Ειδήσεις

Εγκαινιάστηκε η Μικρή Αναδρομή του Άρη Λιάκου


Το απόγευμα της Παρασκευής, 13 Δεκεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε στη Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας ομιλία του Ομότιμου Καθηγητή Ψυχιατρικής κ. Άρη Λιάκου με τίτλο: η Ζωγραφική της Ψύχωσης και τα Μυστήρια της Τέχνης και στη συνέχεια ακολούθησαν τα εγκαίνια της έκθεσής του: Μικρή Αναδρομή.

Η εκδήλωση αυτή με τον διττό χαρακτήρα της κέρδισε το ενδιαφέρον πάρα πολλών φιλότεχνων συμπολιτών, αλλά και πολλών φίλων και συναδέλφων του Καθηγητή από το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, γιατρών και καλλιτεχνών της πόλης. Παρευρέθηκαν επίσης ο κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας, Υπουργός Δικαιοσύνης και η Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κυρία Ασημίνα Σκόνδρα.  Από τη μεριά του Δήμου Καρδίτσας παρέστησαν οι αντιδήμαρχοι κ. Αριστοτέλης Σπάνιας και κ. Ηλίας Σχορετσανίτης, ο Πρόεδρος του ΔΟΠΑΚ κ. Ιωάννης Ρόβας και ο εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος κ. Σωκράτης Παππάς. Ιδιαίτερο τόνο έδωσαν με την συμμετοχή τους μικρά παιδιά και ενήλικες σπουδάστριες / σπουδαστές εργαστηρίων τέχνης της πόλης μας.

Ο Δήμαρχος κ. Βασίλης Τσάκος στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στη πολυσχιδή προσωπικότητα του Άρη Λιάκου, τόνισε ότι είναι μεγάλη η χαρά και η τιμή που ο Δήμος Καρδίτσας και η πινακοθήκη μας αποδέχτηκαν αυτή τη σημαντική δωρεά. Ευχαρίστησε τον καλλιτέχνη και εκδήλωσε το προσωπικό του ενδιαφέρον να δει πως ο καλλιτέχνης συνδυάζει τα δύο μεγάλα του ενδιαφέροντα, την Ψυχιατρική και την Τέχνη. Εξέφρασε την ελπίδα του ότι και άλλοι καλλιτέχνες θα δωρίσουν έργα τους στην πινακοθήκη και τόνισε την πρόθεση της Δημοτικής Αρχής να υποστηρίξει με κάθε τρόπο το έργο της Δημοτικής Πινακοθήκης Καρδίτσας.

Με το χαιρετισμό του ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας αναφέρθηκε και ο ίδιος στην εκτίμησή του για τον κ. Άρη Λιάκο, ο οποίος και με την ιδιότητα του γιατρού και με την ιδιότητα του καλλιτέχνη υπηρετεί τον άνθρωπο.

Από την μεριά του ο ζωγράφος ευχαρίστησε και μίλησε με συγκίνηση για την πραγματοποίηση της έκθεσης αυτής. Στην συνέχεια με την ομιλία του ανέπτυξε τις σκέψεις του γύρω από την προσπάθεια κατανόησης της ζωγραφικής των ψυχικά ασθενών ατόμων με αξιοποίηση της θεωρητικής σκευής της Ψυχιατρικής. Ομολόγησε μάλιστα ότι επέλεξε τη συγκεκριμένη ειδικότητα γιατί κατά την γνώμη του έκρυβε πολλά μυστήρια.

Στην πορεία καλλιτέχνης και κοινό περιηγήθηκαν στην έκθεση που έχει τον τίτλο: Μικρή Αναδρομή και που περιλαμβάνει τα 43 έργα που ο ζωγράφος δώρισε στην πινακοθήκη. Πρόκειται για αντιπροσωπευτικό δείγμα των κυριότερων καλλιτεχνικών πειραματισμών του. Εξέχουσα θέση στη δουλειά του καταλαμβάνουν τα τοπία και η τεχνική της ακουαρέλας, ενώ τα έργα του διακρίνονται πάντοτε από ελευθερία, αυθορμητισμό, αφαιρετικότητα και έντονη βιωματική προσέγγιση.

Ο Άρης Λιάκος (Αθήνα , 1932) είναι Ομότιμος Καθηγητής Ψυχιατρικής και ζωγράφος που κατάγεται από τα Κανάλια Καρδίτσας. Έζησε τα πρώτα δεκαεπτά χρόνια στην Καρδίτσα και κατόπιν στην Αθήνα. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ειδικεύτηκε στην Ψυχιατρική στην Αγγλία. Δίδαξε για 20 χρόνια Ψυχιατρική στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και κατέλαβε σημαντικές θέσεις ευθύνης. Έχει πλούσιο ερευνητικό και επιστημονικό έργο με δημοσιεύσεις και διαλέξεις. Έχει εκδώσει δύο ποιητικές συλλογές καθώς και το βιβλίο «η Ζωγραφική της Ψύχωσης και τα Μυστήρια της Τέχνης». Έκανε ελεύθερες σπουδές ζωγραφικής στην Αθήνα και το Λονδίνο. Σπούδασε στην ΑΣΚΤ Αθηνών (είναι απόφοιτος του 2004). Έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα 30 ατομικές εκθέσεις και συμμετείχε σε πολλές ομαδικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Για ξεναγήσεις σε σχολικές και άλλες ομάδες είναι απαραίτητη η προηγούμενη συνεννόηση με την πινακοθήκη (τηλ.: 24410 79982 & 24410 79119 / pinakothiki@dimoskarditsas.gov.gr).

διάρκεια έκθεσης: 13 Δεκεμβρίου 2019 – 1 Φεβρουαρίου 2020

ώρες λειτουργίας: Τρίτη & Παρασκευή: 9:00 – 13:00 & 17:00 – 20:00 / Τετάρτη, Πέμπτη & Σάββατο: 8:00 – 14:00 (Κυριακή & Δευτέρα: κλειστά)

Προηγούμενο άρθρο Παρουσιάστηκε το βιβλίο-λεξικό του Αντώνη Αντωνίου
Επόμενο άρθρο Εθελοντική αιμοδοσία στο ΙΕΚ Καρδίτσας