Ειδήσεις

Εκδήλωση για την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στον Τρίλοφο και το Πλαγιάρι


Ενημερωτική εκδήλωση για την επέκταση του Δικτύου Διανομής Φυσικού Αερίου στον Τρίλοφο και το Πλαγιάρι, διοργανώθηκε την Πέμπτη 6 Ιουλίου από τον Δήμο  Θέρμης και την Εταιρεία Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας (ΕΔΑ ΘΕΣΣ) στο Αμφιθέατρο του 1ου ΓΕΛ Μίκρας. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Αν. Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Σωκράτης Φάμελλος, ο Δήμαρχος Θέρμης κ. Θεόδωρος Παπαδόπουλος και ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστας Γιουτίκας, ενώ από την Εταιρεία Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας (ΕΔΑ ΘΕΣΣ) ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, κ. Βενέτης Μπούρας, ο Γενικός Διευθυντής κ. Λεωνίδας Μπακούρας και ο Διευθυντής Ανάπτυξης & Νέων Συνδέσεων κ. Μιχάλης Στεργιόπουλος.

 

Σ. Φάμελλος: «Η ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης αλλάζει σελίδα με την επέκταση του Δικτύου Φυσικού αερίου»

Ο κ. Σωκράτης Φάμελλος, ανέφερε στον χαιρετισμό του ότι «Η ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης αλλάζει σελίδα με την επέκταση του Δικτύου Φυσικού αερίου σε 12 νέες περιοχές στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης. Οι περιοχές εκτός του πολεοδομικού συγκροτήματος περίμεναν 20 χρόνια να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτό το φιλικό προς το περιβάλλον, οικονομικότερο και καλύτερης ποιότητας καύσιμο”. Ο Αν. Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας τόνισε επίσης ότι οι επεκτάσεις του δικτύου φυσικού αερίου, ως αποτέλεσμα της συνεργασίας της Πολιτείας, των Τοπικών Αρχών και της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, συμβάλλουν περαιτέρω στην ανάπτυξη των περιοχών περιφερειακά της Θεσσαλονίκης με τη δημιουργία θέσεων εργασίας, προσφέροντας στους πολίτες και στις επιχειρήσεις ένα καύσιμο με χαμηλότερο ενεργειακό κόστος.

 

Κ. Γιουτίκας: «Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στέκεται αρωγός στις επεκτάσεις του Δικτύου φυσικού αερίου σε νέες περιοχές»

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, ανέφερε ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στέκεται αρωγός και υποστηρίζει ενεργά τις επεκτάσεις του δικτύου φυσικού αερίου στις περιοχές της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής της Κεντρικής Μακεδονίας, εντάσσοντας τα έργα ανάπτυξης σε Ευρωπαϊκές συγχρηματοδοτήσεις. Ο κ. Γιουτίκας τόνισε επίσης, ότι υλοποιείται η δέσμευση της Περιφέρειας για την μείωση του κόστους χρήσης ενέργειας από τον τελικό καταναλωτή και για την μείωση του οικολογικού αποτυπώματος τόσο των νοικοκυριών όσο και των βιομηχανιών.

 

Θ. Παπαδόπουλος: «Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την έλευση του φυσικού αερίου στον Τρίλοφο και στο Πλαγιάρι»

Ο Δήμαρχος Θέρμης κ. Θεόδωρος Παπαδόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επέκταση του Δικτύου Φυσικού Αερίου στους οικισμούς του Τρίλοφου, του Πλαγιαρίου και  σε επόμενο στάδιο των Βασιλικών, καθώς θα οδηγήσει στη μείωση του κόστους θέρμανσης για τους κατοίκους, ενώ θα έχει και αναπτυξιακά και περιβαλλοντικά οφέλη. Επιπλέον ανέφερε ότι οι κάτοικοι των περιοχών του Τριλόφου και του Πλαγιαρίου θα πρέπει να συνδεθούν άμεσα με το δίκτυο φυσικού αερίου. ώστε να υπάρξει κοινό πρόγραμμα έργων στο οδικό δίκτυο για να μην παρατηρείται το φαινόμενο της διαδοχικής εκτέλεσης έργων. Τόνισε επίσης, ότι ήδη οι κάτοικοι της Θέρμης, του Τριαδίου και της Ραιδεστού απολαμβάνουν τα οφέλη του φυσικού αερίου και χαμηλότερες τιμές από άλλες ανταγωνιστικές ενεργειακές πηγές. Παράλληλα, ο κ. Παπαδόπουλος ευχαρίστησε τον κ. Φάμελλο για τις ενέργειες του για την ανάπτυξη του Δήμου Θέρμης και την ΕΔΑ ΘΕΣΣ για την άριστη συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση.

 

Β. Μπούρας: «Η επιτυχημένη συνεργασία του Δημοσίου με την Eni αποτυπώνεται στα αποτελέσματα της ΕΔΑ ΘΕΣΣ»

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΔΑ ΘΕΣΣ κ. Βενέτης Μπούρας, αναφέρθηκε στο πενταετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης που ενέκρινε το Δ.Σ. της ΕΔΑ ΘΕΣΣ το οποίο υλοποιείται και αποτελεί το αποτέλεσμα της συνεργασίας του Δημοσίου με τον στρατηγικό επενδυτή (Eni) που ασκεί με επιτυχία το management. Επισήμανε επίσης, ότι η ανάπτυξη των επεκτάσεων του Δικτύου Φυσικού Αερίου θα γίνει σε συνεργασία με τις Τοπικές Αρχές σύμφωνα με το ανακοινωθέν χρονοδιάγραμμα της Εταιρείας, προκειμένου να επωφεληθούν οι πολίτες με τα πλεονεκτήματα του Φυσικού Αερίου.

 

Λ. Μπακούρας: «Σύνδεση του Τριλόφου και του Πλαγιαρίου έως το τέλος του Νοεμβρίου του 2017»

Ο Γενικός Διευθυντής της Εταιρείας Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας (ΕΔΑ ΘΕΣΣ) κ. Λεωνίδας Μπακούρας, αφού αναφέρθηκε στη διακριτή λειτουργία της εταιρείας ως Διαχειριστής του Δικτύου Διανομής από 30/12/2016, παρουσίασε το Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2017-2021 που προβλέπει επενδύσεις συνολικού ύψους άνω των 91 εκατ. ευρώ για την επέκταση του Δικτύου μέσω δικτύου αγωγών (συνολικά για την περίοδο 2017-2021 θα κατασκευαστούν 427 χλμ Δικτύου πιέσεως 4 bar και 11 χλμ Δικτύου πιέσεως 19 bar), όσο και με συμπιεσμένο φυσικό αέριο.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την επέκταση του Δικτύου σε Τρίλοφο και Πλαγιάρι, ο κ. Μπακούρας επισήμανε ότι ο προϋπολογισμός του έργου σύνδεσης για την περίοδο 2017-2021 διαμορφώνεται σε περίπου 3,4 εκατ. ευρώ, ενώ το συνολικό δίκτυο διανομής χαμηλής και μέσης πίεσης που θα κατασκευαστεί εντός του 2017 θα είναι μήκους 7,6 χλμ. Όπως γνωστοποίησε ο κ. Μπακούρας, ήδη, έχουν κατατεθεί 900 αιτήσεις από δημότες, ενώ η σύνδεση του Τρίλοφου και του Πλαγιαρίου με το δίκτυο φυσικού αερίου θα πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου του 2017.

 

Μ. Στεργιόπουλος: «Οι καταναλωτές που θα συνδεθούν φέτος στο δίκτυο φυσικού αερίου θα έχουν 100% έκπτωση στα Τέλη Σύνδεσης»

O Διευθυντής Ανάπτυξης & Νέων Συνδέσεων της ΕΔΑ ΘΕΣΣ κ. Στεργιόπουλος Μιχάλης ανέφερε ότι σε ισχύ βρίσκεται η προσφορά για «ΕΚΠΤΩΣΗ 100% ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΣΥΝΔΕΣΗΣ» για όλους τους νέους καταναλωτές που θα υπογράψουν Σύμβαση Σύνδεσης με το δίκτυο φυσικού αερίου και για όλες τις χρήσεις (Οικιακή, Εμπορική, Βιοτεχνική-Βιομηχανική, Δημόσια-Δημοτικά κτίρια). Οι αιτήσεις σύνδεσης μπορούν να υποβάλλονται στην ιστοσελίδα www.edathess.gr, ενώ για την εξυπηρέτηση πελατών λειτουργεί τηλεφωνικό κέντρο, όπου για οποιαδήποτε πληροφορία σχετική με ζητήματα νέων συνδέσεων και κατασκευών οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να καλούν στο τηλέφωνο 11 150.

Στη συνέχεια, ο κ. Στεργιόπουλος τόνισε ότι η αρμοδιότητα της ΕΔΑ ΘΕΣΣ είναι η κατασκευή, η συντήρηση, η λειτουργία και η διαχείριση του Δικτύου Διανομής Φυσικού Αερίου έως τον μετρητή. Το Δίκτυο του Φυσικού Αερίου κατασκευάζεται με τις υψηλότερες και αυστηρότερες προδιαγραφές στο πλαίσιο του κανονισμού και της νομοθεσίας και οι εγκαταστάσεις πληρούν όλα τα επίπεδα ασφαλείας, ενώ αντίστοιχα οι Εσωτερικές Εγκαταστάσεις κατασκευάζονται σύμφωνα με τον Τεχνικό Κανονισμό και οι καταναλωτές θα πρέπει να απευθύνονται σε αδειοδοτημένους εγκαταστάτες.

Ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση με πολίτες και τοπικούς αδειοδοτημένους τεχνικούς στους οποία δόθηκαν αναλυτικές διευκρινίσεις από τους εκπροσώπους της ΕΔΑ ΘΕΣΣ σε όλα τα ζητήματα που αφορούν τη διαδικασία σύνδεσης με το δίκτυο και την ασφαλή χρήση του φυσικού αερίου.

 

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΑΕΡΙΟΥ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Α.Ε.

 

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις σε όλη τη Θεσσαλία
Επόμενο άρθρο Η μητρότητα στο απόσπασμα στην Καρδίτσα