Ειδήσεις

Εθνικό σχέδιο ενέργειας για να γίνουν οι Α.Π.Ε. πηγή Ανάπτυξης


Παρέμβαση στη χθεσινή ενημερωτική συζήτηση που έγινε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας έκανε ο δήμαρχος Πλαστήρα. Θέμα της σύσκεψης οι Ενεργειακές Κοινότητες και ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης. Ο κ. Νάνος παρουσίασε ολοκληρωμένη πρόταση για τις ΑΠΕ, την οποία μάλιστα απέστειλε στον πρωθυπουργό, τους αρχηγούς κομμάτων, κατ’ ιδίαν σε υπουργούς, Περιφερειάρχες και ΠΕΔ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος, καθώς και στην ΚΕΔΕ. Μεταξύ των άλλων ο δήμαρχος λίμνης Πλαστήρα αναφέρει:

«Ναι, είμαστε υπέρ όλων των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και όχι επιλεκτικά των αιολικών, όπου η σχέση κόστους / οφέλους είναι επιζήμια για το Περιβάλλον, την Κοινωνία και την Οικονομία. Κάποιοι σκόπιμα ταυτίζουν τα αιολικά με το ενεργειακό μίγμα της χώρας, τις υποχρεώσεις απέναντι στην κλιματική αλλαγή και τις δεσμεύσεις μας έναντι της ΕΕ.

Οι πολιτικοί «ντήλερ» των ανεμογεννητριών τις κάνουν να φαντάζουν ως μονόδρομος, ως οι μόνες εναλλακτικές πηγές. Αποσιωπούν ότι οι πηγές της «πράσινης ενέργειας» είναι περισσότερες, εξ’ αυτών αρκετές με ελάχιστο κόστος για το Περιβάλλον και μόνον όφελος για τους καταναλωτές. Ορισμένοι αδιαφορούν για την καταστροφή των βουνών της χώρας και ταυτίζονται με συγκεκριμένα βραχυπρόθεσμα ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα.

Εμείς, χωρίς ιδιοτέλεια δουλείες και δεσμεύσεις, προτείνουμε οι ΑΠΕ να γίνουν μοχλός αληθινής Ανάπτυξης για την Ελλάδα της κρίσης, τομέας αυτάρκειας και με ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και άμεσες ευνοϊκές επιπτώσεις στην Εθνική Οικονομία:

1η Εναλλακτική πηγή είναι η σύνταξη Εθνικού Σχεδίου παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας. Επιβάλλεται άμεσα να ληφθούν μέτρα για την υπερκατανάλωση ενέργειας για την οποία είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι, Κράτος, Αυτοδιοίκηση και Κοινωνία, δεδομένου ότι σπαταλάμε ηλεκτρικό ρεύμα και καύσιμα χωρίς λόγο. Εκατομμύρια λαμπτήρες, εθνικών, επαρχιακών, δημοτικών οδών καίνε χωρίς να υπάρχει νόημα, ομοίως στα δημόσια και ιδιωτικά κτίρια είναι απαράδεκτα ενεργοβόρα.

Συνεπώς η ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ η σημαντικότερη εναλλακτική πηγή ενέργειας, ακριβώς γι’ αυτό αξίζει να επενδύσουμε σε ένα ΝΕΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ενεργειακό μοντέλο. Η εξοικονόμηση ισοδυναμεί με χιλιάδες ανεμογεννήτριες και με διάσωση του εθνικού μας κεφαλαίου που είναι το Φυσικό Περιβάλλον.

2η Εναλλακτική πηγή είναι οι Ενεργειακές Κοινότητες, οι οποίες με πρωταγωνιστή την Αυτοδιοίκηση και με χαρακτήρα εταιρίας λαϊκής βάσης, να επιχειρηθεί η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από τις τοπικές κοινωνίες. Είναι σημαντικό οι πολίτες να νοιώθουν παραγωγοί και συν-υπεύθυνοι στον ενεργειακό χάρτη, όχι ανυπεράσπιστοι καταναλωτές που άλλοι αποφασίζουν γι’ αυτούς. Έτσι, εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα δημόσιων και ιδιωτικών κτηρίων που παραμένουν αναξιοποίητα, θα μπορούσαν να μετατραπούν σε ένα αθόρυβο εργοτάξιο ΑΠΕ. Η Καρδίτσα με την ΕΣΕΚ δείχνει το δρόμο στη Βιομάζα, στο Βιο-αέριο, αλλού με άλλες μορφές ΑΠΕ.

3η Εναλλακτική πηγή είναι δέσμη άλλων μορφών, όπως τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια, η συμπαραγωγή από φυσικό αέριο, η γεωθερμία, η βιομάζα, το βιοαέριο, η αιολική ενέργεια, άλλες μορφές που σήμερα φαντάζουν μακρινές, όπως τα θαλάσσια ρεύματα. Σε κάθε περίπτωση τι θα επιλεγεί, θα το καθορίσουν κριτήρια όπως η καταλληλότητα, η εφικτότητα, η σχέση οικονομικού και περιβαλλοντικού κόστους /οφέλους, η βιωσιμότητα, κ.ά.

Στο πλαίσιο αυτό, ναι υπό προϋποθέσεις, έχουν θέση και οι ανεμογεννήτριες, αλλά σε μέγεθος που να είναι απορροφήσιμο από το Περιβάλλον, σε σημεία που δεν προκαλούν περιβαλλοντικά και άλλα προβλήματα. Προπάντων όχι σε βάρος της επιβίωσης τοπικών κοινωνιών που δεν τις θέλουν διότι καταστρέφουν το Περιβάλλον και το Μέλλον τους.

4η Εναλλακτική πηγή ενέργειας είναι η ένταξη όλων των δημόσιων και ιδιωτικών κτηρίων στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ». Έχουμε τα πλέον ενεργοβόρα κτίρια, με ελάχιστες θερμομονώσεις, με ξεπερασμένους ανελκυστήρες, με φωτισμό και κλιματισμό που εκτινάσσει το ενεργειακό κόστος. Μόνο η αντικατάσταση των συρματόσχοινων στα ασανσέρ με νέου τύπου θα μείωνε αισθητά την κατανάλωση ενέργειας.

Η ένταξη των μεγάλων καταναλωτών, όπως λ.χ. τα ξενοδοχεία, σε επιδοτούμενα προγράμματα, η κατασκευή νέων κτιρίων, βιοκλιματικού τύπου, με υποχρεωτικά τα φωτοβολταϊκά, θα επέφερε μεγάλη εξοικονόμηση. Για να ενισχυθεί η ένταξη όλων στην ενεργειακή αναβάθμιση, να εκπονηθεί μόνιμο πρόγραμμα με κίνητρα και αντικίνητρα για κάθε ιδιοκτήτη ακινήτου που οφείλει να αναλάβει το κόστος των επιλογών του.

5ον Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, μπορούν και οφείλουν να αποτελέσουν πηγή βιομηχανικής και οικονομικής Ανάπτυξης. Το Υπουργείο Ανάπτυξης να αναλάβει τη διαπραγμάτευση με τις εταιρίες προκειμένου να επενδύσουν σε εργοστάσια παραγωγής υποδομών, ανταλλακτικών και τεχνογνωσία των ΑΠΕ, κατά το πρότυπο της Δανίας.

Σε κάθε περίπτωση, ΥΠΕΝ, ΡΑΕ, Δήμοι, Σύλλογοι και φορείς, να συνεισφέρουν στη δημιουργία ενός Εθνικού Σχεδίου Ενέργειας, με ένα νέο χωροταξικό που θα προκύπτει από την ενεργειακή ταυτότητα ενός εκάστου Δήμου / Νομού / Περιφέρειας. Ο καθένας μας οφείλει και πρέπει να αναλάβει το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί.

Σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες, να αξιολογηθούν οι τύποι ΑΠΕ, που κρίνονται λιγότερο επιβλαβείς στο Φυσικό και Ανθρωπογενές Περιβάλλον. Να διαφυλαχθούν ως κόρη οφθαλμού τα φυσικά οικοσυστήματα, η βιοποικιλότητα, η Ιστορικότητα, ο Πολιτισμός, η οικονομική – κοινωνική πραγματικότητα και η προοπτική. Δεν είναι όλες οι περιοχές της χώρας διαθέσιμες για ΑΠΕ και κάποια στιγμή θα πρέπει να το καταλάβουν οι εταιρίες, όπως και οι κρατικές υπηρεσίες και ορισμένοι υπουργοί να πάψουν ως τροχονόμοι να μονοδρομούν με τις τοπικές κοινωνίες στο περιθώριο…

Η θέση μας στην επιχειρούμενη επέμβαση με αιολικά πάρκα στα Άγραφα είναι αρνητική, όπως κάνουμε ξεκάθαρο προς τον καθένα ότι δεν θα επιτρέψουμε ανεμογεννήτριες στα βουνά της λίμνης Πλαστήρα.

Είμαστε αρνητικοί, διότι έχει σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις που αλλοιώνουν τη φυσιογνωμία της περιοχής. Οι μεγάλες διανοίξεις δρόμων και η ισοπέδωση των βουνοκορφών επιφέρουν σημαντικές μεταβολές στο τοπίο, με άγνωστες υδρογεωλογικές επιπτώσεις και ενίσχυση των κατολισθητικών φαινομένων. Είμαστε αρνητικοί όσο δεν φέρουν ολοκληρωμένες Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση, με στοιχεία που να απαντούν σε σημαντικά ερωτήματα που εγείρονται για την προστασία του Περιβάλλοντος.

Εννοείται ότι θα υπερασπιστούμε τον Τόπο μας με κάθε νόμιμο τρόπο.»

Προηγούμενο άρθρο Αθ. Μαρκινός: Δημιουργούμε έναν σύγχρονο ΤΟΕΒ Ταυρωπού
Επόμενο άρθρο Χειμερινές επεμβάσεις σε καλλιέργειες αμπελιού