεννόηση με την πινακοθήκη.

διάρκεια: 1 – 30. 3. 2019

 

Προηγούμενο άρθρο Διανομή προϊόντων στους ωφελούμενους του Προγράμματος ΤΕΒΑ
Επόμενο άρθρο Γλωσσικές-Γνωστικές Δεξιότητες & Αναπτυξιακές Διαταραχές