Εγκαινιάστηκε το βιοκλιματικό ΚΑΠΗ Καρδίτσας


Το νέο βιοκλιματικό κτήριο του Κέντρου Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων του Δήμου Καρδίτσας που βρίσκεται στην πάροδο μεταξύ των οδών Νικηταρά και Διάκου στην Καρδίτσα εγκαινιάστηκε το πρωί της Κυριακής με την παρουσία πλήθος κόσμου και φορέων του Νομού. Στο βιοκλιματικό  ΚΑΠΗ υπάρχει η δυνατότητα εξυπηρέτησης περίπου 300 ηλικιωμένων, ενώ γενικότερα το κτήριο οργανώνεται σε τρεις κτηριακές  ενότητες, σε δύο ορόφους.

-Η πρώτη ενότητα στο δυτικό μέρος του κτηρίου, όπου βρίσκεται η κυρία είσοδος και στεγάζονται στο ισόγειο οι διοικητικές λειτουργίες, ενώ στον όροφο η αίθουσα του γυμναστηρίου.

-Η δεύτερη ενότητα κεντρικά, της οποίας η μορφή τονίζεται ιδιαίτερα, καθόσον στεγάζει στο ισόγειο την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων (που είναι η κύρια λειτουργία του κτηρίου) και στον όροφο τους χώρους της φυσικοθεραπείας.

-Η τρίτη ενότητα ανατολικά του κτηρίου είναι ισόγεια και στεγάζει τις αίθουσες εργοθεραπείας και άλλες κοινόχρηστες λειτουργίες, όπως επίσης και την κουζίνα, καθώς και τους χώρους υγιεινής.

Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Βερίλλης, τονίζοντας τα παρακάτω:

Ο κ. Βερίλλης

«Εγκαινιάζουμε σήμερα ένα κτήριο που θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για την πόλη μας, αλλά και όλο το Νομό, καθώς συνδυάζει την υψηλή αισθητική με το σεβασμό προς το περιβάλλον, ενσωματώνοντας τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής που είναι το μέλλον στις κατασκευές. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι το κτήριο αυτό στεγάζει το Κέντρο Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων του Δήμου, παρέχοντας στους ηλικιωμένους δημότες μας ένα φιλικό και ευχάριστο περιβάλλον, όπου απολαμβάνουν ήδη καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών, υπηρεσίες που τις αξίζουν για όσα και οι ίδιοι προσέφεραν και προσφέρουν στην τοπική μας κοινωνία. Πεποίθηση της Δημοτικής Αρχής είναι οτι οι ηλικιωμένοι δεν αποτελούν ξεχωριστή πληθυσμιακή ομάδα αλλά αστείρευτη πηγή αξιών, γνώσεων κι εμπειριών, ενεργά και δημιουργικά κύτταρα ενταγμένα σε όλους τους τομείς της κοινωνικής δραστηριότητας. Κάνουμε πράξη αυτό το όραμα γιατί έχουμε χρέος να δικαιώσουμε του κόπους, τις θυσίες και τις αγωνίες τους. Το νέο βιοκλιματικό ΚΑΠΗ, το ΚΑΠΗ που πρόσφατα εγκαινιάσαμε στην Καρδιτσομαγούλα, αλλά και τα αντίστοιχα Κέντρα στο Αρτεσιανό και στην οδό Λαχανά  προσφέρουν την ηθική συμπαράσταση, τη ζεστή συντροφιά, την ουσιαστική υποστήριξη σε ένα κατάλληλο κι αρμονικό περιβάλλον με συνθήκες δημιουργικής απασχόλησης που αποτρέπουν την απομόνωση, τον μαρασμό, την περιθωριοποίηση. Πολιτιστικά σχήματα, ομάδες εκδηλώσεων, εκδρομών, αλληλεγγύης συνθέτουν μια πολυδιάστατη εικόνα ψυχαγωγίας, σεβασμού, κατανόησης και συμπαράστασης που δημιουργούμε μαζί τους.

Τους στόχους αυτούς υπηρετούν οι κοινωνικοί λειτουργοί, αλλά και οι γιατροί, που εφαρμόζουν προγράμματα διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης ασθενειών, φυσικοθεραπείας και εργοθεραπείας, και οι οικογενειακοί βοηθοί, που εξυπηρετούν στα σπίτια τους ηλικιωμένους που δεν έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν σε στοιχειώδες ανάγκες. Εφαρμόζουμε επίσης με επιτυχία το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» παρέχοντας φροντίδα και υπηρεσίες σε δεκάδες ηλικιωμένους που το έχουν ανάγκη. Είμαστε περήφανοι για τους απόμαχους της δουλειάς, όχι όμως και της ζωής και τους στηρίζουμε σε κάθε τους βήμα».

Το βιοκλιματικό ΚΑΠΗ: Αρχιτεκτονικός και Ενεργειακός Σχεδιασμός

Η αρχιτεκτονική – βιοκλιματική μελέτη του Κέντρου Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων αποτέλεσε μια προσπάθεια βιοκλιματικού σχεδιασμού με τη χρήση ενός νέου ενεργειακά πρότυπου συστήματος δόμησης. Στόχος η μείωση της απαιτούμενης ενέργειας θέρμανσης κατά 53%, ψύξης 50% και ηλεκτρικής 100% και η δημιουργία ενός άνετου εσωκλίματος εργασίας, ψυχαγωγίας και περίθαλψης των εκατοντάδων μελών του Κ.Α.Π.Η.

Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός

Ο βιοκλιματικός σχεδιασμός του κτηρίου αποτέλεσε καθοριστικό στοιχείο για τη χωροθέτηση και τη μορφολογική παρουσία του. Η επιμήκης μορφή του οικοπέδου και ο νότιος προσανατολισμός της μεγάλης πλευράς του, οδήγησαν στο σχεδιασμό ενός κτηρίου ανεπτυγμένου κατά τον άξονα ανατολή- δύση, ώστε να οργανωθεί η κύρια ενεργειακή όψη του κτιρίου προς το Νότο.

Το κτήριο συνολικού εμβαδού 780 τ.μ. οργανώνεται σε τρείς κτηριακές ενότητες σε δύο ορόφους:

-Η πρώτη ενότητα στο δυτικό μέρος του κτηρίου, όπου βρίσκεται η κυρία είσοδος και στεγάζονται στο ισόγειο οι διοικητικές λειτουργίες, ενώ στον όροφο η αίθουσα του γυμναστηρίου.

-Η δεύτερη ενότητα κεντρικά, της οποίας η μορφή τονίζεται ιδιαίτερα, καθόσον στεγάζει στο ισόγειο την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων (που είναι η κύρια λειτουργία του κτηρίου) και στον όροφο τους χώρους της φυσικοθεραπείας.

-Η τρίτη ενότητα ανατολικά του κτηρίου είναι ισόγεια και στεγάζει τις αίθουσες εργοθεραπείας και άλλες κοινόχρηστες λειτουργίες, όπως επίσης και την κουζίνα, καθώς και τους χώρους υγιεινής.

Η επικοινωνία των ενοτήτων πραγματοποιείται δια μέσου ενός διαδρόμου- άξονα που διασχίζει όλο το μήκος του κτιρίου και αποτελεί τη βασική ιδέα σύνθεσης και οργάνωσης των λειτουργιών του κτιρίου

Το μεγάλο μήκος του, η συνολική του θέαση, του προσδίδουν μια ιδιαίτερη αισθητική και δυναμική. Πάνω σ’ αυτόν σχεδιάστηκε το ηλιακό αίθριο με τα μεγάλα νότια υαλοστάσια.

Το «ντύσιμο» του κτηρίου με το ενεργειακά πρότυπο υλικό 3Δ οδήγησε στην προσεγμένη με άξονες συμμετρίας ορατή μορφή του φέροντα οργανισμού.

Ενεργειακός σχεδιασμός

Ο ενεργειακός σχεδιασμός του κτηρίου στηρίχθηκε κατά κύριο λόγο στην αξιοποίηση των παρακάτω Παθητικών Ενεργειακών Συστημάτων:

– στο φαινόμενο του θερμοκηπίου που αναφέρεται στη δέσμευση της ηλιακής ακτινοβολίας και μετατροπής της στον εσωτερικό χώρο σε θερμική.

– στη θερμοχωρητικότητα των υλικών και δομικών στοιχείων για την αποθήκευση θερμότητας.

– στους βασικούς νόμους μεταφοράς της θερμότητας από ένα θερμό σώμα σε ένα κρύο μέχρι να εξισωθούν οι θερμοκρασίες τους.

Προηγούμενο άρθρο 1η έκθεση για το κρέας και τα προϊόντα του
Επόμενο άρθρο Eγκαινιάστηκε το Λαογραφικό Mουσείο στο Kαππαδοκικό