Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη… είναι μια κουφάλα δέντρου, σ’ ένα Ολυμπιακό πάρκο


Μέρα γεμάτη δράση και παιχνίδια ήταν η Τετάρτη 24 Ιουνίου, στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας.

Στα πλαίσια της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας 2015 με τίτλο Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη…!, που για πρώτη φορά φέτος, οργανώνει η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος σε συνεργασία με το δίκτυο δημόσιων και δημοτικών βιβλιοθηκών του Future Library, τα παιδιά τίμησαν την ολυμπιακή Ημέρα που γιορτάζεται κάθε χρόνο από το 1946 στις 23 Ιουνίου (ημέρα ίδρυσης της Δ.Ο.Ε. το 1894).

Στην Παιδική Βιβλιοθήκη «Αγγελική Βαρελλά» της πλατείας «Δημ. Γιολδάση» είδαμε βιβλία σχετικά με τους ολυμπιακούς αγώνες και μεγάλους Έλληνες Ολυμπιονίκες όπως ο Σπύρος Λούης και ο Κωνσταντίνος Τσικλητήρας και μιλήσαμε στα παιδιά για τους Ολυμπιακούς αγώνες από την αρχαιότητα έως σήμερα. Πότε αναβίωσαν για πρώτη φορά, πότε ιδρύθηκε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή(Δ.Ο.Ε.), που έγιναν όλες οι Ολυμπιάδες από το 1896 έως σήμερα. Πως ξεκίνησε να γιορτάζεται η «Ολυμπιακή Ημέρα».

Στη συνέχεια τα παιδιά χωρισμένα σε ομάδες και με τη βοήθεια των εθελοντριών μας αλλά και των συνοδών τους, έφτιαξαν την ελληνική σημαία, την Ολυμπιακή σημαία, μετάλλια, βραβεία και με καμάρι παρελάσαμε στην πλατεία «Δημ. Γιολδάση», όπου και διοργανώσαμε μια μίνι Ολυμπιάδα, αφού πιο πριν δώσαμε όλοι τον Ολυμπιακό όρκο για το «Ευ Αγωνίζεσθαι»!

Οι νικητές και οι νικήτριες «δαφνοστεφανώθηκαν», πήραν το μετάλλιο και το βραβείο τους και με καμάρι πόζαραν μαζί με όλους τους συναθλητές τους, τιμώντας την ευγενή άμιλλα των αγώνων!!!

Στην Παιδική Βιβλιοθήκη Δημοτικού Διαμερίσματος Αρτεσιανού όλα έγιναν… ανάποδα. Το δέντρο μεταμορφώθηκε σε βιβλιοθήκη με ήρωες παιδιά που διάβαζαν στους φίλους τους ιστοριούλες με φοβισμένα ζωάκια. Αφού φάγανε το κολατσιό τους όπως ο Γουίνι το αρκουδάκι καθισμένα κάτω απ’ τη γέρικη μουριά αγκαλιάστηκαν για να δείξουν την αγάπη μεταξύ τους και την παντοτινή φιλία.

Τα μεγαλύτερα παιδιά με τα σώματά τους έφτιαξαν φωλιές για τους μικρότερους φίλους τους!!!

Για σήμερα Πέμπτη 25 Ιουνίου, είναι προγραμματισμένες  τέσσερις δράσεις:

  • Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη… είναι ένας αρωματικός κήπος

Αυτό το καλοκαίρι η βιβλιοθήκη μετατρέπεται σε κήπο. Φυτεύουμε και φροντίζουμε αρωματικά φυτά. Παράλληλα διαβάζουμε ιστορίες και παραμύθια που τα φυτά παίζουν σημαντικό ρόλο.

 

Για όλα τα παιδιά. Στην Παιδική Βιβλιοθήκη Δημοτικού Διαμερίσματος Παλαιοκκλησίου

 

 

  • Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη… είναι το ατελιέ του Χουάν Μιρό

Μετατρέπουμε τη βιβλιοθήκη στο ατελιέ του ισπανού ζωγράφου Χουάν Μιρό, βλέπουμε έργα του, ζωγραφίζουμε με τον δικό του τρόπο και γράφουμε μικρά ποιήματα εμπνευσμένα από τους τίτλους των έργων του.

Για παιδιά 7 – 12 ετών. Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας «Αγίου Νικολάου».

  • Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη… είναι μια μηχανή του χρόνου – Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι

Μπαίνουμε στη βιβλιοθήκη – μηχανή του χρόνου και βγαίνουμε στην εποχή των αρχαίων Αιγυπτίων.        Τι ρούχα φοράμε, τι φαγητά τρώμε, πώς χτίζουμε τις πυραμίδες, σε τι θεούς πιστεύουμε. Η βιβλιοθήκη θα μας δώσει τις απαντήσεις.

Με την εθελόντρια κυρία Ασπασία Ζάχου.

Για παιδιά 7 – 12 ετών. Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας «Λάκας Μαντζάρα».

Οι δράσεις ξεκινούν στις 11 το πρωί.

  • Το απόγευμα στις 20:30 στην Παιδική Βιβλιοθήκη «Αγγελική Βαρελλά» της πλατείας «Δημ. Γιολδάση» στα πλαίσια της δράσης «Ο Κινηματογράφος αγαπά τα βιβλία», θα προβληθεί η ταινία «The Pagemaster (1994) Μεγάλο Ταξίδι στην Περιπέτεια», σε σκηνοθεσία Joe Johnston με τους: Macaulay Culkin & Christopher Lloyd.

Για μικρούς και μεγάλους

 

Πληροφορίες για όλες τις δράσεις καθώς και το πλήρη πρόγραμμα λειτουργίας των Παιδικών Βιβλιοθηκών υπάρχει στην Ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας http://www.dimoskarditsas.gov.gr/ και στη σελίδα των Παιδικών Βιβλιοθηκών στο Facebook https://www.facebook.com/paidikesbibliothikes

Στις δράσεις μπορούν να συμμετέχουν όλα τα παιδιά από 7 ετών και πάνω. Παιδιά μικρότερα των 7 ετών πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα καθ’ όλη τη διάρκεια των δράσεων.

Και φέτος το καλοκαίρι… «Εδώ δεν θα είναι βιβλιοθήκη… θα είναι χώρος γνώσης, έκφρασης & δημιουργίας»!!!

 

Προηγούμενο άρθρο Μεγάλες οι ζημιές για τους πεπονοπαραγωγούς της περιοχής Σελλάνων
Επόμενο άρθρο Ασημίνα Σκόνδρα : Το «καλό» αριστερό μνημόνιο