Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη… είναι οι πρωτότυπες δράσεις της καλοκαιρινής εκστρατείας


Με πολλές πρωτότυπες δράσεις, συνεχίζεται και η Τρίτη εβδομάδα της, Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας 2015 με  τίτλο Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη…!, που για πρώτη φορά φέτος, οργανώνει η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος σε συνεργασία με το δίκτυο δημόσιων και δημοτικών βιβλιοθηκών του Future Library, στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας

Σε ατελιέ του σπουδαίου ζωγράφου Αλέξη Ακριθάκη μετατράπηκε η παιδική βιβλιοθήκη συνοικίας «Αγίου Νικολάου». Μιλήσαμε στα παιδιά για τη ζωή και το έργο του Έλληνα ζωγράφου, είδαμε πίνακές του  και προσπαθήσαμε να καταλάβουμε την τεχνική του «τσίκι τσίκι», που είναι το χαρακτηριστικό του ζωγράφου.

Στη συνέχεια τα παιδιά χωρισμένα σε ομάδες, έφτιαξαν υπέροχες δημιουργίες, είτε χρωματίζοντας, είτε με κολάζ, είτε με πινέλα, βασισμένα στο αγαπημένο θέμα του ζωγράφου, τις βαλίτσες και τα πολύπλοκα μοτίβα!

Στην παιδική βιβλιοθήκη συνοικίας «Λάκας Μαντζάρα» οι εθελόντριες κυρίες Ασπασία Ζάχου και Χαρά Νάκου, μίλησαν στα παιδιά για την εποχή των πειρατών. Μαύρες σημαίες, πειρατικά καράβια, χάρτες και σεντούκια με θησαυρούς παρέλασαν μπροστά από τα μάτια τους, μέσα από τα βιβλία των παιδικών βιβλιοθηκών.

Στη συνέχεια διάβασαν στα παιδιά το παραμύθι της Αλεξάνδρας Μπίζη «Ο πειρατής Περπερούα και οι δεκαπέντε γόνδολες» και έπειτα με μεγάλη όρεξη για δημιουργία, έφτιαξαν πειρατικά καπέλα και σπαθιά και οι μικροί πειρατές, με το χάρτη στο χέρι, ανακάτεψαν την πλατεία προκειμένου να ανακαλύψουν τον … κρυμμένο θησαυρό!

Σε μια μικρή κουφάλα δέντρου μετατράπηκε για δύο περίπου ώρες η παιδική βιβλιοθήκη Δημοτικού Διαμερίσματος «Παλαιοκκλησίου». Διαβάσαμε με τα παιδιά ιστορίες και παραμύθια για φοβισμένα μικρά ζωάκια και με τις φωνές και τις κινήσεις μας, προσπαθήσαμε να τους διώξουμε το φόβο!

Τέλος το απόγευμα, στον χώρο έξω από την παιδική βιβλιοθήκη συνοικίας «Αγίου Νικολάου» μικροί και μεγάλοι, αν και «τρομάξαμε» λίγο, απολαύσαμε τη ταινία «Το μεγάλο Ταξίδι στην Περιπέτεια», σε σκηνοθεσία Joe Johnston με τους:  Macaulay Culkin & Christopher Lloyd.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Βιβλιοπωλείο «Ηλίας Βασιλάκος» και στο ΙΚΕΑ Θεσσαλίας για τα υλικά που μας δώρισαν για την πραγματοποίηση των δράσεων.

Σήμερα Παρασκευή 3 Ιουλίου, κλείνει και η Τρίτη εβδομάδα της καλοκαιρινής εκστρατείας 2015 με τις παρακάτω δράσεις:

 

 

  • Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη… είναι μια μηχανή του χρόνου – Η εποχή του βωβού κινηματογράφου 2

 

Αφού  γράψαμε τα σενάρια μας, γυρνάμε τα ταινιάκια, προσθέτουμε όπου χρειάζεται λόγια και μουσική και παρουσιάζουμε τις ταινίες μας σε Α΄ προβολή στη βιβλιοθήκη!

 

Για παιδιά από 8 ετών και πάνω. Στην Παιδική Βιβλιοθήκη «Παυσιλύπου».

 

  • Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη… είναι μια μηχανή του χρόνου – Η προϊστορία

 

Μπαίνουμε στη βιβλιοθήκη – μηχανή του χρόνου και βγαίνουμε στις σπηλιές των προϊστορικών ανθρώπων. Ζωγραφίζουμε στους τοίχους της σπηλιάς, ανάβουμε φωτιά και λέμε ιστορίες, βγαίνουμε για να κυνηγήσουμε ένα μαμούθ.

 

Για παιδιά 7 – 12 ετών. Στην Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας «Αγίου Φανουρίου».

 

Οι δράσεις ξεκινούν στις 11 το πρωί.

Πληροφορίες για όλες τις δράσεις καθώς και το πλήρη πρόγραμμα λειτουργίας των Παιδικών Βιβλιοθηκών υπάρχει στην Ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας http://www.dimoskarditsas.gov.gr/ και στη σελίδα των Παιδικών Βιβλιοθηκών στο Facebook https://www.facebook.com/paidikesbibliothikes

Στις δράσεις μπορούν να συμμετέχουν όλα τα παιδιά από 7 ετών και πάνω. Παιδιά μικρότερα των 7 ετών πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα καθ’ όλη τη διάρκεια των δράσεων.

Στις 7 Ιουλίου στην Πύλη Τρικάλων θα πραγματοποιηθεί η δράση «Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη… είναι η «Πύλη» της χαράς», σε συνδιοργάνωση με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων και το Δήμο Πύλης. Όσοι γονείς θέλουν να φέρουν τα παιδιά τους, να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα 24410-71346 & 6978413464 με τον υπεύθυνο των δράσεων  Κύριο Θανάση Κουρόγλου.

Και φέτος το καλοκαίρι… «Εδώ δεν θα είναι βιβλιοθήκη… θα είναι χώρος γνώσης, έκφρασης & δημιουργίας»!!!

Προηγούμενο άρθρο Γιατί την Κυριακή θα ψήφιζα «ΝΑΙ» - Γράφει ο Γ. Παπακυρίτσης
Επόμενο άρθρο H Ιταλίδα πιανίστρια Eloisa Cascio ερμηνεύει και μαγεύει…