Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη… είναι ένας αρωματικός κήπος για τη μέρα του πατέρα


Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία και πλήθος παιδιών, στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας, η πρώτη εβδομάδα της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας 2015 με τίτλο Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη…!, που για πρώτη φορά φέτος, οργανώνει η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος σε συνεργασία με το δίκτυο δημόσιων και δημοτικών βιβλιοθηκών του Future Library.

Στην παιδική βιβλιοθήκη “Παυσιλύπου» η δράση μας, ήταν αφιερωμένη στην «ημέρα του πατέρα» που γιορτάζεται κάθε 3η Κυριακή, από το 1966 στην Αμερική και σιγά σιγά σε όλο τον κόσμο. Είπαμε στα παιδιά λίγα λόγια για το πώς ξεκίνησε ο εν λόγω θεσμός το 1908 από τη Δυτική Βιρτζίνια των Η.Π.Α. και στη συνέχεια διαβάσαμε τα βιβλία : του Gill Pittar «Η Μίλι, η Μόλι και οι μπαμπάδες τους», του Thierry Robberecht «Όταν ο μπαμπάς μου ήταν βασιλιάς» και της Kelly Bennett «Ο μπαμπάς σου ήταν ακριβώς σαν εσένα».

Με τη βοήθεια του υπευθύνου της βιβλιοθήκης και των εθελοντριών, τα παιδιά έφτιαξαν όμορφες κάρτες με ευχές για να χαρίσουν την Κυριακή στους μπαμπάδες τους ή στ’ αγαπημένα τους πρόσωπα.

Η παιδική βιβλιοθήκη Δημοτικού Διαμερίσματος «Αρτεσιανού» μοσχομύρισε μέντα, δυόσμο, λεβάντα θυμάρι, δάφνη κι άλλα αρωματικά φυτά, καθώς οι μικροί κηπουροί με πολύ αγάπη «έχτιζαν» το δικό τους αρωματικό κήπο!

Με οδηγό τη μύτη τους, τα παιδιά κολύμπησαν στις γνώριμες μυρωδιές αρωματικών φυτών και βοτάνων, φυτέψανε μελισσόχορτο, μέντα και ρίγανη και μέσα από λαϊκά παραμύθια για το βασιλικό και τη δάφνη, ταξίδεψαν με το μικρό σποράκι ως τη Ρωσία και ξερίζωσαν την πελώρια κολοκύθα… κατανοώντας έτσι το σημαντικό ρόλο που παίζουν τα αρωματικά φυτά στη ζωή μας.

Τη Δευτέρα 22 Ιουνίου, ξεκινά η 2η εβδομάδα της 4ης  καλοκαιρινής εκστρατείας ανάγνωσης και δημιουργικότητας, με το παρακάτω πρόγραμμα:

  • Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη… είναι ένα καταφύγιο φανταστικών φίλων

Πολλοί ήρωες στις ιστορίες έχουν ένα φανταστικό φίλο που τους βοηθάει στις περιπέτειες τους. Όλοι οι φανταστικοί φίλοι είναι κρυμμένοι στη βιβλιοθήκη και τους ανακαλύπτουμε παίρνοντας μέρος σ’ ένα παιχνίδι θησαυρού.

Για παιδιά 7 – 12 ετών. Παιδική Βιβλιοθήκη «Αγγελική Βαρελλά» της πλατείας «Δημ. Γιολδάση».

  • Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη… είναι ένας αρωματικός κήπος

Αυτό το καλοκαίρι η βιβλιοθήκη μετατρέπεται σε κήπο. Φυτεύουμε και φροντίζουμε αρωματικά φυτά. Παράλληλα διαβάζουμε ιστορίες και παραμύθια που τα φυτά παίζουν σημαντικό ρόλο.

Για όλα τα παιδιά της βιβλιοθήκης

 

Οι δράσεις ξεκινούν στις 11 το πρωί.

Πληροφορίες για όλες τις δράσεις καθώς και το πλήρη πρόγραμμα λειτουργίας των Παιδικών Βιβλιοθηκών υπάρχει στην Ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας http://www.dimoskarditsas.gov.gr/ και στη σελίδα των Παιδικών Βιβλιοθηκών στο Facebook https://www.facebook.com/paidikesbibliothikes

Στις δράσεις μπορούν να συμμετέχουν όλα τα παιδιά από 7 ετών και πάνω. Παιδιά μικρότερα των 7 ετών πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα καθ’ όλη τη διάρκεια των δράσεων.

Και φέτος το καλοκαίρι… «Εδώ δεν θα είναι βιβλιοθήκη… θα είναι χώρος γνώσης, έκφρασης & δημιουργίας»!!!

 

Προηγούμενο άρθρο Συγκέντρωση-παρέμβαση την Παρασκευή 26/6 ενάντια στα μνημόνια
Επόμενο άρθρο Εργασίες συντήρησης του οδικού δικτύου στην Ε.Ο. Λάρισας – Καρδίτσας