Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη… είναι ένας αρωματικός κήπος, στον πελώριο χάρτη των βιβλίων!


Μια μέρα γεμάτη ενδιαφέρον ήταν η Τρίτη 23 Ιουνίου, στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας, στα πλαίσια της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας 2015 με τίτλο Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη…!, που για πρώτη φορά φέτος, οργανώνει η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος σε συνεργασία με το δίκτυο δημόσιων και δημοτικών βιβλιοθηκών του Future Library.

Το πρωί της Τρίτης, με μεγάλο κέφι, μικροί εκκολαπτόμενοι κηποκαλλιεργητές με τη συνοδεία των γονιών τους και των υπευθύνων της παιδικής βιβλιοθήκης συνοικίας «Αγίου Νικολάου» επισκέφτηκαν το φυτώριο «Μπάτρας» και ξεναγήθηκαν από τον γεωπόνο Κύριο Κωνσταντίνο Μπάτρα. Τα υπέροχα αρώματα των φυτών πλημμύρισαν και συνεπήραν μικρούς και μεγάλους, καθώς ο Κύριος Κώστας έδινε τα γλαστράκια σε κάθε παιδί να μυρίσει, να χαϊδέψει και ν’ απολαύσει το καταπράσινο ευωδιαστό φυτό.

Εφτά είδη θυμαριού, τέσσερα είδη βασιλικού, μαντζουράνα, λεβάντα, δύο είδη δεντρολίβανου, δίκταμο, μελισσόχορτο, μέντα και άλλα αρωματικά φυτά γνώρισαν τα παιδιά. Η ξενάγηση στο βοτανόκηπο και τον όμορφο ανθόκηπο ολοκληρώθηκε με ένα ποτήρι βυσσινάδα και γλυκόγευστα μπισκοτάκια και ένα τεράστιο ευχαριστώ των παιδιών! Η συνέχεια θα δοθεί στον αρωματικό κήπο της βιβλιοθήκης…

Ένα τεράστιο ευχαριστώ στο γεωπόνο Κύριο Κωνσταντίνο Μπάτρα για την υπέροχη φιλοξενία του, την ξενάγηση των παιδιών και τα δώρα που μας έκανε και στο Αστικό ΚΤΕΛ Καρδίτσας για τη δωρεάν μεταφορά των παιδιών από τη βιβλιοθήκη στο φυτώριο.

Στην παιδική βιβλιοθήκη «Παυσιλύπου» μιλήσαμε άλλη μια φορά για τους χάρτες και τη σημασία τους. Κάναμε αναφορές στους πρώτους χάρτες που έχουν βρεθεί χαραγμένοι σε πέτρες και βράχους, σε χάρτες φτιαγμένους σε πάπυρους και σε δέρματα ζώων, στους χάρτες του Βυζαντίου που αρκετοί από αυτούς ήταν χαραγμένοι σε ξύλο και φτάσαμε στη σημερινή εποχή, όπου πλέον υπάρχουν χάρτες για το μετρό, για τον καιρό, για τις θάλασσες και τους ωκεανούς, τουριστικοί χάρτες, κλπ.

Όλη την εξέλιξη των χαρτών την είδαμε βήμα βήμα από «το μεγάλο βιβλίο των χαρτών» των εκδόσεων Αλεξάνδρεια. Στη συνέχεια έγινε αναφορά για το αν μπορούμε να χαρτογραφήσουμε τη βιβλιοθήκη μας. Έτσι σε χαρτόνια από παλιά χαρτοκιβώτια προσπαθήσαμε να φτιάξουμε χάρτες της βιβλιοθήκης. Η λίμνη του παραμυθιού , ήταν κοντά στο βουνό της γεωγραφίας που το διέσχιζε ο δρόμος της ιστορίας. Μπορεί να μην κάναμε και τις πιο ωραίες βιβλιοχώρες, όμως σίγουρα δημιουργήσαμε και το χαρήκαμε.

Την Τετάρτη 24 Ιουνίου, είναι προγραμματισμένες οι παρακάτω δράσεις:

  • Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη… είναι ένα «Ολυμπιακό Πάρκο»

Μιλάμε στα παιδιά για την «Ολυμπιακή ημέρα», τους Ολυμπιακούς αγώνες, φτιάχνουμε τη χρονογραμμή των Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων και αγωνιζόμαστε στην πλατεία για ένα μετάλλιο!

Για παιδιά 7 – 12 ετών. Παιδική Βιβλιοθήκη «Αγγελική Βαρελλά» της πλατείας «Δημ. Γιολδάση».

  • Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη… είναι μια κουφάλα δέντρου

Η βιβλιοθήκη μας, γίνεται η κουφάλα ενός δέντρου του παραμυθιού. Μέσα στην κουφάλα ζουν μικρά και μεγαλύτερα ζωάκια, βρίσκουν καταφύγιο κατατρεγμένοι ήρωες παραμυθιών.

Για παιδιά 7 – 12 ετών. Στην Παιδική Βιβλιοθήκη Δημοτικού Διαμερίσματος Αρτεσιανού.

 

Οι δράσεις ξεκινούν στις 11 το πρωί.

Πληροφορίες για όλες τις δράσεις καθώς και το πλήρη πρόγραμμα λειτουργίας των Παιδικών Βιβλιοθηκών υπάρχει στην Ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας http://www.dimoskarditsas.gov.gr/ και στη σελίδα των Παιδικών Βιβλιοθηκών στο Facebook https://www.facebook.com/paidikesbibliothikes

Στις δράσεις μπορούν να συμμετέχουν όλα τα παιδιά από 7 ετών και πάνω. Παιδιά μικρότερα των 7 ετών πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα καθ’ όλη τη διάρκεια των δράσεων.

Και φέτος το καλοκαίρι… «Εδώ δεν θα είναι βιβλιοθήκη… θα είναι χώρος γνώσης, έκφρασης & δημιουργίας»!!!

Προηγούμενο άρθρο Η Δ\νση Αγρ. Ανάπτυξης Καρδίτσας για την καύση των καλαμιών
Επόμενο άρθρο Εκδήλωση κατά των ναρκωτικών από το Σύλλογο Γυναικών Καρδίτσας