Ειδήσεις

Εγκρίθηκε νέα Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) για το αιολικό


Αναρτήθηκε εδώ και λίγες μέρες στο διαδίκτυο η απόφαση της αρμόδιας περιβαλλοντικής αρχής με την οποία εγκρίθηκε, μετά από σχετικό αίτημα της ενδιαφερόμενης εταιρίας, η ανανέωση των περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή και λειτουργία του αιολικού πάρκου στη θέση «Αέρας – Αφεντικό» των Δήμων Μουζακίου και Αργιθέας.

Μια απλή ανάγνωση της παραπάνω απόφασης αρκεί για να αντιληφθεί κανείς το βάσιμο των μέχρι σήμερα ισχυρισμών μας περί παρατυπιών και παραλείψεων της προηγούμενης ΑΕΠΟ, με βάση την οποία, μάλιστα, είχαν ξεκινήσει και σχετικές εργασίες, που και οι ίδιοι είχαμε επισημάνει και αρμοδίως καταγγείλει, και οι οποίες διακόπηκαν.

Μπορεί οι πρόσθετοι όροι και περιορισμοί, που με τη νέα ΑΕΠΟ τίθενται για την εκτέλεση και λειτουργία του έργου – πολλοί από τους οποίους αποτελούν, όπως σαφώς από την ίδια την απόφαση προκύπτει, αποτέλεσμα και δικών μας παρατηρήσεων και επισημάνσεων –  να καθιστούν την απόφαση αυτή πιο εμπεριστατωμένη σε σχέση, πάντα, με την αρχική.

Τούτο, ωστόσο, δε σημαίνει ότι οι παρατυπίες και οι παραλείψεις εξαλείφθηκαν. Και σε τίποτα δεν αναιρεί τις τεκμηριωμένες, για λόγους που πολλές φορές έχουμε δημοσιοποιήσει, επιφυλάξεις μας  αναφορικά με τη χρησιμότητα και ωφελιμότητα του συγκεκριμένου έργου για την τοπική κοινωνία και οικονομία αλλά και για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας. Παράλληλα, οι καταστροφικές επεμβάσεις που απαιτούνται για την υλοποίησή του, που κάθε άλλο παρά «ήπιες» δύναται να χαρακτηριστούν, επιβεβαιώνουν και  τις ανησυχίες μας για ανεπανόρθωτες βλάβες και αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, τη φυσιογνωμία και το οικοσύστημα της περιοχής μας.

Γι’ αυτό και παραμένουμε πιστοί στις αρχές και δεσμεύσεις μας ν’ αγωνιστούμε με κάθε νόμιμο τρόπο και μέσο για την αποτροπή της καταστροφής του τόπου μας από παρόμοιες επεμβάσεις, ώστε αυτός να μην καταστεί βορά πρακτικών και συμφερόντων που κύριο στόχο έχουν τη με κάθε τρόπο και θυσία «απορρόφηση» ευρωπαϊκών κονδυλίων και προγραμμάτων αλλά και την οικονομική αφαίμαξη των καταναλωτών μέσω ειδικών υπέρ των ΑΠΕ τελών στους λογαριασμούς κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος.

Συνεχιζουμε, λοιπόν, δυνατά και αποφασισμένοι και, καλώντας κάθε φορέα και συμπολίτη μας, που το επιθυμεί, να συστρατευθεί μαζί μας,  δημοσιοποιούμε την απόφασή μας να προσφύγουμε προς κάθε αρμόδιο φορέα αλλά και στη Δικαιοσύνη κατά της νέας ΑΕΠΟ, μια και η ίδια δεν παραλείπει, με βάση τη σχετική νομοθεσία, να μας προσφέρει απλόχερα τους αντίστοιχους λόγους!!!

Του Δικτύου Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων και της Περιβαλλοντικής Κίνησης Εξόρμηση για την Προστασία του Χωριού της Οξυάς

Προηγούμενο άρθρο Το κορίτσι με το τσιγάρο - Γράφει ο Δημήτρης Απ. Ρήτας
Επόμενο άρθρο Παιδικές χαρές – Σχεδιασμός & τεχνολογία