Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη…, είναι μια μηχανή του χρόνου!


Με 2 όμορφες δράσεις συνεχίστηκε στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας, η δεύτερη μέρα, του 2ου κύκλου της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας 2015 με  τίτλο Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη…!, που για πρώτη φορά φέτος, οργανώνει η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος σε συνεργασία με το δίκτυο δημόσιων και δημοτικών βιβλιοθηκών του Future Library.

Στην παιδική βιβλιοθήκη συνοικίας «Αγίου Νικολάου», τα παιδιά μέσα από εικόνες και κείμενα βιβλίων, ταξίδεψαν στην Αρχαία Αίγυπτο. Έμαθαν για τους Φαραώ, τις πυραμίδες, τις μούμιες, την περίεργη γραφή τους με τις εικόνες και τα σύμβολα πάνω σε παπύρους, για το θεό ποταμό Νείλο και τους άλλους θεούς ενός λαού με πολύ μεγάλη ιστορία και πολιτισμό.

Στη συνέχεια, έφτιαξαν φανταχτερά κοσμήματα, τιάρες, κορόνες κι άλλα αξεσουάρ, στολισμένα με όμορφα χρώματα κι αναπαράστησαν στο χώρο τις βιβλιοθήκες τις συνήθειες των αρχαίων Αιγυπτίων.

Στην παιδική βιβλιοθήκη «Παυσιλύπου», τα παιδιά με τη μηχανή του χρόνου ταξίδεψαν μέσα στους αιώνες πάνω σ’ ένα πειρατικό καράβι! Μιλήσαμε για τις συνήθειες και την καθημερινότητα των πειρατών και στη συνέχεια διαβάσαμε το βιβλίο της Αλεξάνδρας Μπίζη «Ο πειρατής Περπερούα και ο κρυμμένος θησαυρός», που πολύ διασκέδασε μικρά και μεγάλα παιδιά.

Έπειτα τα παιδιά, χωρισμένα σε δύο ομάδες, έφτιαξαν πειρατικά καπέλα, καλύπτρες και σπαθιά κι έγιναν «οι καλοί και οι κακοί πειρατές», από το ομώνυμο βιβλίο του Αντώνη Παπαθεοδούλου με τους αστείου διαλόγους να παίρνουν και να δίνουν, μέχρι το φινάλε, όπου οι καλοί πειρατές κέρασαν μια πορτοκαλάδα στους κακούς κι ανανεώσαν το ραντεβού της αντιπαράθεσής τους για την επόμενη εβδομάδα.

Την Τετάρτη 26 Αυγούστου είναι προγραμματισμένη η παρακάτω δράση :

  • Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη… είναι το ατελιέ του Πάουλ Κλέ

 

Μετατρέπουμε τη βιβλιοθήκη στο ατελιέ του Ελβετού ζωγράφου Πάουλ Κλέ, ζωγραφίζουμε με τον δικό του τρόπο και γράφουμε μικρά ποιήματα εμπνευσμένα από τους τίτλους των έργων του.

 

Για παιδιά 7 – 12 ετών. Στην Παιδική Βιβλιοθήκη Δημοτικού Διαμερίσματος «Αρτεσιανού».

 

Οι δράσεις ξεκινούν στις 11 το πρωί.

Στις δράσεις μπορούν να συμμετέχουν όλα τα παιδιά από 7 ετών και πάνω. Παιδιά μικρότερα των 7 ετών πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα καθ’ όλη τη διάρκεια των δράσεων.

Η παιδική βιβλιοθήκη «Αγγελική Βαρελλά» της πλατείας «Δημ. Γιολδάση», μεταφέρεται σε ιδιόκτητο κτίριο του Δήμου, στην οδό Κ. Βελή 18 (λίγο μετά από το ΚΔΑΠ Γιολδάση). Ως εκ τούτου δε θα πραγματοποιηθούν οι δράσεις του 2ου κύκλου και θα βγει σχετικό δελτίο τύπου με την ημερομηνία της επαναλειτουργίας της συγκεκριμένης βιβλιοθήκης.

Πληροφορίες για όλες τις δράσεις καθώς και το πλήρη πρόγραμμα λειτουργίας των Παιδικών Βιβλιοθηκών υπάρχει στην Ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας http://www.dimoskarditsas.gov.gr/ .

Και φέτος το καλοκαίρι… «Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη… είναι χώρος γνώσης, έκφρασης & δημιουργίας»!!!

 

Προηγούμενο άρθρο Το Αυγουστιάτικο φεγγάρι στο Κάστρο Φαναρίου
Επόμενο άρθρο Μπαράζ ελέγχων και μηνύσεις για τον περιορισμό της λαθροθηρίας