Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη… είναι το εργαστήριο του Χουάν Μιρό


Μέρα γεμάτη δράσεις που παρακολούθησε πλήθος παιδιών ήταν η Πέμπτη, στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας στα πλαίσια της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας 2015 με τίτλο Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη…!, που για πρώτη φορά φέτος, οργανώνει η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος σε συνεργασία με το δίκτυο δημόσιων και δημοτικών βιβλιοθηκών του Future Library.

Στην Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας «Αγίου Νικολάου» τα παιδιά έμαθαν για τον διάσημο ισπανό ζωγράφο Χουάν Μιρό. Είδαν φωτογραφίες με έργα του, μιλήσαμε για τη ζωή του και στη συνέχεια με τη βοήθεια και της καθηγήτριας καλλιτεχνικών και ζωγράφου Κυρίας Άννυς Πέτκοβα, προσπάθησαν ν’ αποτυπώσουν στο χαρτί, έργα εμπνευσμένα από τα έργα του ισπανού καλλιτέχνη. Το αποτέλεσμα ήταν αν μη τι άλλο πολύχρωμο και εντυπωσιακό!

Στην Παιδική Βιβλιοθήκη του Δημοτικού Διαμερίσματος Παλαιοκκλησίου οι μικροί θαμώνες γεύτηκαν τσάι με λεμόνι! Εκεί ολοκληρώθηκε ο κύκλος του αφιερώματος των παιδικών βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ.  με τ’ αρωματικά φυτά και βότανα.

Γεμάτη από μύθους και παραδόσεις είναι η ιστορία των αρωματικών φυτών και βοτάνων, αλλά και από αλήθειες και τεκμήρια αφού επρόκειτο για φυτά – φυσικά βότανα απαλλαγμένα από φυτοφάρμακα και ζιζανιοκτόνα. Τα παιδιά μύρισαν, άκουσαν, διάβασαν και στο τέλος γεύτηκαν καρπούς των αρωματικών φυτών, όπως ένα δροσερό τσάι στη βιβλιοθήκη.

Η ενασχόλησή τους όλο αυτό το διάστημα δεν ήταν επιστημονική , ούτε εξάντλησαν το θέμα με τ’ αρωματικά φυτά. Έμαθαν όμως για τη φύση και τα προϊόντα της, που αποτελούν  αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας και της καλής υγείας μας.

Στην Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας «Λάκας Μαντζάρα» η εθελόντρια Κυρία Ασπασία Ζάχου, μίλησε στα παιδιά για την Αρχαία Αίγυπτο, τις συνήθειες, τη γραφή, τη ζωή και το θάνατο. Έφτιαξε μαζί με τα παιδιά στολές και κοσμήματα των αρχαίων Αιγυπτίων, που με καμάρι τα παιδιά φόρεσαν κι έπαιξαν το παιχνίδι της μούμιας, κάνοντας τα, να διασκεδάσουν αφάνταστα!

Η μέρα έκλεισε στην Παιδική Βιβλιοθήκη «Αγγελική Βαρελλά» της πλατείας «Δημ. Γιολδάση», με την προβολή της ταινίας «The Pagemaster (1994) Μεγάλο Ταξίδι στην Περιπέτεια», σε σκηνοθεσία Joe Johnston με τους:  Macaulay Culkin & Christopher Lloyd, που ενθουσίασε μικρούς και μεγάλους που την παρακολούθησαν!

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους εθελοντές που στηρίζουν με κάθε τρόπο τις δράσεις μας και στα καταστήματα Βιβλιοπωλείο «Ηλίας Βασιλάκος» και ΙΚΕΑ Θεσσαλίας, για τα υλικά που μας πρόσφεραν για την πραγματοποίησή τους!

Για σήμερα Παρασκευή 26 Ιουνίου, τελευταία ημέρα της 2η εβδομάδας της καλοκαιρινής εκστρατείας 2015, είναι προγραμματισμένες  οι παρακάτω δράσεις:

  • Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη… είναι το ατελιέ του Χουάν Μιρό

Μετατρέπουμε τη βιβλιοθήκη στο ατελιέ του ισπανού ζωγράφου Χουάν Μιρό, βλέπουμε έργα του, ζωγραφίζουμε με τον δικό του τρόπο και γράφουμε μικρά ποιήματα εμπνευσμένα από τους τίτλους των έργων του.

Για παιδιά 7 – 12 ετών. Παιδική Βιβλιοθήκη «Παυσιλύπου».

  • Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη… είναι μια μηχανή του χρόνου – Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι

Μπαίνουμε στη βιβλιοθήκη – μηχανή του χρόνου και βγαίνουμε στην εποχή των αρχαίων Αιγυπτίων.        Τι ρούχα φοράμε, τι φαγητά τρώμε, πώς χτίζουμε τις πυραμίδες, σε τι θεούς πιστεύουμε. Η βιβλιοθήκη θα μας δώσει τις απαντήσεις.

Για παιδιά 7 – 12 ετών. Παιδική Βιβλιοθήκη Δημοτικού Διαμερίσματος Αρτεσιανού.

Οι δράσεις ξεκινούν στις 11 το πρωί.

Πληροφορίες για όλες τις δράσεις καθώς και το πλήρη πρόγραμμα λειτουργίας των Παιδικών Βιβλιοθηκών υπάρχει στην Ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας http://www.dimoskarditsas.gov.gr/ και στη σελίδα των Παιδικών Βιβλιοθηκών στο Facebook https://www.facebook.com/paidikesbibliothikes

Στις δράσεις μπορούν να συμμετέχουν όλα τα παιδιά από 7 ετών και πάνω. Παιδιά μικρότερα των 7 ετών πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα καθ’ όλη τη διάρκεια των δράσεων.

 

Και φέτος το καλοκαίρι… «Εδώ δεν θα είναι βιβλιοθήκη… θα είναι χώρος γνώσης, έκφρασης & δημιουργίας»!!!

 

 

Προηγούμενο άρθρο Ερώτηση Τσιάρα για τον διορισμό του νέου Δ.Σ. στον ΕΦΕΤ
Επόμενο άρθρο Γενική Συνέλευση του Πανελλήνιου Συνεταιρισμού Σαλιγκαροτρόφων