Ειδήσεις

Εκδήλωση για τα 73 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ


Τη φετινή επέτειο θα τιμήσει η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ παράρτημα Καρδίτσας  με εκδήλωση αύριο Τετάρτη , ώρα 11π.μ. στα γραφεία της ( Πλαστήρα  52).

Η ΕΠΟΝ έγραψε απαράμιλλες σελίδες ηρωισμού στα χρόνια της Εθνικής Αντίστασης, αλλά και μετά. Από τις γραμμές της πέρασαν 600.000 νέοι και νέες, από τους οποίους ένα μεγάλο ποσοστό εντάχθηκε στον ΕΛΑΣ. Σε 1.300 υπολογίζονται οι ΕΠΟΝίτες αντάρτες που έπεσαν στα πεδία των μαχών, ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός αυτών που έπεσαν στις διαδηλώσεις των πόλεων, που εκτελέστηκαν, που πέθαναν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης ή που πιάστηκαν και βασανίστηκαν από τις αρχές κατοχής και τα όργανά τους.

Η ΕΠΟΝ ήταν ο μεγάλος τροφοδότης του αγώνα. Στις πόλεις, στα πανεπιστήμια, στα σχολεία, στα εργοστάσια, στις γειτονιές οι ΕΠΟΝίτες κι οι ΕΠΟΝίτισσες πάλεψαν για το ψωμί και τη λευτεριά.

Η δράση της ΕΠΟΝ συνολικά στάθηκε ένα μεγάλο σχολείο  και φανέρωσε πόσες δυνάμεις έχει ο λαός μας , παίζοντας τα χρόνια της μαύρης σκλαβιάς σπουδαίο πολιτιστικό ρόλο.

Αξιοσημείωτη εξάλλου είναι και η εκδοτική δραστηριότητα της ΕΠΟΝ με το περιοδικό της, τη «Νέα Γενιά» να κυκλοφορεί από το Μάρτη του 1943 έως τον Οκτώβρη του 1947, αλλά και με δεκάδες άλλα παράνομα περιοδικά και αντιστασιακά έντυπα στην επαρχία.

Βασικοί σκοποί της ΕΠΟΝ, όπως διατυπώθηκαν στο άρθρο 3 του Καταστατικού της ήταν:

α) Η εθνική απελευθέρωση, η πλήρης ανεξαρτησία και ακεραιότητα της Ελλάδας με καθημερινό και αδιάκοπο αγώνα.

β) Η υπεράσπιση των συμφερόντων και δικαιωμάτων της νέας γενιάς στη ζωή, στη μόρφωση και στον πολιτισμό.

γ) Η εξολόθρευση του φασισμού τώρα και στο μέλλον και με οποιαδήποτε μορφή και αν παρουσιαστεί…..

δ) Ο αγώνας κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου για την κατοχύρωση της ειρήνης, με βάση την αυτοδιάθεση των λαών και νεολαίων και την αδελφική συνεργασία τους.

ε) Η ανοικοδόμηση της χώρας από τα ερείπια του πολέμου και της αξονικής κατοχής προς το συμφέρον και την ευημερία ολόκληρου του πληθυσμού

Σήμερα, 73 χρόνια μετά, η δράση της ΕΠΟΝ αποτελεί  πλούτο και παρακαταθήκη για το κίνημα, προσφέρει υλικό για μελέτη, γνώση της ιστορίας, παραδειγματισμό από τα πάμπολλα ηρωικά παραδείγματα που έχει να επιδείξει η ΕΠΟΝ στην εποχή της.

Καλούνται τα μέλη και οι φίλοι του παραρτήματος  να τιμήσουν με την παρουσία τους την φετινή εκδήλωση για την ίδρυση της ΕΠΟΝ.

Μετά τη λήξη της εκδήλωσης , για την επέτειο ίδρυσης της ΕΠΟΝ , θα γίνει η εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Παραρτήματος Καρδίτσας  της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ. Θα παρουσιαστεί  ο απολογισμός δράσης της απελθούσας Διοικούσας  Επιτροπής , θα γίνει συζήτηση και θα καθοριστεί το πρόγραμμα δράσης για το επόμενο χρονικό διάστημα. Το θέμα αυτό θα κλίσει με την εκλογή νέας Διοικούσας Επιτροπής και αντιπροσώπων για το επόμενο συνέδριο της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, που θα γίνει στην Αθήνα στο τέλος του τρέχοντος έτους.

Eπίσης θα γίνει και  κοπή  πίττας για ευχές με υγεία και αγώνες για την αντιμετώπιση των αντιλαϊκών  πολιτικών που δέχεται ο λαός μας.

 

                                                     

 

.

Προηγούμενο άρθρο Τον Β. Τσιάκο επισκέφθηκε το προεδρείο της Ένωσης Δημοτικών και Τ.Κ.
Επόμενο άρθρο Ανοιχτή συζήτηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Καρδίτσας