Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη… αλλά πρωτότυπες καλοκαιρινές από-δράσεις


Με μεγάλη συμμετοχή παιδιών συνεχίστηκαν και χτες Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015,  οι καλοκαιρινές δράσεις στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ., στα πλαίσια της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας 2015 με τίτλο Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη…!, που για πρώτη φορά φέτος, οργανώνει η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος σε συνεργασία με το δίκτυο δημόσιων και δημοτικών βιβλιοθηκών του Future Library.

Στην παιδική βιβλιοθήκη συνοικίας “Αγίου Νικολάου”, μιλήσαμε και πάλι για τους χάρτες και τη σημασία τους. Κάναμε αναφορές στους πρώτους χάρτες που έχουν βρεθεί χαραγμένοι σε πέτρες και βράχους, πήγαμε στην Αίγυπτο και σε χάρτες φτιαγμένους σε πάπυρους και σε δέρματα ζώων, μετά στο βυζάντιο, όπου υπήρχαν χάρτες χαραγμένοι σε ξύλο και τέλος όλη την εξέλιξη των χαρτών στο χαρτί.

Είδαμε πολλές φανταστικές φωτογραφίες από «το μεγάλο βιβλίο των χαρτών» των εκδόσεων Αλεξάνδρεια. Στη συνέχεια μιλήσαμε για το χάρτη της βιβλιοθήκης και  σε χαρτόνια που βρήκαμε στην Ανακύκλωση και με ρετάλια χαρτονιών και παλιών εφημερίδων, φτιάξαμε τις δικές μας τρισδιάστατες φανταστικές χαρτογραφήσεις!

Στην παιδική βιβλιοθήκη Δημοτικού Διαμερίσματος «Αρτεσιανού» τα παιδιά ξεφύλλισαν βιβλία με πολλά και διάφορα ιπτάμενα μέσα, είδαν αεροδρόμια, αεροπλάνα, αερόστατα και πυραύλους. Έγινε αναφορά στα βιβλία κυρίως του Ιουλίου Βερν, αλλά και σε άλλα που πρώτα ανέφεραν για πτητικές μηχανές και στη συνέχεια, προσπάθησαν να φτιάξουν με χαρτιά, χαρτόνια, μανταλάκια και άλλα υλικά τα δικά τους ιπτάμενα μέσα!

Το απόγευμα, στα πλαίσια του φεστιβάλ ρετρό «Πάμε σαν Άλλοτε», οι Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ., στο χώρο του αναψυκτηρίου του Παυσιλύπου, παρουσίασαν στα παιδιά βιβλία και εικόνες με παραδοσιακά παιχνίδια, από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας κι έπαιξαν μαζί τους πολλά από αυτά που έχουν χαθεί, τόσο εσωτερικού, όσο και εξωτερικού χώρου!

Η βραδιά έκλεισε με την προβολή της ταινίας του Δήμου Αβδελιώδη «Το δέντρο που πληγώναμε» σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Καρδίτσας.

Σήμερα Παρασκευή 19 Ιουνίου, τελευταία μέρα της πρώτης εβδομάδας της 4ης  καλοκαιρινής εκστρατείας ανάγνωσης και δημιουργικότητας, θα γίνουν οι παρακάτω 2 δράσεις:

  • Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη… είναι ένας αρωματικός κήπος

Αυτό το καλοκαίρι η βιβλιοθήκη μετατρέπεται σε κήπο. Φυτεύουμε και φροντίζουμε αρωματικά φυτά. Παράλληλα διαβάζουμε ιστορίες και παραμύθια που τα φυτά παίζουν σημαντικό ρόλο.

 

Για όλα τα παιδιά της βιβλιοθήκης. Στην Παιδική Βιβλιοθήκη Δημοτικού Διαμερίσματος Αρτεσιανού

 

  • Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη… είναι η γιορτή του πατέρα!

Εδώ και μερικά χρόνια, την 3η Κυριακή του Ιούνη γιορτάζεται η «παγκόσμια ημέρα του πατέρα».

Μιλάμε με τα παιδιά για το ρόλο του πατέρα, διαβάζουμε ιστορίες για… μπαμπάδες και φτιάχνουμε όμορφες ευχετήριες κάρτες για να δωρίσουν τα παιδιά στους πατεράδες τους ή σε άλλα αγαπημένα τους πρόσωπα!

 

Για όλα τα παιδιά της βιβλιοθήκης. Στην Παιδική Βιβλιοθήκη «Παυσιλύπου».

 

Οι δράσεις ξεκινούν στις 11 το πρωί.

Πληροφορίες για όλες τις δράσεις καθώς και το πλήρη πρόγραμμα λειτουργίας των Παιδικών Βιβλιοθηκών υπάρχει στην Ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας http://www.dimoskarditsas.gov.gr/ και στη σελίδα των Παιδικών Βιβλιοθηκών στο Facebook https://www.facebook.com/paidikesbibliothikes

Στις δράσεις μπορούν να συμμετέχουν όλα τα παιδιά από 7 ετών και πάνω. Παιδιά μικρότερα των 7 ετών πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα καθ’ όλη τη διάρκεια των δράσεων.

Και φέτος το καλοκαίρι… «Εδώ δεν θα είναι βιβλιοθήκη… θα είναι χώρος γνώσης, έκφρασης & δημιουργίας»!!!

Προηγούμενο άρθρο Επίσκεψη των Φίλων Νοσοκομείου στο Εργατικό Κέντρο
Επόμενο άρθρο Ολοκληρώθηκε η εξέταση των ενστάσεων των απορριπτόμενων Νέων Γεωργών