Εγκαινιαστηκε το «στολιδι» των εκπαιδευτηριων της Καρδιτσας


«Το νέο σύγχρονο Μουσικό Σχολείο Καρδίτσας θα συμβάλλει στην εκπαιδευτική και πολιτιστική ανάπτυξη της Καρδίτσας», τόνισε στην ομιλία του ο κ. Ταλιαδούρος

Το νέο σύγχρονο κτίριο του Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας εγκαινιάστηκε από τους Υφυπουργούς Παιδείας κ.κ. Ταλιαδούρο και Λυκουρέντζο, το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας της Θεσσαλίας αλλά και Διευθυντών άλλων Μουσικών Σχολείων ανά τη χώρα και πλήθος κόσμου. Η τελετή πραγματοποιήθηκε από τον Μητροπολίτη Αυλώνος κ. Χριστόδουλο και τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Μητροπόλεως μας κ. Δημήτριο Θεοδωροπουλου. 

Ο κ. Καπέλας

Ο Διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας κ. Ηλίας Καπέλας, στην ομιλία του μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής: «Το μουσικό σχολείο Καρδίτσας ιδρύθηκε το 1994 και λειτούργησε κάτω από πολλές δυσκολίες μέσα σε μια πολυκατοικία στην οδό Μ. Αλεξάνδρου στο κέντρο της πόλης. Το 1998 έγινε μεταστέγαση σε κτίριο της οδού Γαρδικίου, στο οποίο στεγαζόταν μέχρι πριν από λίγες ημέρες και ταυτόχρονα άρχισε επιτακτικά να αναζητείται χώρος στον οποίο θα λειτουργούσε μόνιμα, αφού παρατηρούνταν συνεχής αύξηση των μαθητών. Με συντονισμένες ενέργειες του πρώην Δημάρχου Καρδίτσας κ. Τέγου και με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ., ζητήθηκε από το Υπ. Γεωργίας η παραχώρηση του παρόντος οικοπέδου για την ανέγερση του σχολείου η οποία και έγινε». Στη συνέχεια ο κ. Καπέλας αναφέρθηκε στη διαδικασία που ακολουθήθηκε με τη συμβολή όλων των αρμοδίων φορέων τους οποίους και ευχαρίστησε δημόσια για τη βοήθεια τους (Ταλιαδούρο, Ροβλια, Τζέλλο, Αναγνωστόπουλο) και κατέληξε ζητώντας να ισχύσει η δέσμευση του πρώην Υπουργού Παιδείας κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη για χορήγηση 2 εκ. ευρώ για κατασκευή αίθουσας εκδηλώσεων, προκειμένου το συγκρότημα να ολοκληρωθεί.

Ο κ. Ταλιαδούρος

«Τα εγκαίνια ενός νέου διδακτηρίου αποτελούν πάντα για εμένα ένα πολύ ευχάριστο γεγονός. Σήμερα όμως που εγκαινιάζεται το νέο σύγχρονο κτίριο του Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά καθώς στήριξα από την αρχή αυτή την προσπάθεια πιστεύοντας ακράδαντα ότι η Παιδεία και ο Πολιτισμός αποτελούν ένα αδιάρρηκτο σύνολο. Πιστεύοντας πως στον Νομό μας αξίζει να έχει ένα εκπαιδευτήριο υψηλών προδιαγραφών που θα στεγάζει τις φιλοδοξίες των φιλόμουσων νέων μας και θα καλύπτει τις πολιτιστικές τους αναζητήσεις παρέχοντάς τους ταυτόχρονα τα εκπαιδευτικά εφόδια που είναι απαραίτητα στην εποχή μας. Το Μουσικό Σχολείο Καρδίτσας είναι ένα υπόδειγμα σχολικού κτιρίου με σύγχρονες υποδομές που καλύπτουν πλήρως τις ιδιαίτερες ανάγκες των μαθητών του εφάμιλλο ανάλογων ευρωπαϊκών σχολικών μονάδων. Σε μία έκταση 14 στρεμμάτων το νέο κτίριο του Μουσικού Σχολείου μπορεί να φιλοξενήσει 280 μαθητές καλύπτοντας πλήρως τις ανάγκες της εκπαίδευσης με άρτια εξοπλισμένες αίθουσες διδασκαλίας, αίθουσες εξειδικευμένων χρήσεων, χώρους εστίασης, αίθουσα ηλεκτρονικών υπολογιστών, βιβλιοθήκες και αύλειο χώρο. Η δομή του Μουσικού Σχολείου χωρίζεται σε τρία βασικά κτίρια που είναι το Διοικητήριο, το Κτίριο μουσικών μαθημάτων και το Κτίριο των γενικών μαθημάτων. Ειδικότερα στο Κτίριο των μουσικών μαθημάτων λειτουργούν 34 αίθουσες – στούντιο για τη διδασκαλία μουσικών οργάνων, αίθουσα συντήρησης οργάνων, 5 αίθουσες μουσικών συνόλων και 2 αίθουσες μουσικής τεχνολογίας. Στο κτίριο γενικών μαθημάτων λειτουργούν 20 αίθουσες διδασκαλίας, 2 αίθουσες πληροφορικής, 2 αίθουσες ξένων γλωσσών, 1 βιβλιοθήκη, 2 εργαστήρια φυσικής και χημείας, αίθουσα σχεδίου, αίθουσα χορού, αίθουσα εικαστικών, αίθουσα τεχνολογίας, εργαστήριο φωτογραφίας, εστιατόριο και αποθηκευτικοί χώροι. Στον αύλειο χώρο του σχολείου λειτουργεί υπαίθριο θέατρο 200 θέσεων, γήπεδο μπάσκετ και γήπεδο βόλεϊ. Το έργο, με τελική συνολική δαπάνη κατά την προσφορά ανήλθε στο ποσό των 3.833.245,97 €, συγχρηματοδοτήθηκε  κατά 75% από το ΕΠΕΑΕΚ και κατά 25% από Εθνικούς Πόρους. Η λειτουργία του νέου σύγχρονου και πλήρως εξοπλισμένου Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας θα αναπτύξει περαιτέρω την ήδη υπάρχουσα μουσική παιδεία, που έχει αναπτυχθεί στην ευρύτερη περιοχή. Πρόκειται για ένα διδακτήριο που αποτελεί χώρο πολιτισμού και εκπαίδευσης προσφέροντας στους μαθητές τις δυνατότητες να αναπτύξουν τα ιδιαίτερα ταλέντα τους και να γνωρίσουν τον πολιτισμό της Ελλάδας όχι μόνο μέσω της θεωρίας αλλά κυρίως της πράξης. Στόχος μας άλλωστε είναι να προσφέρουμε στους μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης μόνο υψηλής ποιότητας Παιδεία η οποία θα τους εξασφαλίζει την ισότητα στην εκκίνηση της πορείας τους. Για αυτό είναι επιτακτική η ανάγκη ανέγερσης νέων εκσυγχρονισμένων σχολικών μονάδων. Για την επίτευξη αυτού του στόχου προχωρούμε σταδιακά στην:

  • Αντικατάσταση των προκατασκευασμένων αιθουσών με κτίρια σύγχρονα και αντισεισμικά
  • Στην πλήρη αντικατάσταση των επιβλαβών για την υγεία υλικών με σύγχρονα υλικά.
  • Στη σταδιακή μείωση των συστεγαζόμενων σχολείων
  • Στην κατασκευή περισσότερων και καλύτερων σχολείων στην περιφέρεια.
  • Στην κατασκευή περισσότερων σύγχρονων Βιοκλιματικών Σχολείων

Αυτή τη στιγμή κατασκευάζονται 176 Νέα Σχολεία, 14 Βιοκλιματικά Σχολεία, 34 Κλειστά Γυμναστήρια,  10 Πανεπιστημιακά Κτίρια, αναβαθμίζονται 137 σχολεία, εκπονούνται 407 μελέτες για νέα διδακτήρια και αναβαθμίσεις, 36 Μελέτες Κλειστών Γυμναστηρίων και Αιθουσών Πολλαπλών Χρήσεων, ενώ βρίσκονται υπό δημοπράτηση 24 Βιοκλιματικά σχολεία και μελετώνται ακόμα 148. Η Ελλάδα, στο θέμα των σχολικών υποδομών από το Μάρτιο του 2004 μπήκε σε μια νέα εποχή. Πετύχαμε σε όλη την Ελλάδα την ουσιαστική ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό των σχολικών υποδομών μέσω έργων συνολικού ύψους περίπου 1,5 δις ευρώ. Ειδικότερα, στο Νομό Καρδίτσας υλοποιήθηκε ένα τεράστιο έργο αναβάθμισης των υποδομών αυτών. Το σύνολο του ποσού που επενδύθηκε σε θέματα εκπαίδευσης στο Νόμο μας υπερβαίνει τα 40.000.000 ευρώ. Ένα ποσό που ποτέ πριν δεν είχε δοθεί για τις εκπαιδευτικές υποδομές του Νομού μας. Ένα ποσό που ήταν αναγκαίο για να αναβαθμιστούν οι ξεχασμένες μέχρι το 2004 σχολικές μονάδες της Καρδίτσας. Κατασκευάστηκαν 29 νέα σχολεία σε όλο το Νομό Καρδίτσας, έγιναν εκτεταμένες προσθήκες και βελτιώσεις σε πάνω από 50 σχολεία, ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα αποκατάστασης στοιχείων αμιάντου και σε περισσότερα από 150 σχολεία παραδόθηκε σύγχρονος υλικοτεχνικός εξοπλισμός που περιλαμβάνει έπιπλα, ηλεκτρονικά μέσα διδασκαλίας, υπολογιστές κ.α. Επιπλέον σε ότι αφορά στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μετατράπηκε το κτίριο του 5ου Λυκείου σε κτίριο του νέου Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων, έργο προϋπολογισμού 1.000.000 ευρώ, ενώ εντάχθηκε στο ΕΠΕΑΕΚ και βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης το νέο κτίριο του Τμήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου κόστους περίπου 2.000.000 ευρώ. Στον πενταετή σχεδιασμό για το 2008 – 2013 έχει προγραμματισθεί η κατασκευή 16 νέων σχολικών κτιρίων – η κατασκευή των 2 εξ αυτών εντάχθηκε σε πρόγραμμα ΣΔΙΤ – καθώς και επισκευές σε 79 κτίρια Δημοτικών Σχολείων και σε 32 Γυμνάσια, Λύκεια και ΤΕΕ του Νομού Καρδίτσας συνολικού προϋπολογισμού άνω των 25 εκ. ευρώ . Παράλληλα, δρομολογείται η ανέγερση Ειδικού Σχολείου ΑΜΕΑ και του Κλειστού Γυμναστηρίου, νέου κτιρίου στέγασης Φοιτητικής Εστίας του ΕΙΝ και Κτιρίων για τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και για Δημόσια Βιβλιοθήκη καθώς και εργαστηριακός εξοπλισμός του νέου Τμήματος ΤΕΙ. Σας διαβεβαιώνω, ως Υφυπουργός Παιδείας, ότι η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου και η Κυβέρνησή μας στο σύνολο θα εργάζεται πάντα για μία Παιδεία που θα μπορεί να προσφέρει στους νέους μας το καλύτερο μέλλον και να τους καταρτίσει ώστε να αναλάβουν κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας. Δουλεύουμε με σκοπό να δημιουργήσουμε τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις για να ανταποκριθούν σε αυτή την αποστολή, τις καλύτερες κτιριακές υποδομές, τις καλύτερες εκπαιδευτικές συνθήκες».

Ο κ. Λυκουρέντζος

«Εγκαινιάσαμε σήμερα δύο νέα σχολικά συγκροτήματα, το Μουσικό Σχολείο Τρικάλων και το Μουσικό Σχολείο Καρδίτσας, εστίες παιδείας και αγωγής, τέχνης, ευρωπαϊκής και ελληνικής παράδοσης. Σε όσους επιχειρούν να καθιερώσουν το γκρίζο και τη μιζέρια, την ανευθυνότητα και τον λαϊκισμό ως κώδικα επικοινωνίας με τη κοινωνία, εμείς παραθέτουμε το δικό μας πλαίσιο αξιών, έργα και αποτελεσματικότητα, αξιοπιστία και διαφάνεια, μόρφωση και πολιτισμό. Πιστεύουμε ότι αυτό το πρότυπο εμπνέει και οδηγεί τη νέα γενιά, την τροφοδοτεί με ελπίδα και αισιοδοξία για το μέλλον».

 Ο κ. Βερίλλης

Ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Δομήνικος Βερίλλης στον χαιρετισμό του στα εγκαίνια του Μουσικού Γυμνασίου και Λυκείου Καρδίτσας τόνισε τα εξής: «Η σημερινή ημέρα είναι ιδιαίτερα σημαντική για την πόλη και τον Νομό μας, γιατί εγκαινιάζουμε ένα νέο σύγχρονο και λειτουργικό σχολείο, ένα  πραγματικό «στολίδι» για την εκπαιδευτική υποδομή της περιοχής μας  που είναι βέβαιο ότι θα συμβάλει στην αναβάθμιση του επιπέδου της παρεχόμενης  Παιδείας. Η δημιουργία του Μουσικού Γυμνασίου και Λυκείου αποτελεί αναμφισβήτητα ανεκτίμητο κέρδος για τη νεολαία μας. Μια νεολαία, που στη σημερινή εποχή της αμφισβήτησης των αξιών και των παραδόσεων μέσα στο γενικότερο παγκόσμιο κλίμα της υποβάθμισης των πολιτισμικών και πολιτιστικών ιδιαιτεροτήτων κάθε τόπου, χρειάζεται να βρει χρήσιμες και εποικοδομητικές διεξόδους σε μια κοινωνία που ορθώνει συνεχώς και νέα εμπόδια και δυσκολίες ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους. Το Μουσικό Σχολείο πέρα από την προσφορά των αναγκαίων γνώσεων αναπτύσσει τη δημιουργικότητα, το ταλέντο και την ευαισθησία των μαθητών, ειδικότερα σε θέματα πολιτισμού. Ταυτόχρονα, για την Καρδίτσα των λαϊκών παραδόσεων, του δημοτικού τραγουδιού και της σύγχρονης καλλιτεχνικής έκφρασης, η δημιουργία του Μουσικού Γυμνασίου και Λυκείου αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη μεταλαμπάδευση της πολιτιστικής κληρονομιάς και την καλλιέργεια της μουσικής παιδείας στις γενιές του μέλλοντος. Κλείνοντας αυτόν τον σύντομο χαιρετισμό μου, θα ήθελα να τονίσω ότι η Καρδίτσα χρειάζεται τέτοια έργα και είναι απαραίτητο όλοι μαζί, χωρίς αποκλεισμούς και εξαιρέσεις, με ενότητα και συνεργασία να διεκδικήσουμε και να πραγματοποιήσουμε την κατασκευή των έργων υποδομής που έχει άμεσα ανάγκη ο τόπος μας, ώστε να θέσουμε τις ισχυρές βάσεις για την ανάπτυξη, την πρόοδο και την ποιότητα ζωής όλων των Καρδιτσιωτών. Εύχομαι το νέο σχολείο να αποτελέσει έναν πυρήνα εκπαίδευσης και πολιτισμού που θα αναδείξει το ταλέντο των παιδιών και θα συμβάλει στη διαμόρφωση ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων των αυριανών πολιτών.»

Προηγούμενο άρθρο Ορόσημο ανάπτυξης το ΕΣΠΑ για την Περιφέρεια Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο 19 εκ. ευρώ για τη δημοπράτηση αρδευτικών έργων στους Νομούς Καρδίτσας και Φθιώτιδας